Az úritök mn. Spárgatök (amiből idehaza főzelék készül) milyen néven ismeretes külföldön és hogyan néz ki érett állapotban?
Egy kicsit gondban vagyok a főzeléktökkel. A wikipédián cucurbita pepo néven emlegetik, de ez az általános elnevezése a legtöbb tökfajtának. Néztem már utána, mint Cucurbita pepo pepo vagy mint "summer squash" (ahogy az angol nyelvű népek ismerik).
Találtam egy variánst, amit C. pepo var. fastigata néven említenek ami nagyon hasonlít az általunk ismert úritökhöz: [link]
Csupán nem vagyok biztos benne, hogy ez a tök tényleg a "spárgatök".
Vicces amúgy, hogy a legközönségesebb tökről (amit amúgy szinte mindenki ismer idehaza) szinte alig tud róla bárki bármi bővebbet mondani (csak annyit hogy tök). :)
Amit belinkeltél, az magyarul az "isten gyalulta tök", ezt elöször héjastól megfözik, ettöl a belseje szálakra esik szét, amit felvágás után kanállal ki lehet szedni (innen a "Spaghetti" megnevezés a nevében) és ezt többféle módon lehet elkészíteni.
A "normál" sárga héjú cukkini ugyanaz a faj, mint a magyaroroszági fözötök, a fö különbség - ahogy az egyéb cukkinifajokhoz képes is - a külsö szine, ízben nincs eltérés. Amiért sokan másmilyennek tartják, az az, hogy a cukkinit kicsinek szedik, a fözötököt meg kifejlett méretben.
#1
Ezek szerint a cukkini a főzőtök egy éretlen változata, avagy a kettő termés egy és ugyanaz?
Én sokáig mindig azt gondoltam, hogy a főzőtök az a sonkatök (kanadai sütőtök) éretlen változata.
Csak annyi lenne a kérésem, hogy valaki írja már le, hogy mi a pontos latin neve ennek a tökfajtának, a világ más részein milyen néven ismerik, ill. milyen módon használják fel étkezési célokra.
"Ezek szerint a cukkini a főzőtök egy éretlen változata, avagy a kettő termés egy és ugyanaz?"
Igen, a cukkini meg a fözötök ugyanaz botanikailag.
"Én sokáig mindig azt gondoltam, hogy a főzőtök az a sonkatök (kanadai sütőtök) éretlen változata."
Nem, a sütötök más faj - ez a tök húsának szinéböl is jól látható.
"Csak annyi lenne a kérésem, hogy valaki írja már le, hogy mi a pontos latin neve ennek a tökfajtának, a világ más részein milyen néven ismerik, ill. milyen módon használják fel étkezési célokra."
A latin neve Cucubita pepo pepo
Azt azonban nem lehet megmondani, hol mi a neve -igen sok helyen a cukkini név az elterjedt az olasz hatás miatt.
A legtöbb helyen sütik/párolják szeletekben, töltik ´félbevágva és kibelezve, illetve panirozzák és úgy sütik, készítenek belöle fasirtszerüséget, rösztifélét, ragukat - szóval eléggé tág a felhasználási módja.
Az a baj hogy a "Cucurbita pepo pepo" annyira meghatározhatatlan, hogy egyből 100 és egyféle találatot dob ki, a Hallooween töktől a dísztökön át a cukkiniig.
Én alaposan megnéztem és utánajártam annak, hogy tök (amit mi spárgatökként ismerünk) tulajdonképp pontosan melyik töknemzetségbe tartozik. Az eredmények arra engedtek következteti, hogy az ominózus tök az nem más, mint a spagetti tök: [link]
Mn. C. pepo var. fastigata.
Legalábbis a hasonlóság, és amit a google mutatott, amikor rákerestem a "summer squash", "Hungarian pottage squash" és a "spaghetti squash" fogalmakra.
De lehet hogy tévedek. Engem tényleg csak az érdekel hogy PONTOSAN MELYIK NEMZETSÉGBE TARTOZIK A TÖKÖKÖN BELÜL, HOGYAN NÉZ KI AZ ÉRETT VÁLTOZAT, MILYEN NÉVEN ISMERIK ÉS HOGYAN HASZNÁLJÁK FEL A VILÁG TÖBBI RÉSZEIN?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!