Kezdőoldal » Ünnepek » Karácsony » Miért divat már vízkereszt...

Miért divat már vízkereszt előttől, egészen vízkeresztig kivágni a járda, meg az utca közepére a karácsonyfát, természetszennyező módon?

Figyelt kérdés
Jöttem haza a kocsival és sokszor az úttestre, máskor a járdát teljesen torlaszolva láttam voltak szó szerint kics*szve a fák, már vízkereszt előtt is. Volt olyan igénytelen és lusta ember, aki kidobta az ablakon (családi ház) a járdára, oszt, ahogy esik, úgy puffan. Miért luxus elvinni a kukák mellé vagy legalább miért nem lehet úgy elhelyezni, hogy az ne akadályozzon senkit? Folyamatosan arról papol a közterületért felelős okos, hogy vigyük kukákhoz, támasszuk szorosan a falhoz vagy vigyük ki a füves részekre/árok mellé. Eleve miért kell kivágni a fákat az utcára, már vízkereszt előtt és miért kell elbontani már olyan korán? A vízkereszt utáni hétvétől szokták csak elkezdeni elszállítani a városban.

2022. jan. 10. 18:15
1 2 3
 21/28 anonim ***** válasza:
53%

Egyébként, kérdező, téged mindig is elhagyott a szerencse minden új évnek már az elején, tudtál róla? :D

Hiszen azt írtad:

"Mindig gyertyaszentelő körül bontjuk el"

"a hagyomány szerint vízkeresztkor, vagyis január 6-án le kell bontani a fát... Ennek oka, hogy vízkeresztkor kezdetét veszi a farsangi időszak, amikor a meghittség helyébe a vidámság lép. A karácsonyfát tehát nemcsak azért kell leszedni, hogy ne lepjék el tűlevelek a szőnyeget: a babona szerint el kell engedni az óévet, és ünnepelni az újat, hogy ne hagyjon el a szerencse."

[link]

Csak nehogy komolyan vedd! :D

2022. jan. 17. 18:57
 22/28 A kérdező kommentje:

https://www.youtube.com/watch?v=VwF6vGwyb0U

Tekerj 6:22-höz, ott elmondanak mindent róla! A vízkereszti karácsonyfa elbontás újabb, mint a gyertyaszentelő körüli. A legtöbb templomban is ekkor, illetve ekörül bontják el, amely a népszokásokból ered, amelyeket otthon is tartottak az emberek. Előbbi a polgáriasodás és a világiasodás óta van. Még a nagyszüleim is gyertyaszentelőkor bontották el.

Egyébként pedig nem feltétlenül egy női magazin a hiteles információ, ami az eddigi, általam olvasott cikkei alapján inkább unatkozó nőciknek van, mintsem valóban hiteles infókra kíváncsi emberek számára.

2022. jan. 17. 19:28
 23/28 anonim ***** válasza:
0%

Jó, most akkor Fábry Kornél vagy ez?

"A néphagyományok szerint meg kell tartani vízkeresztig, különben több év szerencsétlenség következik."

A kettő mintha nem lenne kompatibilis egymással... ;-)

2022. jan. 17. 19:33
 24/28 A kérdező kommentje:

#23.

Mi a fészkesért ne lenne? Kornél atya azt mondta, hogy van ahol vízkeresztkor, mivel ekkor ér véget a karácsonyi idő, ám a tradicionális, hagyományos szokás a gyertyaszentelő környéke. Én meg azt, hogy vízkereszt előtt több évi balszerencsét okoz. Miért ne hihetnék a népi hiedelmekben, hagyományokban és a kereszténységben egyszerre? Megsúgom, nem csak ezt a két rendszer követem szinkretisztikusan, hanem még mást is.

2022. jan. 17. 19:50
 25/28 anonim ***** válasza:
Ajjaj, akkor inkább hagyjuk...
2022. jan. 17. 19:52
 26/28 anonim válasza:
Teljesen mindegy, mikor dobják ki. A lényeg, hogy kidobják. Én is műfenyő párti vagyok, mert azt akár 10 évig is újrahasználhatom, míg egy fenyő 6-10 évig nő, aztán kivágják a hülye emberek vallási hóbortja miatt.
2022. febr. 2. 12:48
 27/28 A kérdező kommentje:

#26.

A muszlim országok közül meg többen az áldozati ünnepkor bárányokat vágnak le. Addig nincs a karácsonyfával semmi baj, amíg újat ültetnek helyette vagy, amíg elültethető.

2022. febr. 2. 15:51
 28/28 anonim válasza:
Miért kell másik földrészről hozni egy hasonlóan rossz példát? Nem a másikra kell mutogatni ujjal, hanem magunkba nézni.
2022. febr. 6. 19:49
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!