Hogy telt a vízkereszt?
Volt házszentelés? Voltatok misén/istentiszteleten? Nagyjából vízkereszt az a nap az évben, amikor véget érnek a szabadságok, a téli, decemberi-január eleji ünnepek és visszatérünk a szürke hétköznapokra. Hogy viselitek? Ünnepelnétek még vagy örültök, hogy végre visszatérhettek a mindennapokba? Hagyományokat tartjátok?
BÚÉK utólag is mindenkinek! Áldott, békés, szent, boldog karácsonyt mindenkinek, aki most tartja! Áldott vízkeresztet utólag is!
#3.
A nyugati karácsonynak már vége, én a keleti (ortodox és más keleti) karácsonyra gondoltam.
Leszedtem a karácsonyfát...
Dolgoztam a két ünnep között is, csak a normál munkaszüneti napokon nem. Házszentelésről most hallok először.
#5.
Katolikusoknál és ortodoxoknál szokás vagy elhívni egy ismerős papot vízkereszt ünnepére, aki megáldja (meghinti szenteltvízzel) a házat, a kertet, a kapukat, az ajtókat és egyenként a helységeket, valahol még a fürdővízbe, illetve az állatok vizébe is tettek valamennyit, hogy a ház lakói és állatai egészségesek legyenek. Manapság általában a templomokban ki van téve üvegekben a szenteltvíz és el lehet vinni 1-2 üveggel.
A kálvinistáknál ez a szokás nem volt jelen, viszont a lelkészek által tartott rövidebb "házi áldás" elterjedt volt náluk is. Evangélikusoknál részben a házszentelés is megmaradt, bár nem annyira meghatározóan.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!