Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Mennyi ideig marad meg a dns...

Mennyi ideig marad meg a dns szabadlevegőn?

Figyelt kérdés

Azért írok ide, mert pár hiteles választ várok, biológusoktól, vagy azoktól akik értenek egy picit a genetikához. Sajnos OCD-m, érettségiztem bioszból, viszont azt nem tudom, hogy mennyi ideig marad meg. Az előző lakó matracán kell aludnom, de undorodom, arra gondolok, hogy ott vannak a hámsejtekből a dns-ek. Plusz a radiátorra is lerakódott sok piszok meg por, ott mondjuk az a kis hő megsemmisíthette? De mi van ha képes renaturálodni?!

Tudom, hogy az emberek nem gondolnak bele ilyesmibe, de sok minden másba sem, pl globális felmelegedés. Én tudom, hogy OCD-m van, járok is pszichológushoz, de nem tudom mit gondoljak. Köszi a válaszokat!

2019. márc. 17. 11:40
1 2 3 4 5
 41/49 A kérdező kommentje:
Igen, de ezért is felesleges ráparázni a penészre szerintem, mert úgysem tudod kikerülni, ha mindenhol lehet. Megérzed a dohos szagot úgyis, és azért ennyi, hogy elbújt a tapéta mögé nem okoz fibrózist vagy más halálos bajt. Ha allergiás vagy rá, akkor szívás, költözés
2019. márc. 17. 16:03
 42/49 A kérdező kommentje:
Azért elég menők ezek a genetikusok :D én azért félnék. De durva, nem is tudom, mi van akkor, ha valaki valami patogén dologgal szúrja meg magát, vagy véletlenszerűen történik valami baleset a laborban. Akkor egy háziorvoshoz, hogy szaladj, ha a felét nem értené annak, ami a géntechnológián belül zajlik, nemhogy még annak az élettani hatásait ismerve
2019. márc. 17. 16:08
 43/49 anonim ***** válasza:
100%

De, okoz bajt a tapéta mögött lévő penész és nem érzed a dohos szagát. A teljes kiörlésű kenyérben sem érzed a mikotoxinok ízét, pedig ott vannak. Erről ennyit. A laborban meg vannak a biztonsági szabályok , de egyébként nem kísérleteznek úgy, mint a filmekben, ez sem így működik, nem szurkálják össze-vissza magukat tűvel, max az ostobák. Patogén mikróbával meg nem megszúrni kell magad, azt nem tűvel vizsgáljuk.

A házirorvos meg elvégezte az általános orvosi képzést, élettanból teljesen mást tanulnak, mint mi biológusok.

2019. márc. 17. 16:13
 44/49 anonim ***** válasza:

Hát az AAV kísérleti területen nem túl nagy a szigor. Itthon sem... kis szoba, aztán mehet az agyba az injektorral.

Kollégám dolgozott az USA-ban, ott is kb a folyosón injektálták az egereket. Igen, elég bénának kell lenni hogy megszúrd magad a pipettával...de mi történhet? maximum pár sejt megfertőződik az ujjadban lokál és kész.

A PHP kapszid már mókásabb, mert ott ugye bejutva a véráramba tud fertőzni...dehát egy emberbe nem mikroliterek kellenek, hanem locsolni kéne. 50 ul-től mondjuk már zölden vágít az egér szeme UV lámpa alatt 😃

Azt meg kb bárki beadhatja egy szurival a szem mögé.

A rabies/veszettség már egy fokkal kellemetlenebb, ott szigorúbbak a szabályok... BSL2 kell, meg ufóruha + védőoltáaok. Elvileg sok gondot az sem okozhat,de a hercehurca miatt remélem sose kell dolgoznom vele.

2019. márc. 17. 16:21
 45/49 anonim ***** válasza:

A penésszel nem tudom mit lehetne kezdeni... sajnos nálunk a lakásban eléggé penészes a tapéta alatt.

Egyelőre 3 év alatt semmiféle léguti panaszt nem okozott, pedig durván allergiás és asztmás vagyok. Talán orrdugulás, de az vidéken is van.

2019. márc. 17. 16:25
 46/49 A kérdező kommentje:

[link]

Na épp most osztotta meg a hvg ezt a remek cikket 😂 mondjuk ez szerintem nagyon félelmetes. Egészen black mirroros

2019. márc. 17. 16:33
 47/49 anonim ***** válasza:

Ezen semmi ijesztő nincs.

Egyszerűen az emberi genom olyan komplex, hogyha elkezdenek különféle hajlamokat is kezelgetni kb kiszámíthatatlan lesz a hatása. Szerencsétlen gyermek nem tehet róla, ha mondjuk 30 évesen üt be nála a probléma. Amikor már 4 gyereke van.

2019. márc. 17. 16:48
 48/49 anonim ***** válasza:

Azt mondom én is, hogy mindenki a saját genomjáért felel... a gyerekeknél tényleg megfontoltnak kéne lenni.

Egyébként ha akarsz tényleg ijesztő dolgot hallani az a gene drive :D keress rá...

2019. márc. 17. 16:49
 49/49 EagleHUN ***** válasza:
100%

Bizony nagyon hamar széttördelődik. (órák alatt)

A töredékei pedig a körülményektől függően nagyon sokáig ott lesznek még.

Bármilyen meglepő a matrac szabad levegőn való napoztatása sokat segít. A napfény kifertőtleníti! A poratkák és baktériumok is elpusztulnak. A dns -töredékek még kisebbre tördelőznek.

2019. márc. 18. 22:14
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!