Kezdőoldal » Ünnepek » Karácsony » Csak nálunk nem volt soha, de...

Csak nálunk nem volt soha, de soha hagyományos étel karácsonykor a töltött káposzta?

Figyelt kérdés

Ahogy kivettem interjúkból, meg az itt érkezett válaszokból a töltött káposzta egy olyan étel, amit minden magyar eszik karácsonykor. Volt olyan interjú, ahol jócskán a megkérdezettek túlnyomó többsége inkább hagyná le a halászlevet az asztalról, mint a töltöttkáposztát.

Hát nálunk soha nem volt szokás... De senkinél... Én speciel azt tényleg nem szeretem, de valakinek nincs vele baja a családból, szóval nem egyéni ízlés, hanem soha nem volt a családunkban szokás. Halászlé mindig volt, hal mindig volt, húsok voltak, torták és sütik voltak, de töltött káposzta soha. Két ünnep között néha van még paradicsomoskáposzta, de töltöttkáposzta karácsony napjain, meg szenteste vacsoráján soha nem volt. Te tényleg nem. Általános iskola 8. osztályos koromban hallottam meglepetten, hogy egyáltalán szokás (bár a rokonaim nagyon nem itt élnek, én Dél-Magyarországon lakom).

Egyébként a belátható időn belül magyar származású család vagyunk (bár régebben bizonyosan voltak osztrák-német, török, lengyel és keleti szláv, meg mongol felmenőink). A családom egy jelentős része Nyugat-Magyarországról származik, de vannak felvidéki, erdélyi, meg budapesti rokonaim is. Nem tudom, hogy ez mennyire számít ilyen jellegű szokások terén.

Máshol is van, ahol nem szokás?

tegnapelőtt 01:26
1 2
 1/14 anonim ***** válasza:
86%
Nálunk sem volt soha szokás senkinél, Bács-Kiskun megyében élek.
tegnapelőtt 08:14
 2/14 anonim ***** válasza:
86%
Nálunk sem, anyám sose csinál. Pedig nagyon szeretem, úgyhogy felnőttként már megcsinálom magamnak.
tegnapelőtt 08:32
 3/14 anonim ***** válasza:
82%
Nálunk nagyszülők csinálnak/csináltak mindig, de halászlevet is, bár ezek máskor nincsenek is év közben.
tegnapelőtt 10:21
 4/14 anonim ***** válasza:
86%
Felénk csak disznótorban volt szokás, karácsonykor soha.
tegnapelőtt 11:32
 5/14 anonim ***** válasza:
82%
Nálunk se volt soha karácsonyi étel.
tegnapelőtt 11:47
 6/14 anonim ***** válasza:
82%

Mi otthon mindig korhelylevest, krumplisalátát és rántott halat ettünk.

Amióta az angol párommal vagyok, azóta sült pulykát eszünk.

tegnapelőtt 12:53
 7/14 anonim ***** válasza:
82%

Nálunk meg a halászlé nem volt soha szokás, mondjuk egyébként sem készítünk soha, pedig amúgy többféleképp elkészítve is szeretjük a halat.

A töltött káposzta nálunk sem volt soha karácsonyi étel, mi a két ünnep között szoktuk elkészíteni, de tavaszig több nagy adagot is készítünk, mert amúgy nagyon szeretjük, csak pont karácsonykor, amikor úgyis annyi csábító ennivaló van, akkor túl kiadósnak találjuk, egyszerűen nincs rá kapacitásunk. Szenteste rántott halat eszünk, karácsony 2 napján meg minél könnyebb ételeket választunk.

tegnapelőtt 12:58
 8/14 anonim ***** válasza:
76%
Errefelé szokás, vagy úgy mondanám gyakoribb mint máskor az elkészítése. De egyébként a családunkban kevésbé számít karácsonyinak, mi nem karácsonyra készítjük. Illetve én semmikor a saját szűk családomban.
tegnapelőtt 13:33
 9/14 anonim ***** válasza:
76%

24-én nálunk se szokás, akkor mi nem eszünk húst, csak halat.

25 vagy még inkább 26-án van töltött káposzta. Egyébként azért praktikus étel, mert előtte pár nappal csinálják, így aznap nem kell külön főzni.

Nekem inkább az fura, ahol esküvőn ez van éjfélkor. Nálunk a töltött káposzta egy viszonylag nehéz egytál étel, sok füstölt hússal. El nem tudom képzelni, hogy bárki enne ilyesmit egy nyári esküvőn, miután már bevacsorázott. De azok valószínűleg nem ez a fajta töltött káposzták.

tegnapelőtt 14:30
 10/14 anonim ***** válasza:
69%

Nálunk sem, sem a halászlé

(már saját családom van, nem szeretjük ezeket, így soha nem is lesz máskor sem itthon ilyen)

tegnapelőtt 14:59
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!