Kezdőoldal » Ünnepek » Karácsony » Mióta jött divatba az ennyire...

Mióta jött divatba az ennyire túlszabályozott, meg stilizálva díszített, puritánabb karácsonyfa? Mi értelme, miért ünnepibb, mint a hagyományos?

Figyelt kérdés

Anno, kiskoromban (pedig magam is fiatal vagyok) még volt egy olyan mondás, ha valaki sok színben pompázó, csillogó ruhában volt, hogy "úgy néz ki, mint egy karácsonyfa". Én még úgy tanultam, hogy karácsonykor a pompáé a főszerep, így a karácsonyfának színesnek kell lenni. Nagyszüleimmel, szüleimmel, később az iskolában megtanultam, hogy melyik szín és melyik dísz mit jelent a karácsonyfán, így mely díszek nem hiányozhatnak róla (pl.: piros és zöld gömbök az almákat jelképezik, a füzér/lánc a kígyót, az arany, fehér és ezüst díszek a csillagos eget, ahogy a gyertyák és a fényfüzérek is, a kék a kék eget, a kis épületek, házacskák, a meghitt, ünnepbe öltözött várost és családokat, az angyalhaj és a szaloncukorpapír még jobban visszaveri a fényt, a csengő kb. minden régi kultúrában szakrális hangszer volt, az ókori keleten és a püthagoraszi Hellászban úgy hitték, hogy az egyes frekvenciák bizonyos harmóniát árasztanak stb. stb.). A régebbi karácsonyi filmekben is ezekkel a típusú karácsonyfákkal találkozhatunk (lásd: Reszkessetek betörők! stb.).

Ehhez képest manapság egy csomó plázában, műsorban, meg egy rakat celeb nappalijában ennek a szöges ellentétét láthatjuk: szigorúan egy, max. két színűre díszített karácsonyfa, kevésbé pompázóan (pl.: az angyalhaj, a füzér és a girland már nem divat, valahol a szaloncukor is lemarad, előtérbe kerülnek a nem hagyományos ünnepi színek, például a pasztel rózsaszín, a türkiz, a lila stb.).

Mióta van jelen ez a tendencia? Mitől ünnepélyesebb ez a fajta karácsonyfa, mint a hagyományos? Csak nekem nem túl ünnepi, meg kicsit kommersz? Nem akarok itten a kötekedő nagyszülő képében feltűnni, aki párszor jön át az évben és mindent kritizál, mert "Annak idején nem így vót", de egy kicsit érdekesnek tartom, hogy ilyen sokat változott a világ alig két évtized alatt. Ti hogy díszítetek? Divat, vagy ti is inkább hagyomány?

tegnap 12:41
 1/6 anonim ***** válasza:

"Divat, vagy ti is inkább hagyomány?"

Eleve a hagyomány is egy divatból növi ki magát megszokássá.

tegnap 13:05
 2/6 anonim ***** válasza:
37%
Nem tudom de pl a rozsaszinu karacsonyfatol hanyok.
tegnap 16:58
 3/6 anonim ***** válasza:
62%
Nálam viszonylag egyszerűen van díszítve egy karácsonyfa. Piros és arany színű boa, kék és ezüst színű gömbdíszek, és egy sárga színű csillagformájú csúcsdísz. Az izzók pedig kék és piros színben világítanak. De én már 10+ éve így díszítem a fámat. Ismerek olyanokat akik rátesznek 5 különböző színű boát, 10 féle gömbdíszt, kisangyalka formájú porcelán függődíszeket, a ledes izzó pedig mindenféle színben villog ...stb, aztán a sok dísztől nem is lehet látni azt a szerencsétlen fenyőfát. Egyébként pedig ha már "divat", egyre többen vannak olyanok, akiknek abszolút nincsen karácsonyfájuk az ünnepeken.
tegnap 18:28
 4/6 anonim ***** válasza:
100%
Nalam is van minden szin, igaz fokent a piros meg az arany dominalnak. Egosorok színesek meg fehérek. Van mindenfele cuki disz is. Nem csak gombok meg boak. Mi gyujtuk evrol evre es mind felkerulnszuleimnel.
tegnap 18:32
 5/6 anonim ***** válasza:

Nem tudom mióta van így. Régebben talán értékálóbbak voltak a díszek, meg nem lrhrtett ennyi félét venni. Most meg egy két szezont kibír talán ,meg más a trendi így arra ösztönöznek vegyél mást. Emlékszem mamáék retro ( de amúgy nem giccses fájára) na azokból a díszekből még van pedig mama is meghalt már vagy 15 éve. Régen anyuéknál igazi üveggömbök voltak, volt rókás meg festett virágos stb.. tök érdekesek csak hát mi gyerekek megtizedeltük azért...most meg amit vettem 3 éve müanyag ripityára tört kb az állásba elhasznalódott. Szerintem azért van színekben is trend meg azért ilyeb vackok hogy vegyél másikat. Én hibám, olcsó volt gondolhattam volna..tavaly vettem kerámia függőket, igaz a gyerek miatt most nem tettem.fel mert szetdobálná de az legalább nem megy tönkre magától. Egyebként amit másik mamám vett kb 15 éve müanyag gömb még az is strapabírobb semmi baja, meg szép színesek voltak nem egyféle...

Gyerekkoromban egyebkent habcsókot is raktunk a fára azt is lehet szinezni, de volt hogy fehér volt..vagy színes papírból láncot készítettünk, de mézeskalácsal is dekorálták sokan. Mama diót csomagolt fényes papírba azt is fel aggattuk. Szerintem érdekesebbek voltak azok a fák.

tegnap 21:03
 6/6 A kérdező kommentje:

#5.

Szerintem is...

De sajnos a kapitalista világ sulykolja, hogy fogyassz, vásárolj, költs pénzt! Ebbe pedig kiválóan illik egy olyan ünnep, amihez szorosan kötődik az ajándékozás... Bár ahogy látom, már a húsvétba is bele akarják keverni a tőkét, ami eddig kevésbé volt kommerszünnep...

ma 00:03

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!