Kezdőoldal » Ünnepek » Karácsony » Semmilyen vallást nem gyakorló...

Semmilyen vallást nem gyakorlók! Megtartjátok évente a nagyböjtöt és az adventet?

Figyelt kérdés
Miért igen vagy miért nem? Miért (nem) fontos ez számodra?

2021. dec. 22. 21:18
1 2 3 4 5
 11/49 anonim ***** válasza:
68%
Nem,es azert nem fontos,mert nem fontos. Habar adventi koszprunk mar gondolkodtam,de abszolut csakis a dekoracio vegett,mert szep kis koszorukat lehet ma mar venni.
2021. dec. 22. 22:57
 12/49 anonim ***** válasza:
Koszorun*
2021. dec. 22. 23:00
 13/49 anonim ***** válasza:
61%
Nagyböjtöt az egyébként kifejezetten vallásos nagyszüleim sem tartják már.
2021. dec. 22. 23:03
 14/49 A kérdező kommentje:

#10.

A karácsony és a húsvétot. Ugyanazt, amit egy keresztény. A keresztény világ ateistái megtartják a karácsonyt, húsvétot, pünkösdöt, Valentin-napot, Mikulást, a muszlim világ ateistái a böjt megtörésének ünnepét és az áldozati ünnepet, az indiai ateisták a holit, meg a divalit, a buddhista világ ateistái a Bodhi napot és Buddha születését, Izraelben is megtartják az ottani ateisták a hanukát, a pészahot, a sávuotot, a sátoros ünnepet és még sorolhatnám. Ugyanezeket a kérdéseket fel lehetne tenni. Miért tart ateista karácsonyt vagy böjt megtörési ünnepet, ha nem hiszi, hogy Jézus megváltó lett volna vagy egyáltalán bármiben is különleges lett volna vagy hogy Mohamednek valóbban Isten diktálta volna a Koránt? Lehet mondani, hogy a telet ünnepli, de a telet, a szeretetet, az ajándékokat ennyi erővel miért kell ezeket megünnepelni? Ezeket is lehet világiasan tartani. Adventkor is és nagyböjtkor is az ünnepet várva magába fordul, elcsendesedik, elmélkedik, lemond bizonyos dolgokról, önmegtartóztatást gyakorol, próbál segíteni másoknak stb.

A muszlim világ ateistái is megtarthatják a ramadánt.

Én sem vagyok muszlim, mégis felköszöntöm a távoli török rokonokat a nagyobb muszlim ünnepekkor (Mohamed születése, áldozati ünnep, a böjt megtörésének ünnepe stb.).

#11.

Az adventi koszorút egy evangélikus lelkész találta fel, azzal a céllal, hogy fényt és reményt adjon a karácsony közeledtével a csendes, böjti időszakban. Tehát igazából csak kidobott pénz, ha nem is tartod meg az adventet és lényegtelen számodra.

2021. dec. 22. 23:34
 15/49 A kérdező kommentje:

#13.

Van különbség a mélyen vallásos és a hagyományból vallási szokásokat pontosan betartó között. A mélyen vallásos a sztereotípiával ellentétben nem feltétlen bigott, fanatikus és még csak nem is feltétlenül középkori. Ismerek mélyen vallásos embert és a világnézete miatt az. A filozófiája miatt, ami eléggé bonyolult. A fiatalokat mocskoló, rendszeresen hangosan imádkozó, de ugyanakkor szinte semmilyen vallási filozófiát be nem tartó, a lelkével komolyabban nem foglalkozó, igazából csak egy véresszájú kultúrkeresztény vagy kultúrvallásos (ha nem a keresztény vallást követi szavakban). Aki mélyen vallásos, az érti ennek a filozófiai tartalmát és megtartja úgy, hogy az a lehető legtöbbet segítsen a lelkének.

2021. dec. 22. 23:41
 16/49 anonim ***** válasza:
100%
Ja, tehát nem érdekel a véleményünk, csak azért írtad ki a kérdést, hogy a magadét hajtogathasd, bármit is mondunk. Értem.
2021. dec. 23. 07:31
 17/49 anonim ***** válasza:
38%
Attol meg kivetel nelkul minden csslad allit fat is,es unnepli a karacsonyt (legalabbis olyat nem ismerek,aki ne keszulne/ajandekozna,es abszolute nem vallasos. Attol meg,mert le**rom mi meg ki meg miert talalta fel sz adventi koszorut,meg szep diszitoelem. 11 vagyok
2021. dec. 23. 07:59
 18/49 anonim ***** válasza:
83%
Meg engedd mar neg nekem,hogy magam dontsem el,mire koltok.
2021. dec. 23. 08:00
 19/49 anonim ***** válasza:
100%
Keresztényként írom, hogy miért kéne, hogy megtartsák ezt a nem vallásosok? Arról nem is beszélve, hogy a nagyböjt és advent nem csak arról szól, hogy nem eszünk bizonyos ételeket, sőt még csak nem is pusztán a lemondásról szól...
2021. dec. 23. 11:53
 20/49 anonim ***** válasza:
35%

Én nem gyakorlom a kersztény vallást.

Azonban eddig tíz éve tartom a husvétit és az adventi böjtöt is.

Nem a jelenlegi egyházi ajánlás szerint, hanem a hagyományos magyar (kersztény) szokás szerint (bár ez is változó tájegységenként)

Se tejtermék, se kelesztett kenyér, se hús. Csak vasárnaponként.

Személyes tapasztalat, hogy ezekre valóban szükség van, különösen az év ezen időszakaiban. Élettanilag és lélektanilag, különösen az adventi időszakban nagy megtartó erje van ennek az önmegtartóztatásnak. E nélkül teljesen szétesem szellemileg, lelkileg... minden sötét.

2021. dec. 23. 13:36
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!