Luxus/felelőtlenség elnyaralni kb 1 millió forintot?
Az a vicc, hogy egy normális nyaralás 1 hétre ott is benne lenne 400k-ba.
1 ft-ot nem költenék a balatonra amúgy, az a csoda elmúlt a 90es években.
húh, nagyon jó sztori!!
fülöp-szigetekre :)
Én is költöttem már ennyi pénzt utazásra többször is és meg se bántam egyiket sem. De az nagyon nem mindegy, hogy mennyire terheli meg a költségvetésed egy utazás. Még kevésbé, hogy milyen gazdasági helyzetben és milyen körülmények között. Jelen pillanatban én nem biztos, hogy meg merném kockáztatni ennyi megtakarítással. Viszont, ha még 5 év múlva se javul a gazdasági helyzet, addigra lehet, hogy bánnám, hogy miért nem most mentem ennyiért. Szóval minden relatív.
Érdemes csinálni egy hozzávetőleges számítást a megélhetési lehetőségeidről:
Mennyit keresel most havonta?
Mennyit költesz el belőle?
Mennyire tudod lefaragni a kiadásaidat, ha szükséges?
Mivel extrém drágulás van, mennyire fér bele a mostani bevételedbe, ha mindennek duplájára felmegy az ára?
Meddig tudnál megélni 1 millió forintból, ha egyáltalán nem lenne semmi munkád, bevételed?
És akkor, ha mindennek felmegy duplájára az ára?
Mennyi időre elég a túléléshez a maradék 3 millió forintod?
Ez minden megtakarításod, vagy ezen kívül vannak még kisebb-nagyobb vésztartalékaid olyan kiszámíthatatlan, de bármikor esélyes bekövetkezésű problémákra, mint elromlik az autó/hűtő/mosógép/mind egyszerre, csőtörés/betörés/tűz üt ki a lakásban, vagy elhagyod/ellopják a telefonod és venni kell egy másikat?
Mennyire élsz egyedül, mennyire van baráti, családi, vallási vagy egyéb közösséged, akiknek a támogatására számíthatsz, ha teljesen padlóra kerülsz anyagilag?
Mennyire biztos a munkahelyed, mennyire hiány szakmában dolgozol, mennyire várható, hogy könnyen találsz új munkahelyet, ha a mostani helyeden bármi gond lesz?
Mennyire vagy rugalmas a munkakeresésben? Elmennél akár valami nehéz, kis megbecsülésű munkát végezni is, csak hogy ne halj éhen?
Szerintem ezeket mérlegelve van értelme azon gondolkodni, hogy mennyire felelőtlenség a megtakarításaid negyedét elkölteni egy utazásra.
Mellesleg a jelen helyzetben azt is érdemes lehet egy külön számításban levezetni magadnak, hogy mennyit tudsz megspórolni ezzel az utazással. Mert a Fülöp-szigeteken melegebb lesz, mint itthon. Amíg ott vagy nem kell itthon fűtened. Nem fogy annyi víz, kevesebb áramot használsz. Itthon kajára költened sem kell, nem fogy a benzin az autódban, nem kell itthon kajára költened sem, arra az időszakra bérletet se kell venned, stb.
16, pontosan így vagyok vele, hogy igazából logikusan nem engedhetném meg magamnak, de már évek óta vágyok oda, és minden évben egyre drágább lesz minden, most meg pláne. Annyit romlott a pénzünk 3 év alatt, hogy nehéz már elhinni.
Mindig ez játszódik le a fejemben, hogy mi van, ha most kihagyom megint, de máskor már nem lesz rá lehetőségem soha?
Jelenleg alkalmi munkákból élek, de eltudom látni magamat, félretenni nem tudok belőle :D
Viszont így van időm is, kevés embert engednek el 2 hétre a munkahelyükről.
Ebben az esetben további kérdések vetődnek fel. Mindennél fontosabb, hogy a mostani alkalmi munkáid mennyire maradnak meg, ha két hétre lelépsz? Mert amíg nem leszel itthon, addig a mostani megrendelőid mással lesznek kénytelenek dolgozni. De vajon visszajönnek hozzád, ha te hazajössz? Vagy ha már elkezdtek mással dolgozni, akkor maradnak is náluk, te meg hoppon maradsz? Akár mert kiderül, hogy ők még jobban is dolgoznak nálad, akár csak azért, mert nekik igazából mindegy és nem akarnak annyit variálni. Ha eddig is csak épphogy megéltél belőlük, de annyira nem jól, hogy félretenni is tudj és esetleg még őket is elveszíted, akkor még nagyobb kérdés, hogy megéri-e az utazás? Van-e valamilyen alternatív/vészterved arra az esetre, ha nem lesz újra munkád, amikor hazajössz? Mennyire fogod úgy érezni, hogy megérte, ha ez bekövetkezik?
Ha a megrendelői köröd kellően stabilnak érzed, hogy maradnak/visszatérnek, amikor hazajössz (és kicsi az esélye, hogy ez csak önámítás a részedről), vagy kellően forgandó már most is az ügyfélköröd ahhoz, hogy nagy valószínűséggel találj másokat helyettük, ha az eddigieket elveszítenéd, akkor talán kevésbé rizikós bevállalnod az utazást.
Arról nem írtál, hogy milyen jellegű az alkalmi munkád. Ha nem igényel személyes jelenlétet és távmunkából is könnyen elvégezhető, akkor akár annak is lehet realitása, hogy a tervezettnél hosszabb időre mész ki, viszont viszed a munkát is magaddal és akár utazás közben is tudsz dolgozni.
Ezt a fajta digitális nomád munkavégzést egyre többen csinálják (emiatt egyre több országban szabályozni is akarják, hogy a digitális nomádok adót fizessenek náluk). Van akinek bejön és nem is csak 1-2 hétre megy el így, hanem akár hónapokat is eltölt egy-egy helyen. Igaz, hogy nap közben (vagy amikorra épp ütemezni tudja) dolgozni is kell, ami akár le is értékelheti a nyaralás élményét. Viszont már a munkaidő alatt is egy földi paradicsom hangulatát és látványát élvezheted - mondjuk egy napernyő alatt a tengerparton. Ha meg vége a munkának, akkor nem itthon zötyögsz haza a munkahelyről, hanem élvezed a nyaralásodat. (Persze ilyenkor kellően fontos szempont, hogy legyen stabil net kapcsolat, biztonságban tudd a laptopodat és gondoskodj arról is, hogy idegen hálózatokat használva az adataidhoz és méginkább a munkáltatóid adataihoz se férhessenek hozzá - használj VPN-t és egyéb biztonsági megoldásokat.) Ugyan némi kompromisszum árán, de így a nyaralás közben is folytathatod a bevétel termelést is. Jóval kisebb az anyagi kockázata az utazásnak. Hogy a nyaralás élményéből mennyit vesz el, hogy közben dolgoznod is kell, az meg nagyon személy függő. Ha már eleve alkalmi munkában dolgozol, akkor lehet, hogy az ilyesmi kevésbé zavarna és lényegesen nagyobb anyagi biztonságot jelent. Ha meg esetleg mégsem jön be, akkor még mindig tudsz menet közben változtatni rajta, hogy "Azt hittem, hogy menni fog a munka innen, de bocs, mégsem." Ahogy akár a másik irányba is változtathatsz menet közben: "Eljöttem nyaralni, de tovább maradok és innen fogok ezentúl dolgozni, jöhetnek a munkák, tudom őket csinálni."
Köszi a hasznos válaszaidat, építőipari munka, igazából jövőre teljesen más terveim vannak az élettel kapcsolatban.
Sajnos olyan tudásom nincs, ami távolból végezhető informatikai munka.
Attól félek legjobban, hogy ami most 4 millió, az jövőre kb jó, ha a felét/60%-át éri majd, és akkor már pláne semmi esélyem nem lesz ilyen utazásra.
Ha azt nézem, hogy 1 évvel ezelőtt ugyan ilyen út kijött volna 700k-ból.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!