Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Igaz, hogy Einstein trehányság...

Igaz, hogy Einstein trehánysága miatt lett E=mc2 E= (1/2) mc2 helyet?

Figyelt kérdés

Olvastam valahol, hogy az E=mc2 képlet egy balul elsűlt véletlen miatt keletkezett. Eredetileg Einstein a kinetikus energiába helyettesítette be a v-t c-re, így E=(1/2)mv2 mert valójában ennyi energia szabadul fel magfúzió alkalmával. Sajnos Einstein trehány volt és egy felest elfelejtett vagy elírt a sajtpapírján és így lett E=mc2. Később már nem akarta kijavítani, mert féltette a hírnevét

Elvileg a levezetés szerint is E=(1/2)mc2 jön ki, mi mégis az E=mc2-et ismerjük Einstein hibája miatt. Ez igaz lehet?

2019. júl. 14. 14:07
1 2 3 4
 21/34 dq ***** válasza:
9%
2021. márc. 19. 19:17
 22/34 Mojjo ***** válasza:
82%

@20-21: Oké, letöltöttem vagy 5 verziót, angolt, németet, sehol nem látom a deltás egyenletet.

Ha valaki megtalálta, szóljon.

(Egyébként ha legelső publikációkba deltákkal került is volna be, maximum tudománytörténeti jelentősége lenne, attól még ugyanúgy állna minden, amit leírtam róla.)

2021. márc. 20. 07:54
 23/34 dq ***** válasza:
67%
Semmi nem áll úgy, ahogy írtad. Nem tudománytörténeti a jelentősége. Konkrétan az összes energiás egyenlet energiák különbségéről szól.
2021. márc. 20. 09:30
 24/34 dq ***** válasza:
67%

Einstein: mass–energy equivalence

„Einstein did not write the exact formula E = mc2 in his 1905 Annus Mirabilis paper "Does the Inertia of an object Depend Upon Its Energy Content?"[5] rather, the paper states that if a body gives off the energy L in the form of radiation, its mass diminishes by

L/c2.[note 6] This formulation relates only a change Δm in mass to a change L in energy without requiring the absolute relationship.”

[link]

De nyilván ezzel te is pontosan tisztában vagy.

2021. márc. 20. 09:41
 25/34 Mojjo ***** válasza:
86%

@24: Köszönöm! Azzal nem voltam tisztában, hogy az 1905-ös publikációban így szerepelt. Az energia és tömeg leírt módon való változásával igen.

@23: Nem is tudom, melyik végéről kezdjük, de akkor mondjuk mindkettőről egyet-egyet:

- Miért használja Einstein maga az E = mc^2 kifejezést, ha helytelen, és deltákkal kellene kimondania?

- Hogyan értelmezed a proton 938 MeV/c^2 tömegét, ha az E = mc^2 hülyeség és csak deltákkal lehet felírni?

+ extra kérdés: hogyan interpretálnád egyáltalán az egyenletet? Mi lenne, ha olyan mértékegységrendszert használnánk, ahol c = 1?

2021. márc. 20. 21:27
 26/34 Mojjo ***** válasza:
84%
(Mondjuk eleve gyanús lehetne, hogy a szakirodalomban 99%-ban szereplő forma talán nem rossz, de mindegy, próbáljuk akkor megfejteni, hogy miért is van ez :) )
2021. márc. 20. 21:32
 27/34 Mojjo ***** válasza:
86%

Bocsánat, becsszó, meg akartam állni, hogy ezt már ne tegyem hozzá, és foglalkozzunk egyszerre csak egy csapásvonallal, de annyira magas labda... szóval csak nem bírom ki.

@23:

"Konkrétan az összes energiás egyenlet energiák különbségéről szól."

Ha a fizika röpdogába a kisdiák mondjuk azt a feladatot kapja, hogy:

"Mekkora a 72km/h sebességgel repülő, 60g tömegű teniszlabda mozgási energiája?" Akkor vajon milyen egyenletbe helyettesíti be az adatokat?

Nekem valami K = 1/2 m*v^2 rémlik, ahol K a mozgási energia. Vagy hülyeség, és mindenhol, ahol látjuk javítsuk át nemtudom, delta K = 1/2 m*delta v^2-re, vagy ilyesmire?

Ha azt látod a fizikakönyvben, hogy a helyzeti energia - ami aztán tényleg nem egy abszolút valami - az Eh = m*g*h, akkor is legyintünk, hogy mekkora hülyeség van oda leírva?

És lehetne sorolni tovább. Ha kinyitottál már fizikakönyvet, tudod, hogy bizony a képletek valahogy nem csak változásokról szoktak szólni. És valahogy mégis tudják változásra IS értelmezni az emberek azokat.

2021. márc. 20. 22:40
 28/34 dq ***** válasza:
68%

A töltésmegmaradás miatt nem lehet csak energiából protont előállítani, így nem lehet "proton előállításához szükséges energiá"-ról beszélni sem, proton nyugalmi energiájáról. Ha meg más is keletkezik, akkor meg mehet a tili-toli, hogy mihez mennyi kellett az összes energiából.

Szerintem mondhatjuk azt, hogy a +1 töltésnek legyen n Joule, a -1 töltésnek meg -n Joule energiája, és ezeket hozzáaadhatjuk a részecskék táblázatban szereplő nyugalmi energia értékekhez, semmilyen definícióval, képlettel, kísérlettel nem mondunk ellent.

Szóval szerintem a proton tömegére vonatkozó adat a proton tömegére vonatkozó adat, és nem a nyugalmi energiájára vonatkozik (mert nem létezik olyan mennyiségű energia, amellyel protont lehetne létrehozni).

A proton tömegét meg meg is lehet mérni (ellentétben a nyugalmi energiával).

De ez igazából #15 vesszőparipája, én nem tudom, hogy neki személyesen mi a baja a képlettel, hogy másfél év után felélesztette a kérdést. Nem írsz rá, és hívod ide inkább?

2021. márc. 21. 20:36
 29/34 anonim ***** válasza:
80%
Mojjoval egyetértek. E=mc²
2021. ápr. 28. 16:19
 30/34 anonim ***** válasza:
25%
Nem.
2021. ápr. 29. 11:56
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!