Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Ha sikerülne túlélnem a Föld...

Ha sikerülne túlélnem a Föld magjának közepébe uralkodó viszonyokat, akkor ott hogy hatna rám a gravitáció?

Figyelt kérdés
Pontosan a mag közepébe,én úgy gondolom hogy ott minden felől hatna rám a gravitáció,ezért a súlytalanság ott lehetséges lenne vagy nem?
2019. febr. 9. 10:12
1 2 3
 11/23 TappancsMancs ***** válasza:
0%
A dekompressziós hatás az csak tipp volt a részemről. Valószínű, hogy a Roche-határ miatt lenne probléma, mert nem csak kiegyenlítődik a gravitáció. Nekem is kérdéses, viszont elképzelhetőnek tartom.
2019. febr. 9. 14:45
 12/23 anonim ***** válasza:
100%

Elkepeszto hulyesegeket hordanak itt ossze egyesek.... Roche-hatar, meg dekompresszio, edesjoistenem, hogy jonnek ezek ide?

Azt tessek mar elmeselni az alternativ fizikai magyarazatos joembernek, hogy ha a kozeppontban 'dekompresszio' lepne fel, akkor a most ott levo anyag miert is nem repul szet?

Tomegkozeppont. Ezt tessek megerteni. A kozeppontban a korulotted levo anyag vonzasa minden iranyban egyforman (tehat egymast kiolto modon) hat. Minden atomodra, minden molekuladra azonos erovel, egyszerre minden iranybol. Ezert se szet nem szakadsz, se ossze nem nyomodsz.

A Nap es a Hold altal keltett arapaly-erok nagy kiterjedesu testekre hatnak erzekelheto, merheto modon (ertsd: pl. maga a Fold), az ember-meretu dolgokra merhetetlenul kevesse. A fejed es a labad kozotti tavolsag miatti vonzoero-kulonbseg nano-Netwtonokban merheto.

2019. febr. 9. 15:07
 13/23 TappancsMancs ***** válasza:
0%

Kedves 12-es az hangnemet másképp is meg lehet választani és az ilyen közlésmódtól szerintem nem fog komolyabban hangzani a válasz, vagyis nincs értelme. Mi itt felvetünk dolgokat, érdekes hozzátevőket amik érinthetik a kérdés megválaszolását. Azt meg nem értem honnan vetted, hogy alternatív fizikai magyarázatokról lenne szó? Értelemszerűen nem csillagászok és asztrofizikusok válaszolnak itt, viszont láthatóan a tudomány eszköztárát igyekszünk bevetni, de ha idéznél, akkor lehetséges a pontosítás, csak szerintem szó sem volt olyasmikről. Jó ezt csak hozzátettem.

Az meg igaz, hogy elírtam azzal, hogy "valószínűleg súlyos dekompresszióval járna", és helyette egy felvetésként kellett volna írni.

Amire ki akartam vele lyukadni az a következő.

1. Az emberi test sok mindent elvisel, de mégsem mindent, aztán van amit csak fokozatos alkalmazkodással tud elviselni, mint pl egy légnyomás erősödés vagy csökkenés.

2. A Roche-határon belül kérdéses ez az egyedi eset amikor a bolygó középpontjában kell azt figyelembe venni, és a Roche-határon belül a szilárd testekre a változó erőhatás feldaraboló erőt fejt ki. Más persze egy nagyobb szilárd test, mint egy alkalmazkodásra képes organikus szervezet, de egy folyékony testen már erősebben jelentkezik a Roche-határon belüli erőhatás. Kérdés az emberi szervezet ezt, hogyan viselné?

3.A Föld középpontjában tartózkodva, ahol ráadásul a Föld egyenetlen tömegeloszlása kering a középpontban tartózkodó körül, az egy változó gravitációs erőhatást gyakorol a szervezetre. Mint a légnyomás változás esetében, itt is a gyors változás az ami okozhat gondot. Talán.

4.Súlytalanságban is pl legyengül az izomzat és lecsökken a csontsűrűség. A Föld középpontjában kérdés az erőhatások összessége miatt, vajon felléphetne -e valami ami egészségi szempontból káros, vagy előnytelen?

2019. febr. 9. 15:58
 14/23 anonim ***** válasza:
100%

"Azért van eltérés, hiszen a Föld nem homogén"

Igen, ezért mertem külön megjegyezni, hogy ez konkrétan a homogén Földre lenne igaz. Az általad linkelt diagramot is megtaláltam, csak nem akartam bekavarni a kérdezőnek.

Amúgy a középpontban a testünk különböző részeire ható erők különbsége kb. annyi lenne, mint a felszínen állva a lábunkra és a fejünkre ható erők különbsége. Ha a felszínen 2 métereres magasságig nevezhetjük gyakorlatilag homogénnek a gravitációs teret, akkor a középpontban is mondhatjuk, hogy súlytalanság van.

Érdemes rákeresni, hogy egy üreges gömbhéj belsejében hogyan alakul a gravitáció. Elárulom, mindenütt nulla lesz az eredője. Középen is, a gömb fala mellett is, és mindenhol a gömbön belül. Emiatt egy tömör gömbben ahogy a mag felé haladunk, mindig csak az "alattunk" lévő tömeggel kell számolni, a "felettünk" lévő gömbhéjt ilyen szempontból el kell felejteni. (Ha már előttem is írták, akkor bocsi.)

2019. febr. 9. 18:53
 15/23 anonim ***** válasza:
100%
...Sőt már én belezavarodtam: A középpontban lebegve semmilyen erő nem fog hatni a lábunk és a fejünk között, amit a Föld tömege okozna. (gugli: hollow sphere gravity)
2019. febr. 9. 18:56
 16/23 anonim ***** válasza:

'Mi itt felvetünk dolgokat, érdekes hozzátevőket amik érinthetik a kérdés megválaszolását. '

A fizika nem ilyen. A fizika torvenyszeruesegek alapjan mukodik, kiszamithato, elore megjosolhato modon. Az, hogy hozzakoltesz mindenfele alaptudas nelkul tobb oldalnyi agymenest, legbolkapott (es amugy a gyakorlatban 2 perc alatt cafolhato) allitasokat, az nem vita, az nem 'erdekesseg', az puszta tudatlansag.

2019. febr. 9. 19:51
 17/23 anonim ***** válasza:

Súlytalan lennél.

De ha az a vágyad, hogy súlytalan legyél, akkor van egy jó hírem: van egy roppantul egyszerű mód arra, hogy súlytalan legyél:

Ugorj fel! Igen, a lábaddal fogd magad és ugorj amilyen magasra csak tudsz. Visszaesés közben súlytalan leszel, hiszen amikor esel vissza, akkor szabadesést végzel. És ugye köztudott, hogy szabadesés közben egy adott tömeg súlytalan. (Hiszen mi a súly? Egy adott tömegnek akkor van súlya, ha az alátámasztást nyomja, vagy a felfüggesztést húzza. Szabadesés közben egyik sem érvényesül, ezért vagy súlytalan)

De ha egy kicsit tovább szeretnéd élvezni a súlytalansági állapotot, akkor ejtőernyőzz. (Bár itt a légellenállás zuhanás közben bezavarna, a légellenállás miatt lassabban zuhannál, mint ha nem lenne légkör, ezért nem lennél 100%-ig súlytalan, de közel lennél hozzá)

2019. febr. 9. 21:56
 18/23 TappancsMancs ***** válasza:

Egy komoly kutató mindent számításba vesz, akkor is ha kiesnek felvetések, ezt nevezik alaposságnak. A fizikai és egyéb kísérletek is az ezredikre jönnek be, a többi "fölösleges". Látszólag fölösleges felvetés. De van akinél nem szabad felvetni és megbeszélni mást, csak amit ő akar. Mint látható itt a gyakorin. 😉

Nemrég volt egy hasonló eset egy kérdésnél, téma röviden a végtelen négyzet. A kérdező csak jóval később célzott rá, hogy matematikai végtelenre érti a kérdést és az az előtti válaszomat összevissza értelmezték, utólag nézve, nyilván matematikai próbálkozásokkal. És hogy képzelgés amit írok, stb. Hasonló eset. A végtelen az nem a matematika sajátja és birtoka. Ha tetszik, ha nem. Számos egyéb területen is felmerül és foglalkoznak vele. Na szóval hagytam is, mert semmit sem értettek a válaszból. :)

Ez is detto. Valójában bármi megbeszélhető, legfeljebb végül kiszelektálódik, már akinél.

A Föld középpontjára visszatérve, ott nagyjából van 0 gravitáció, de nem teljesen 0. Egyébként miért nem lehet a felsoroltakra válaszolni. De pár dolog tényleg másképp lenne.

2019. febr. 10. 01:20
 19/23 anonim ***** válasza:

"ugorj amilyen magasra csak tudsz. Visszaesés közben súlytalan leszel"

Valójában már a felfelé úton is, mert ott is lefelé gyorsulsz g-vel. :)

2019. febr. 10. 02:19
 20/23 sadam87 ***** válasza:

#18 (TappancsMancs)

"Egy komoly kutató mindent számításba vesz, akkor is ha kiesnek felvetések, ezt nevezik alaposságnak."

Meg azt, hogy először utánaolvas annak amivel foglalkozik.

A Roche-határ a bolygó árapályhatása miatt alakul ki. Ezt konkrétan az általad 10. válaszban linkelt oldal második mondatában írják le. Mint én is utaltam rá (bár pontatlanul), és aztán teljesen pontosan a 14./15. válaszoló leírta, a Föld középpontjában levő üregben a Föld gravitációjának értéke 0 lenne, így nem volna árapályhatás sem (hiszen az a gravitációs erő különbségéből származik). Ergo itt ennek a felvetésnek semmi értelme.

Ettől eltekintve is, a Roche-határon belüli szétszakadás csak olyan nagy méretű testekre érvényes, ahol a fő összetartó ereje a testnek a gravitáció. Ez az ember esetében nyilván nem igaz. Ezt elég könnyű belátni, hiszen például a nemzetközi űrállomás (és a benne keringő emberek) bőven a rájuk érvényes Roche-határon belül keringenek, és mégsem szokott/szoktak szétszakadni.

Olyan erősen változó gravitációs tér, ami az emberi testet károsító árapályerőt okoz, valószínűleg csak fekete lyukak és neutroncsillagok (meg talán még fehér törpék?) közelében alakulhat ki, de ilyen helyeken tartózkodni ettől függetlenül sem túl egészséges.

2019. febr. 10. 12:09
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!