Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Mennyi ideig marad meg a dns...

Mennyi ideig marad meg a dns szabadlevegőn?

Figyelt kérdés

Azért írok ide, mert pár hiteles választ várok, biológusoktól, vagy azoktól akik értenek egy picit a genetikához. Sajnos OCD-m, érettségiztem bioszból, viszont azt nem tudom, hogy mennyi ideig marad meg. Az előző lakó matracán kell aludnom, de undorodom, arra gondolok, hogy ott vannak a hámsejtekből a dns-ek. Plusz a radiátorra is lerakódott sok piszok meg por, ott mondjuk az a kis hő megsemmisíthette? De mi van ha képes renaturálodni?!

Tudom, hogy az emberek nem gondolnak bele ilyesmibe, de sok minden másba sem, pl globális felmelegedés. Én tudom, hogy OCD-m van, járok is pszichológushoz, de nem tudom mit gondoljak. Köszi a válaszokat!

2019. márc. 17. 11:40
1 2 3 4 5
 1/49 anonim válasza:
70%
Megfelelő körülmények között akár évezredekig (javítson ki valaki, ha tévedek). A radiátor hőmérséklete nem elég a DNS-minta megsemmisítéséhez, ahhoz többszáz fokos hő kell. De az ég szerelmére, ha már a matracán alszol, akkor én inkább vírusok, baktériumok, poratkák stb. miatt jobban aggódnék.
2019. márc. 17. 11:58
 2/49 A kérdező kommentje:

de ha nem tévedek, akkor a sejthalállal együtt semmisül meg, nem? vagy mondjuk víz hatására széttöredezik?!

hát engem a poratkák nem zavarnak, inkább más, idegen ember dns-e. hallottál már a transzfekcióról?

2019. márc. 17. 12:06
 3/49 anonim ***** válasza:
67%
Folyamatosan milliárdnyi bázispár DNS vesz körül, mindenhol ott van. A levegőben, a vízben, a matracon. Csak úgy nyüzsög és bármikor transzfektálhatja a sejtjeidet... Arra ébredsz reggel, hogy deréktól lefelé transzmutálódtál a szobatársaddá! Egy korcs hibridként kell tovább élned o.O
2019. márc. 17. 13:02
 4/49 A kérdező kommentje:
Haha, nagyon vicces vagy
2019. márc. 17. 13:31
 5/49 A kérdező kommentje:
Amúgy a vízben nem marad meg a dns. Azt hittem lesz itt valami tudós, de ennyit még én is tudok
2019. márc. 17. 13:31
 6/49 anonim ***** válasza:
90%

Pár óra múlva kezd el bomlani normál hőmérsékleten.

Radiátoron percek alatt.

De ha te nem fertőtlenítettél, akkor én a helyedben más miatt aggódnék, de nagyon.

2019. márc. 17. 13:39
 7/49 anonim válasza:
33%

"Amúgy a vízben nem marad meg a dns. Azt hittem lesz itt valami tudós, de ennyit még én is tudok"

Mit tudsz te retardált?? Semmit. Azt feltételezed h a radiátor hője megsemmisíti a dns-t :D :D Magasságos ég :D

2019. márc. 17. 13:39
 8/49 A kérdező kommentje:
Wikipédián olvastam! És amúgy a hő az képes irreverzibilis denaturációra, de mivel nem a genetika a szakterületem, ezért nem vagyok tisztában a pontos hőmérséklettel... de fentebb írták, hogy percek alatt megsemmisül. Amúgy meg nevezd így azt, aki miatt komplexusaid vannak, és személyeskedsz
2019. márc. 17. 13:54
 9/49 anonim ***** válasza:
78%

Nem definiáltad mire gondolsz...

Itt %-os adatokról beszélhetünk. Nyilván a sejtek halála után degradálódik a DNS. Viszont DNS vizsgálathoz bőven elegendő még sokáig a nem teljes szekvencia is.

Ilyen értelemben a matrac tele van trilliónyi bp töredék DNS-el. Ebben hosszabb-rövidebb szakasz. Egyébként a sejtekben is folyamatosan degradálódhat, oxiddatív stress, ionizáló sugárzás stb... tehát ez egy dinamikusan változó szerkezet.

Szekvenáláskor is sok-sok sejtből nyerik ki az infót és összelegózzák a szakaszokat.

Viszont gyanítom túl sok scifit nézel és fogalmad sincs valójában mi a transzfekció.

2019. márc. 17. 13:56
 10/49 anonim ***** válasza:
68%

Vagy én tényleg nem értem mi a logika ebben a rettegésben... ezermillió jóval rémisztőbb dolog van abban a matracban. Pont a legártalmatlanabb dolgot emeled ki.

Vagy mit hittél, a szobatársad DNS-e bekúszik a bőrödbe és transzfektálja a szomatikus sejtjeidet? :D ez most vicc?

2019. márc. 17. 14:00
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!