Mit adjon a keresztszülő?
Az a helyzet állt elő, hogy a nővérem felkért, hogy legyek a kisfiának a keresztanyja.
Mivel csak ketten vagyunk testvérek, így adott volt, hogy én leszek. De itt el is akadtam.
Augusztusban lesz a keresztelő, és fogalmam sincs, hogy mint keresztszülő mi a szokás ilyenkor.
Azt tudom, hogy régen mi volt a célja a keresztszülőségnek. Viszont azt nem tudom, hogy ma keresztelőre mit adnak, mit fizetnek a keresztszülők.
A kérdésem az, hogy keresztelőre nekem mint keresztszülőnek kell állnom a teljes keresztelő anyagi részét? Ez azért érdekel, mert nővérem már mondta, hogy a keresztelő nem Budapesten lesz hanem a sógor kis városában (ami a határnál van elég messze tőlünk.) Közölte, hogy a vendégek majd vendégházakban lesznek 1 éjszakát. Ezt nekem kell állnom?
A másik kérdésem, hogy kisfiúnak mit szoktak adni keresztelőre?
Anyum azt mondta, hogy kérdezzem meg a nővéreméket, hogy mire van szükség. Megkérdeztem, de a válasz, hogy " nem tudom, majd kitalálsz valamit.. azt amit szoktak"
De mit? Lányoknak ugye arany fülbevalót szokást adni keresztelő napján. De kisfiúknak??
Neeem, nyugi. A vendégek elszállásolását aztán tényleg semmiképpen sem kell állnod. :)
Ha a ceremóniát szeretnéd állni, akkor ajánld fel, de ez sem elvárás.
Igazából azt tényleg neked kellene tudnod, hogy a picivel kapcsolatosan mire lehet szükségük, de - anyagi helyzetedhez mérten - bármi aranyos és jó. Nem kell nagy dolgokra gondolni.
Nem tudom, mennyi idős a gyerek, vagy mije van már, de én mint szintén nagynéni, ilyesmikben gondolkodnék:
- kisruhák
- használati tárgyak (etetőszék, autós ülés, babakocsi...)
- játékok (hinta, kis homokozó, ha nagyobb: kis bicikli, lábbal hajtós motor, picinek a szobába játszószőnyeg (ilyen puzzle-szerűen összerakható, játszósziget...)
- élmények: jegy az állatkertbe a családnak, babaúszásra belépő, játszóházazás, kirándulás...
- ha van külön számlája, lehet rá pénzt tenni neki
De bármi, amit megengedhetsz magadnak, amire szerinted helyzetüknél és a gyerek koránál fogva szükségük van, aminek örülnének...
Nincs elvárás, szeresd a picit, és kész.
Mifelénk a szülők fizetik a keresztelő költségeit. A keresztszülők nem fizetnek semmit, csak ajándékot vagy pénzt adnak.
Én pénzt adtam, mert szintén kisfiú keresztgyerekem van és így a fülbevaló nem jó, pedig általában azt szoktak adni, lányoknak.
nemsoká én is keresztszülő leszek, én viszont még nem dolgozok, csak suli mellett keresek valamennyit, abból semmi arany vagy ilyesmi cuccot nem tudnék állni, ezért úgy döntöttem, hogy veszek egy nagy dobozt megpakolom kisruhákkal, cipőkkel játékokkal :)
persze ők is tudják, hogy nem tudnánk állni semmi drágát, meg amúgy is megvan a kicsinek mindene amire szüksége van :) a ruhák és játékok pedig sosem jönnek rosszul
a keresztelőt a szülők szokták állni, semmiképp sem a keresztszülő, hacsak nem vagy jelentősen jobb anyagi helyzetben és nyugodtan megengedheted magadnak, ők meg nem
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!