Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Mekkora sebességgel csapódik...

Mekkora sebességgel csapódik a szemünkbe a csillagok fénye?

Figyelt kérdés

A Föld nagyjából 30 km/s sebességgel halad a nap körül. A fény sebessége 299 792 km/s.

Ha feltételezzük, hogy egy csillag távolsága a naptól állandó, tehát egy helyben marad, akkor a szemünkbe a csillagból jövő fény 299 792 km/s, vagy 299 822 km/s sebességgel csapódik?

2018. szept. 27. 10:03
1 2 3 4 5
 11/42 A kérdező kommentje:
Nem találom azt a kísérletet ahol egy távolodó és egy közeledő csillag fényének sebességét mérnék. Valaki esetleg tud ilyenről?
2018. szept. 27. 21:22
 12/42 anonim ***** válasza:

erre gondolhatsz de nem a sebessége hanem a freekveenciája változik:

[link]

2018. szept. 27. 21:26
 13/42 dq ***** válasza:

A fény sebessége nem függ a kibocsájtó eszköztől.

Ennél meglepőbb, hogy a fogadó eszköztől sem függ. Ebben már eltér egy kicsit a hangtól. (Részben ezért sem gondolják, hogy a fény egy közeg rezgése lenne, ahogyan a hang teszi.)

Nem tudok hasonló kísérletről.

2018. szept. 27. 21:35
 14/42 A kérdező kommentje:

A Doppler-effektust ismertem, nem arra gondoltam, hanem arra amit leírtam.

Történetesen, hogy a fény forrása és érzékelője között sebesség különbség van, és így mérjék a fény sebességét.

2018. okt. 2. 12:52
 15/42 Wadmalac ***** válasza:

"A Doppler-effektust ismertem, nem arra gondoltam, hanem arra amit leírtam.

Történetesen, hogy a fény forrása és érzékelője között sebesség különbség van, és így mérjék a fény sebességét."

Ez éppen maga a Doppler-effektus esete.

2018. okt. 2. 13:10
 16/42 A kérdező kommentje:
A fény frekvenciája rendben, hogy változik, mert gyakrabban követik egymást a hullámok, de akkor a sebessége is? Tehát amíg A pontból B pontba terjed? Nem elméleti válasz érdekelne, hogy a fénysebessége állandó, hanem kísérlet érdekelne.
2018. okt. 3. 11:09
 17/42 Wadmalac ***** válasza:

"Nem elméleti válasz érdekelne, hogy a fénysebessége állandó, hanem kísérlet érdekelne."

A fény sebessége ezernyi módon meg lett mérve és mindig, mindenhol azonos, végpontok sebességétől függetlenül. Ez a rel. elmélet egyik alapköve, nem azért, mert egyszer valaki kimondta és HISZÜNK benne, hanem mert sokszorosan igazolt is.

Mi kell annál jobb bizonyíték, hogy a Naprendszerbe szétküldött szondáink kommunikációja is erre épül?

2018. okt. 3. 11:34
 18/42 2*Sü ***** válasza:
100%

Lehet erre gondolsz?

[link]

A kísérlet ugye azt bizonyította, hogy a fény sebessége nem változik sem a Föld forgásból, sem a keringéséből származó sebességhez képest. Itt a doppler-effektus ugye nem játszik szerepet, jóval kisebb sebességekről van szó. Illetve nem a fény sebességét mérték meg, hanem két eltérő utat bejáró fénysugár sebességének a különbségét. Ha változna az egyik sebessége a másikhoz képest, akkor eltérő fázisban érkezne meg a fény, és más interferenciaképet mutatna a mérőeszköz. De a keringés, forgás irányában nem volt sebességkülönbség az erre merőleges irányhoz képest, a kísérleti eszközt elforgatva nem változott az interferenciakép, pedig ha a fény sebessége nem lenne bármihez képest ugyanannyi, változnia kellett volna.

2018. okt. 3. 11:38
 19/42 A kérdező kommentje:

A Michelson–Morley-kísérlet is ismertem, de abból én csak azt a következtetést tudtam levonni, amit Ők is. Azaz nincs éter, amin belül ha mozgunk "balra" 30 km/s sebességgel, akkor balra sugárzott fény 299970 km/s sebességgel haladna, jobbra pedig 300030 km/s sebességgel, hanem a kibocsátó forrástól minden irányba ugyan akkora sebességgel távolodik.

Földi körülmények között nem tudom elképzelni, hogy az interferométer egyik karját akár csak 1 km/s sebességű egyenes vonalú egyenletes mozgásra bírják (vagy bírták volna), hogy így nézzék meg a fény sebességének változását. De ha mégis volt ilyen kísérlet, na akkor azt keresem.

Ezért gondoltam, hogy egy távolodó (vagy inkább közeledő) csillag fényének sebességét hátha vizsgálták már?

A kettővel ezelőtti hozzászólótól csak annyit kérdeznék, melyek ezek a számtalan kísérletek megnevezve, vagy linkelve, illetve miként is kommunikálnak az űrszondák? Egyiket sem tudom még.

2018. okt. 3. 13:13
 20/42 anonim ***** válasza:

"Földi körülmények között nem tudom elképzelni"

Na látod: ők EL TUDTÁK képzelni.

Fél év múlva megismételték a kísérletet, ami 60 km/mp sebességváltozást jelent.

Azért ez már bőven mérhető lett volna még az akkori pontossággal is.

Azóta megismételték még érzékenyebb műszerekkel.

2018. okt. 3. 13:30
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!