Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Mennyi ideig marad meg a dns...

Mennyi ideig marad meg a dns szabadlevegőn?

Figyelt kérdés

Azért írok ide, mert pár hiteles választ várok, biológusoktól, vagy azoktól akik értenek egy picit a genetikához. Sajnos OCD-m, érettségiztem bioszból, viszont azt nem tudom, hogy mennyi ideig marad meg. Az előző lakó matracán kell aludnom, de undorodom, arra gondolok, hogy ott vannak a hámsejtekből a dns-ek. Plusz a radiátorra is lerakódott sok piszok meg por, ott mondjuk az a kis hő megsemmisíthette? De mi van ha képes renaturálodni?!

Tudom, hogy az emberek nem gondolnak bele ilyesmibe, de sok minden másba sem, pl globális felmelegedés. Én tudom, hogy OCD-m van, járok is pszichológushoz, de nem tudom mit gondoljak. Köszi a válaszokat!

2019. márc. 17. 11:40
1 2 3 4 5
 11/49 A kérdező kommentje:
Írom, hogy OCD-m van! Igen, hogy transzfektálódik a dns és endocitózissal bekerül az én genomomba
2019. márc. 17. 14:04
 12/49 A kérdező kommentje:
Mert a transzfektált dns úg y viselkedik, mint a vírus
2019. márc. 17. 14:05
 13/49 A kérdező kommentje:
És örülnék, ha valaki elmagyarázná, miért nem reális. Ha tényleg nem reális.
2019. márc. 17. 14:10
 14/49 anonim ***** válasza:
43%
Akkor írd le pontosan, forrásokkal igazolva, hogy hogyan történik a folyamat.
2019. márc. 17. 14:11
 15/49 A kérdező kommentje:

3 fajtáját szokták használni, a kalcium-foszfátos burkot, elektromosságot, és lipid burkot. Az utóbbi gyakoribb, meg az a legaktuálisabb részemről, mert a DNS felveszi magára (?) a lipidburkot, és vírusként képes behatolni az idegen sejtbe, lebontja a sejtfalat.

Nyilván kellenek hozzá bizonyos reagensek, ahhoz hogy hatékony legyen, de lipidként esetleg viselkedhet bármilyen lipidet tartalmazó termék, akár a hajzsír is (?!).

Ennyit értettem meg a lényegből laikusként. A többi kísérletethez, pl baktériumokkal már nem tudok hozzászólni, mert nem aktuális.

Nyilván ahhoz, hogy a sejtmagból kikerüljön a DNS ahhoz először kell egy rupció, ezek szerint a dehidratáció során kikerül a DNS molekula. Na most tudom, hogy nem ilyen egyszerű (remélhetőleg), de mennyire kezd el szegmensekre bomlani, legalábbis a fehérje bázisa bomlani szegmensekre szabadlevegőn? Mert ha nem lép interakcióba a levegővel, akkor ha ráöntenék valami lipideket tartalmazó cuccot, akkor transzfektalódhat (?), elvileg.

Plusz a DNS képes renaturációra is, ahhoz különböző anyagok kellenek, de az már nagyon meta lenne.

Na de ha transzfektálódik, akkor endocitózissal tényleg képes lebontani a sejtfalat, ezt használjak a CRISP technológiánál.

Ennyit tudok. és ha valaki tud többet mondani, mondjuk hogy ez miért nem lehetséges, akkor megköszönném

2019. márc. 17. 14:27
 16/49 A kérdező kommentje:
*crispr
2019. márc. 17. 14:28
 17/49 anonim ***** válasza:
Hogy kerülne a DNS szabad levegőre? Tudtommal DNS csak a sejtmagban (és a mitokondriumban) van. Az ágyadon lévő hámszövetek ilyen sejtekből állnak, amikbe jól be van csomagolva a DNS. Ha meg már a sejtek is szétbomlanak, akkor valószínűleg a bennük lévő DNS is. Szabad DNS nem hever csak úgy szanaszét.
2019. márc. 17. 14:30
 18/49 A kérdező kommentje:
Képes kikerülni valami nyomás, törés, rupció hatására a sejtmagból. Akkor az tény, hogy a dns molekula is “elhal”, amikor a sejt is? Vagy csak pont azáltal kerül ki, hogy lebomblik a sejtmag.
2019. márc. 17. 14:33
 19/49 A kérdező kommentje:
Mert a dns az egy sokkal tartósabb, erősebb molekula
2019. márc. 17. 14:34
 20/49 anonim ***** válasza:
80%

Na jó úton haladsz. Nézz pontosan utána hogyan működik a CRISPR/CAS9 és mi kell hozzá.

Plusz gondold át hogyan történik ez és milyen körülmények kellenek egy transzfekcióhoz...vagy szerinted intravénásan injektálja valami beléd a matrac őrleményt?

Még esetleg ha belélegzed a reagensekkel együtt... de bőrön keresztül teljesen esélytelen.

El kell keserítselek, virális transzfekcióval adenovírusok, adenoasszociált vírusok (pl nátha) és retrovírusok naponta több százezer sejtedbe juttatnak idegen DNS-t!

Rengeteg közülük sejthalállal jár pl, de rengeteg szekvencia virális eredetű eleve a DNS-ünkben.

Szóval gyakorlatilag ha bármilyen módon is lehetséges lenne 1-2 sejtedbe véletlenül bejutna pár idegen DNS szakasz ami a szobatársadé volt... matematikailag elhanyagolható ahhoz képést, amekkora pusztítást egy nátha (AAV) vírus okoz.

Hidd el, ha lenne hatékony módszer erre, én örülnék a legjobban. In vivo AAV-vel vagy veszettség vírussal lehet jelenleg hatékonyan szomatikus sejteket módosítani, azt is közvetlen szöveti injekcióval...vagy esetleg egy speciális PHP kapsziddal, ami még a vér-agy gáton is átjut - viszont a szem mögötti vénéba kell injektálni, hogy kikerülje a májat.

Teljesen alaptanul félsz ettől.

2019. márc. 17. 14:43
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!