Csak nálunk nem volt soha, de soha hagyományos étel karácsonykor a töltött káposzta?
Ahogy kivettem interjúkból, meg az itt érkezett válaszokból a töltött káposzta egy olyan étel, amit minden magyar eszik karácsonykor. Volt olyan interjú, ahol jócskán a megkérdezettek túlnyomó többsége inkább hagyná le a halászlevet az asztalról, mint a töltöttkáposztát.
Hát nálunk soha nem volt szokás... De senkinél... Én speciel azt tényleg nem szeretem, de valakinek nincs vele baja a családból, szóval nem egyéni ízlés, hanem soha nem volt a családunkban szokás. Halászlé mindig volt, hal mindig volt, húsok voltak, torták és sütik voltak, de töltött káposzta soha. Két ünnep között néha van még paradicsomoskáposzta, de töltöttkáposzta karácsony napjain, meg szenteste vacsoráján soha nem volt. Te tényleg nem. Általános iskola 8. osztályos koromban hallottam meglepetten, hogy egyáltalán szokás (bár a rokonaim nagyon nem itt élnek, én Dél-Magyarországon lakom).
Egyébként a belátható időn belül magyar származású család vagyunk (bár régebben bizonyosan voltak osztrák-német, török, lengyel és keleti szláv, meg mongol felmenőink). A családom egy jelentős része Nyugat-Magyarországról származik, de vannak felvidéki, erdélyi, meg budapesti rokonaim is. Nem tudom, hogy ez mennyire számít ilyen jellegű szokások terén.
Máshol is van, ahol nem szokás?
Egyszer Heves megyében lakodalomban ettem éjfélkor, meglepődtem a szokáson, de tetszett.
Mondjuk más volt a színe, íze, állaga, mint a miénk. Paradicsomos volt, és a gombócok hosszúkás alakban voltak a levélben, és mellette a szálas káposzta mintha csak párolt káposzta köret lett volna.
Nálunk főzelékszerű, hangsúlyos a rántással sűrített "lé" mennyisége, persze sok benne a káposzta is, és a gpmbócok gyakran nincsenek levélbe töltve, igy ilyenkor "csak" gombócos káposzta.
De karácsonykor nálunk sem volt szokás és most sem az. Nekem nagyon nincs ünnepi hangulata, így számomra fura, hogy valakinek ünnepek táján ez kerül az asztalra. Nekem ez hétköznapi vagy sima hétvégi étel, majdnem olyan, mint a főzelék.
A családom is furán nézne, ha az kerülne az asztalra. Lehet, hogy más változata ünnepibb.
Zala megye
Igen, nálunk is ilyen a töltött káposzta, ahogy nálatok. (Amit lagzin a 40 fokban el nem tudnék képzelni)
De pl a szabolcsi totál más, mintha egy másik étel lenne. Paradicsomos és beketöltik a húst a levélbe. Ettem olyat is, mert párom családjában szokás, finom amúgy.
9-es voltam
#15.
Az advent eredetileg a protestánsoknál is böjti időszak volt, de szigorú böjti nap csak a szenteste volt. Azt mind a protestánsok, mind a katolikusok, mind az ortodoxok a hús teljes mellőzésével tartották. Két szigorú böjti napjuk volt: szenteste és nagypéntek. A többit az egyénre bízták. Aztán jött a II. vatikáni zsinat, meg a protestánsok is lazítottak...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!