Kezdőoldal » Ünnepek » Karácsony » Semmilyen vallást nem gyakorló...

Semmilyen vallást nem gyakorlók! Megtartjátok évente a nagyböjtöt és az adventet?

Figyelt kérdés
Miért igen vagy miért nem? Miért (nem) fontos ez számodra?

2021. dec. 22. 21:18
1 2 3 4 5
 31/49 A kérdező kommentje:
Miért csinálja? Miért, ha semmi nem írja neki elő????
2021. dec. 23. 15:42
 32/49 A kérdező kommentje:
Sok vallásos sem böjtöl. Akkor miért tartja meg egy ateista? Miért mond le sok világi élvezetről, ha nem hisz abban, ami az egész mögött áll. Ha Jézus egy senki volt számára, akkor miért böjtöl arra emlékezvén, hogy Jézus böjtölt 40 napig a sivatagban?
2021. dec. 23. 15:49
 33/49 anonim ***** válasza:
82%

Kérdező, beakadt a lemez? A böjt kb minden vallásban jelen van, nem a kersztények találták fel. Egészségügyi okai vannak. Sokan emiatt tartják. Tisztítókúra. Nem Jézus érdekli őket. Szimpla diéta.

[link]

Másoknak ez egy kihívás, pl mint a megmászni egy hegyet.

Ateistaként nem érdekelnek az ünnepek vallási aspektusai. Amúgy nem rémlik, hogy valaha munkaszüneti nap lett volna nekem pl. nagypéntek (vendéglátás).

A karácsony meg már rég nem a kereszténységről szól. Minden vallásban van valami olyan nagyobb ünnep, ami a téli időszakra esik. Mert a tél sötét, hideg, depresszív, kell bele valami, amit várhatnak a népek. Jól ki van ez találva. Ma meg már társadalmi hisztétiává nőtte ki magát. Én személy szerint mondjuk nem állítok fát, meg nem is díszítek, mert lusta disznó vagyok. De ha akarnék, akkor ateistaként is nyugodt szívvel megtenném.

Csak egy kérdés: Munka ünnepén te be szoktál menni egyedül dolgozni?

2021. dec. 23. 16:40
 34/49 A kérdező kommentje:

#33.

Mi ünnepeljük a munka ünnepét, virslit eszünk stb.

A böjt a vallásról szól. Egy vallástalan ne böjtöljön, mert nem is tud. Vallás és mélyebb lelki tartalom nélkül a böjt diéta vagy fogyókúra. A régi pogány vallások többségében például nem volt jelen, mert hedonisták voltak. A böjt főként a kereszténység, a judaizmus, az iszlám, a zoroasztrianizmus, a hinduizmus, a manicheizmus és hasonló gnosztikus irányzatok, illetve a buddhizmus eszköze. Magyarán szólva azoknak a vallásoknak, amiket a legtöbb harcos ateista a leginkább gyűlöl.

Ugyanolyan paradoxon, mint az ateista/világi lelkész/szerzetes. Úgy hívják, hogy pszichológus vagy életmódtanácsadó. A világi böjtöt meg fogyókúrának és diétának hívják, ugyanis semmi szellemi töltete nincs, csak a fogyás vagy hasonló és sokszor nem is önként vállalt. A politikai böjtöt, vagyis politikai okok miatt ételről való lemondást, meg éhségsztrájknak. Hasonló paradoxon még az ateista imádkozó. Úgy hívják relaxáció vagy elmélázás. A felsoroltak nem is böjtök, hanem más fogalmat takarna, vannak is rájuk sokkal pontosabb kifejezések.

Nem értem miért jó belerúgni egyik nap a vallásokba, utána meg nyalizni. Ha van erre igénye, akkor miért nem térsz meg egy olyan vallásba, ami számodra szimpatikus?

Eléggé humoros az ateista nagyböjt, advent, meg ramadán... A böjt egy vallási fogalom. Ezeknek az időszakoknak csak a vallásokon belül van jelentősége és értelme. Ha kivesszük a nagyböjt mögül a vallási hátterét, akkor mit kapunk? Egy rakat megválaszolatlan kérdést. Miért pont 40 napos? Miért pont ekkor van? Mi a célja egyáltalán az egésznek? Én sem tartom az afrikai törzsi babonák jeles napjat, pusztán azért, mert semmi közöm nincs hozzá, nem vagyok babonás és még csak nem is követem a törzsi vallásaikat, sőt még csak nem is egy régióból származom velük, mivel én Európában születtem, ahogy a szüleim is, ők meg a világ túlsó oldalán.

2021. dec. 23. 17:46
 35/49 A kérdező kommentje:
*napjait
2021. dec. 23. 17:46
 36/49 A kérdező kommentje:
*takarnak
2021. dec. 23. 17:49
 37/49 anonim ***** válasza:
88%

Don't feed the troll

Az elején azt kérdezte, miért kéne vallásosnak lenni a böjthöz, most meg vallástalan ne böjtöljön mert nem tud.

2021. dec. 23. 18:26
 38/49 A kérdező kommentje:

#37.

Miért szerinted tud?

2021. dec. 23. 18:28
 39/49 anonim ***** válasza:

[link]

Ne sajátítsd ki a böjt szót. Nem csak vallási értelme van.

2021. dec. 23. 19:12
 40/49 A kérdező kommentje:

#39.

Ott van az elején, hogy átvitt vagy eredeti értelmében.

2021. dec. 23. 19:17
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!