Vannak még olyanok akik december 24-én megtartják a böjti napot (nem esznek húst)?
IF szerint étkezek, általában 18/6-ban. Néha 20-4. Viszont hetente csinálok 48 órás böjtöt. Ilyenkor csak vizet iszok. Még nem néztem meg, hogy fog kijönni a karácsony. Ha arra a napra esik, akkor böjtölni fogok, ha nem, nem.
Egyébként egyedül élek. Karácsonykor dolgozom. Senkihez nem megyek. Úgyhogy tökmindegy.
46/n
"Halászlé és mákos guba a hagyományos 24-i vacsora menü"
A hal is hús.
Igen, mi tartjuk egész 24-én. Ebédre halászlé és mákos guba szokott lenni, vacsorára rántott hal krumplisalátával. Nekem rántott sajt, mert nem eszek halat.
25-én már karácsony ünnepe van, nincs böjt, ekkor már eszünk húst.
"A hal is hús."
Biológiailag igen, de nem számít böjti ételnek. :))
Nem is tudtam, hogy böjt van akkor. Ez igaz? Mesélhetne erről valaki, hogy miért.
Egyébként ha a hal böjti étel akkor tartjuk mert aznap ami húst eszünk az általában hal.
De nem vagyunk vallásosak és nem is tudtunk erről.
"Nem is tudtam, hogy böjt van akkor. Ez igaz? Mesélhetne erről valaki, hogy miért."
Igazából az egész advent böjt. A két nagy keresztény ünnep előtt van böjti időszak: húsvét előtt a nagyböjt, karácsony előtt az advent. Ezeken belül voltak szigorú böjti napok, épp az ünnepet megelőző két nap: húsvétnál a nagypéntek (mert ekkor Jézus kereszthalálára emlékezünk), illetve ugyanígy karácsony vagyik 25-e előtti nap. Illetve nagyböjt első napja, hamvazószerda is idetartozik. Nagypéntek és hamvazószerda most is szigorú böjti nap (ez meglátszik az étkezésen), dec. 24. már nem, De a böjtölés hagyománya megmaradt sokaknál, ha nem is olyan szigorú módon.
Dec. 24-nek a neve latinul "ieiunium gaudiosum", vagyis örvendező böjt. (Ugyebár nagypéntek azért evésbé örvendező)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!