Milyen bizonyítékok vannak arra, hogy a világegyetem gyorsulva tágul?
Nem tudom, hogy a mérések szerint, illetve milyen mérések szerint tágul lassulva. Az biztos, hogy 2011-ben annak a bizonyításáért adtak Nobel-díjat, hogy gyorsulva tágul. Viszont úgy tűnik, a helyzet folyamatosan változik, itt van pl. egy 2016-os cikk:
Nem, abból, hogy a távolodási sebesség a távolsággal arányos, még nem következik semmi arra vonatkozóan, hogy a tágulás lassul vagy gyorsul-e.
Értem az érvelésedet, hogy te figyelembe veszed azt is, mikor indult a fénysugár az adott csillagról, tehát ha messzebbi a csillag, az régebbi állapotot is jelent egyúttal. De nem tartom valószínűnek, hogy ez az apróság a világ összes csillagászának és fizikusának elkerülte volna a figyelmét, amikor a méréseket és számításokat végezték :)
Az, hogy mi, itt, páran nem tudjuk megnyugtatóan megválaszolni a kérdésedet, nem feltétlenül azt jelenti, hogy a tudóstársadalom tekintélyorientált, és egyetlen tudós sem merte megkérdőjelezni a dolgot. Lehet, hogy csak annyit jelent, hogy itt most épp nem a téma szakemberei válaszoltak neked. :)
De vannak olyan fórumok, ahol jobb eséllyel kapsz helyes választ, ez a kérdés pl. kifejezetten a kozmoforum.hu-ra való, próbáld meg ott :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!