Melyik európai országban a legjobb élni? Ki mit tapasztalt?
Pár hónapig éltem Londonban, Hollandiában és Albániában. Mindegyik jobb volt, mint Magyarországon. Nekem Albánia jött be legjobban. Szuper időjárás, kedves emberek, olcsó és jó magánegészségügy, 11-12 óra alatt ott lehet lenni autóval. Persze rettentő alacsony bérek, rossz oktatás, szinte nulla szocháló.
Mostani utazásaim során a benyomásaim alapján Ljubljana tetszett legjobban, de a dél-dél-spanyol kisvárosok is jók voltak, bár elég nagy csóróságot láttam.
Egyén és élethelyzet függő ki mit keres. Nálam az időjárás nagyon fontos szempont, én úgy érzem a helyiek életvitele is más a mediterrán térségben, az is tetszik.
Románia óriásit fejlődött az elmúlt évtizedekben, és ez biztos kihat arra, hogy érzik magukat a helyiek. Albánia is egy más ország volt 10 évvel ezelőtt. Feltételezhetően a következő években fejlődnek tovább szépen...
Ausztriában nem biztos, hogy tudnék venni ingatlant. Dél-Spanyolországban sokkal olcsóbbak az ingatlanok, mint Magyarországon, ez csábtó, Szlovénia és Albánia kicsit drágább ezen a területen, de még hazai pénztárcával elmegy.
EU-s területen vállalkozás, adózás szinte mindegy, hiszen dolgozhatsz angol vagy magyar céggel is máshol szerintem. Fizetheted a nyugdíjadat más államnak is, mint ahol tartózkodsz, ha éppen ezt látná valaki logikusnak.
Az albán állam nem kér, nem ad... vállalkozásbarát, de nem támogatja őket :)
Most már egyértelműen általánosságban elmondható,hogy mindenhol rosszabb,mint 20 évvel ezelőtt.
A migránsválság is betett a kitelepülés szempontjából.Sokan nehezebben boldogulnak,mint régebben de a szakmától is függ,meg a befogadó országtól,hogy mennyire lehet valaki ezekben "otthon".Általánosságban az látszik,hogy az északi országokban azért könnyebb jelenleg az életet elkezdeni./Norvégia,Dánia,/
Anglia sokat romlott,onnan sokan visszajönnek,hacsak nem orvos valaki,mert azokat vadásszák,és búsásan is fizetik.
Ausztria,Németország azért vállalható,de a mentalításuk azért más mint nekünk,de általánosságban elfogadják a magyarokat.
Ami mostanság nehéz, a déli országok,ezekben anyagilag nem könnyű a kezdés,és a munkanélküliség is jelen van.
Összességében sokkal nehezebb,mint az elmúlt 20-30 évben bármikor!
2004 óta vagyunk az EU-ban, azóta sokkal egyszerűbb új életet kezdeni az említett országokban mint előtte.
"Migránsválság" azon országokban van, ahova nem akar menni senki. Elsősorban Magyarországon.
Tegyünk pontot itt pár hülyeség végére. A valóságot kutatások által ismerjük meg. Igen vannak kamu, béna statisztikák, de a megismételt, éveken át zajló kutatásokat csak más ilyen kutatások tükrében lehet kritizálni.
Az oktatási rendszert a PISA felméréssel kutatjuk a világon évtizedek óta. Itt vannak a 2018-as eredmények:
A magyar oktatási rendszer rosszabb, mint a finn, sokkal, sokkal rosszabb. A román meg a magyarnál is rosszabb. Itt azt állították korábban, hogy Finnországban nincs házi feladat. Nem tudom ez igaz-e, de ha igen ennek fényében még fantasztikusabb Finnország teljesítménye.
A demokrácia helyzetét a Freedom House szervezet kutatja minden évben a világ összes országát méri. Ezen a térképen jól látható, hogy Magyarország egyetlen uniós ország, ahol nincs demokrácia.
Teljesen mindegy, hogy itthon mit éreznek az emberek, ebben a kérdésben ez a térkép számít, nem az emberek érzése.
2020-ban a legszabadabb országok Európában: Svédország, Finnország, Norvégia 100/100, aztán Hollandia 100/99
Ugorjuk vissza az oktatásra. 2020-ban a legjobb oktatási rendszerrel rendelkező országok Európában sorrendben a következők: Észtország, Finnország, Írország, Lengyelország, Svédország.
Itt egy lista a GDP-ről, a gazdasági lét legkeményebb mutatójáról:
Nyertesek 2020-ban: Luxemburg, Írország, Svédország, Norvégia.
Svédország van talán legelőkelőbb helyen ha összesítjük a listákat. Persze évek távlatában érdemes ezeket nézni, és korábbi önmagukhoz érdemes mérni az országokat. Észtország a Szovjetunió része volt például, ma pedig élen jár. 1990 előtt Magyarországnál csak Jugoszlávia és Ausztria rendelkezett jobb mutatókkal a szomszédai közül. Jelenleg a szomszédaink közül biztonsággal csak Szerbiáról és Ukrajnáról jelenthető ki, hogy rosszabb mutatókkal rendelkezik, mint Magyarország. Ezen két országban háború volt amúgy nemrég...
Ha a szomszédainkat nézzük Ausztria a nyertes, de Szlovénia nagyon jön fel, valamiben már veri. Ljubljanát imádom, a neve is azt jelenti, the loved one, akit szeretünk.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!