Kezdőoldal » Ünnepek » Karácsony » Miért "baj", ha valaki többfog...

Miért "baj", ha valaki többfogásos menüt, többféle sütit csinál karácsonykor? Miért muszáj ennek "tehetnek" lennie?

Figyelt kérdés

A karácsony közeledtével mindenhol feltűnnek ezek a megjegyzések, hogy minek a konyhában robotolni, sütni-főzni, annyit enni, fáradtnak lenni, csak mert karácsony van, lehetne helyette pihenni 3 napig. Mintha ez csak teher lehetne.

Na, nekünk meg ez tök fura. Én és a férjem is nagycsaládos karácsonyokban nőtt fel, aminek alapvető része volt, hogy jellegzetesen karácsonyi menüt csinálunk, legalább 3 féle húst, zöldséges kajàt, majonézes salátákat, satöbbit. Minimum 2-3 féle süti volt.

Én gyerekkoromban is imádtam korán kelni és a konyhában elkezdeni a napot, készülni az estebédre, mikor jönnek a rokonok.

Most ugye már házasok vagyunk, pici gyermekeink is vannak, és mi most is így éljük meg a karácsonyokat, annyi, hogy ezt-azt hamarabb előkészítünk, de amúgy 24-e délelőtt többnyire sütünk-főzünk, közben mennek a karácsonyi dalok, filmek, néha tartunk egy kis szünetet vagy egyikünk a gyerekekkel van. Várjuk a nagyiéket, sógornőék családját délutánra.

Nekünk ez nem teher, nem robot, szeretünk készülődni és el sem tudjuk képzelni, hogy pl. hidegtálat rendeljünk. Természetesen, megértem, hogy nem mindenki szeret így készülni, biztos van, akinek ez tényleg teher, (pláne ha mártírkodik és senki nem segíthet neki), de az miért olyan fura, hogy valaki nem robotnak éli meg és nem fáradtan esik be ilyenkor a fa alá?

Szerintem sokan vagyunk így, hogy nem azért főzünk többfélét, mert kötelező, hanem mert így szeretjük.

2022. dec. 18. 11:45
 1/9 anonim ***** válasza:
100%

Nem "baj".

Igaz, egyre kevesebben szeretnek (tudnak egyáltalán) főzni-sütni, ezért egyre "furább". Mi nem tudunk (és nem is akarunk) egy nagy menüt végigenni, ezért csak egy fogás van, de süteményeket mi is 4-5 félét csinálunk, aztán csipegetünk belőle újévig. Én 23-án szoktam sütni, nekem azzal a teljes a karácsonyi készülődés.

2022. dec. 18. 12:39
 2/9 anonim ***** válasza:
100%
Én szeretek készülni. Nem ezer fajta menüt, de maga a sütés-főzès ilyenkor más hangulatban telik.
2022. dec. 18. 14:56
 3/9 anonim ***** válasza:
100%

Szerintem sem baj.

Nálunk gyerekkorban inkább veszekedés volt mint hangulat. Miután elköltöztem én is szerettem készülődni, díszíteni, sütni-főzni. Csak ugye az exem eljátszotta hogy két évig a tv előtt döglött, mert hogy pihenés van, az úgy egy kicsit elvette a kedvem. Magányos voltam az ünneplésben, feleslegessé vált. Náluk az volt a szokás hogy anyuka robotol a konyhában, csillogjon a ház, a fiúk meg lazulnak, moziba mennék, iszogatnak. Hát nekem nagyon nem jött be hogy ezt a "hagyományt" szerette volna továbbvinni.

Még egyelőre nem találtam meg azt akivel szívesen karácsonyi hangulatot teremtenék.

2022. dec. 18. 15:47
 4/9 anonim ***** válasza:
100%
Én sem értem, miért zavar bárkit, hogy én mennyit állok a konyhában. Egyrészt kikapcsol a főzés, másrészt pedig én élvezem, hogy mások imádják a főztömet, együtt vagyunk. Próbálok mindenkinek kedveskedni olyannal, amit szeret.
2022. dec. 18. 16:57
 5/9 anonim ***** válasza:
100%
Alapvetően nem szeretek sűtni, főzni, de szerencsére egészen jól tudok. 2-3 fogás és 2 fajta süti lesz nálam karácsonykor. Én készítem, mert rendelni semmiképp nem akarok, viszont ha nincs normális étel az ünnepek alatt, az igen kellemetlen.😀 1 nap viszont biztos, hogy étterembe is megyünk.
2022. dec. 18. 18:09
 6/9 anonim ***** válasza:
31%

Nekem nem lenne teher, ha az újdonsült páromnak főzhetnék/süthetnék.

Egyelőre még csak ötletszinten van a dolog a megvalósítás még kénytelen-kelletlen várat magára... (még titkol engem a testvérei elől.)

Nem vagyunk biztosak abban, hogy jogi értelemben is összekössük az életünket.

Nőtlen maradt és gyermeke sincs.

2022. dec. 19. 08:11
 7/9 Metionin ***** válasza:
100%
Az a lényeg, hogy akinek teher, az ne csinálja. Nem érdemes a hűha mitszólnak miatt konyhában rohadni annak, aki a háta közepére sem kívánja a dolgot, aztán meg mártírkodni. Ettől még azoknak, akik szeretik ezt csinálni, nem teher, nyilván ők boldogan rakják össze az 5 fogásos menüt is és valószínűleg nem is mártírkodnak utána.
2022. dec. 19. 13:46
 8/9 NTBS ***** válasza:
Nem baj, csak sokan rászoktak a semmittevésre, mint pihenés. Nekik a szabadidejük többet ér annál, hogy készülödjenek.
2022. dec. 19. 17:21
 9/9 anonim ***** válasza:
A családdal törődés kell az ember lelkének, még ha kelletlenül is kezdi az ember, közben maga elé gondolja, hogy milyen örömmel fogják enni, amit süt-főz, és máris előre örül neki.
2023. jan. 13. 02:38

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!