Miért gondolják a tudósok, hogy a föld a világegyetem közepe és tőlünk minden irányban ugyanolyan messze van a széle?
Van valami számítás arra vonatkozóan, hogy miért élünk pont a világegyetem közepén, vagy ez csak egy szerencsés véletlen? Elvileg lehetne a föld a világegyetem szélén is, és akkor csak az egyik irányban lenne tőlünk a világegyetem nagy része, nem?
Netán más távolságban van a világegyetem széle különböző irányokban?
Természetesen nem gondolnak ilyesmit. A látóperemünk széle van egyenlő távolságra tőlünk minden irányban, de hát ez elég értelemszerű. A világegyetem cca 13,8 milliárd éves, tehát jobbra is, meg balra is, alulra is, meg felülre is* pont 13,8 milliárd fényév távolságra látunk el, tovább nem tudunk.
* = igen, tudom, a világűrre vonatkoztatva ezeknek az irányoknak sok értelmük nincs, de itt most ettől tekintsünk el.
A világegyetemnek NINCSEN széle!
Innen kezdve, amit írsz...
Nem gondolják. Azt sem, hogy van széle.
Legjobb hasonlat (mint minden hasonlat, ez is félrevezető!!) egy gömb felszíne. Ennek ugyan véges a területe, de még sincs széle. Ráadásul "középpontja" sincs, ámde bármelyik pontját - önkényesen - kinevezheted "középpontnak". Vigyázat! A gömb FELÜLETÉRŐL beszélek.
Na most ha a kétdimenziós(!) gömbfelületet kiegészíted - gondolatban - egy harmadik kiterjedéssel, megkapod a világegyetem... mijét is? Alakját? Formáját? Szemléletes(!) képet erről az emberi agy nem alkothat. Azt, hogy mégis lehet vele dolgozni, a matek teszi lehetővé.
Na jó. Akkor azt a kétdimenziós gömböt (lufi :D) kezdjük el felfújni. Voilá, kész a táguló világegyetem (végletekig leegyszerűsített) modellje.
A legújabb modellek is ezen alapulnak valahol, de kb. akkora a hasonlóság mint, Karl Benz első járműve, és egy mai F-1 versenyautó között. (Mint minden hasonlat... )
Csak úgy érdekességnek:
dellfil
Ezt elírtam: " Akkor azt a kétdimenziós gömböt..."
Helyesebben: Akkor azt a kétdimenziós felületet kezdjük el növelni...
dellfil
Nem gondolják.
Nem a föld a világegyetem közepe, hanem te, aki nézel minden irányba és mindenfelé ugyanannyira látsz el. Ha odébb mész akkor is ez lesz a helyzet.
Mi nem igaz, arra nem számolnak.
Elvileg nem lehet valami szélén lenni, ha annak nincs olyanja.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!