Szerintetek tényleg lapos a föld?
"Vannak akik nem 'hisznek' a tudományban. Akik nem a bizonyított, látott, és tapasztalt dolgokban 'hisznek'. Hanem valami megmagyarázhatatlanban.
Én csak annyit kértem, hogy ezt a fajta 'hitet' tartsuk tiszteletben."
Nincs ezzel semmi gond.
Egy templomban, istentiszteleten, hívők közti beszélgetésben, szektagyűlésen, tökmindegy. Még egy tudományos irányultságú emberrel is tud egy vallásos irányultságú normális konszenzusos beszélgetést folytatni.
Csak akkor KÖLCSÖNÖS tisztelet kell.
Ne a tudomány rovatba jöjjön a "hitével" tudományt szapulni és ahogy fogalmaztad, a "bizonyított, látott, és tapasztalt" dolgokat nevezni hitnek és hazugságnak.
Na az ilyen tolja fel magának a hitét, de azt se itt.
Kedves #64!
Bocsi csak most olvastam a terjedelmesebb reagálásodat!
Az ok, hogy a megfigyeléseket igazinak, valódinak "hisszük", de akkor hogy lehetséges, hogy 1.000.000.000 esetből 1.000.000.000- szór mindig az történik, amit a tudományos modellek előrejelzőnek! Csak "hiszünk abban, hogy ez miden próbálkozásnál így lesz? Nem! A fizikai törvények megváltozhatnak! Nyilván irreális gondolat, de ennek fent lehet tartani a lehetőségét!
Továbbra is úgy gondolom, hogy nem kell hit ahhoz, hogy valamit kutassunk! Ha nem lesz megbízható a tudomány, akkor ki lehet dobni a kukába! De amíg működik, addig használjuk, mert frankó dolog fejleszteni.
Idéznem kell a nagyszerű Richard Feynman-t, mert pont idevág:
,,A fizika olyan, mint a szex. Időnként van valami haszna is, de nem ezért csináljuk."
Egyáltalán nem vagyok agresszív, te vagy szándékosan trollkodó elviselhetetlen személyiség, akit, nő létére, ha nem anonimitásban csinálja, jó eséllyel mindenhonnan kivágnának.
tudod, ha egy nő xarik oda az ebédlőasztalra, nem érdemel jobbat, mint egy férfi.
És te ezt csinálod a tudomány rovatban.
"Ha nem lesz megbízható a tudomány, akkor ki lehet dobni a kukába!"
Az a baj, hogy sokan azt hiszik, hogy ha a tudomány néhány marginális, a megismerés határait feszegető kérdésében bizonytalan, esetleg naponta változó a véleménye, az azt jelenti, hogy a tudomány építménye "en masse" egy kártyavár.
Nem, ez egy nagyon-nagyon stabil építmény, csupán ott morzsalékos, ahol még épül. De tutira nem kell már soha kihúzni alóla az alapozást és újra rakni.
A stabilitásának éppen az a legfőbb oka, hogy mer tévedni és utána mer korrigálni, nem dogmásodik be.
Éppen ezért teljesen alaptalan a hittel egy napon emlegetni.
Kedves wadmalac!
"Egyáltalán nem vagyok agresszív"
Kijelentés egy kicsit erős! Olvasd vissza a trollkodó sértegető, alpári, tudálékos hangnemű hozzászólásaid, (kb az összeset). Veled senki sem beszélt így, hogy te ilyen módon viselkedj. Csak magadat adtad, nincs ezzel semmi baj. Sajnos sok ilyen ember van!
Kedves Mr. Lapos! Ha tényleg lapos a föld, akkor válaszolj nekem egy kérdésemre!
Abban szerintem egyetértünk, hogy ha éjszaka kimész a csillagos ég alá, akkor ha felnézel, látod az éggömböt, ami tele van csillagokkal.
Namost, az vitán felül áll, hogy 24 óra alatt ez az éggömb körbefordul, azaz a Föld forgása miatt úgy tűnik, mintha egy pont körül az összes csillag körbemenne az égbolton. Ez vitán felül áll, hiszen a tapasztalat ezt mutatja. De itt jön a kérdésem.
Ha ugyanis a föld lapos, akkor a földnek akármelyik pontján állsz, mindig ugyanazokat a csillagképeket fogod látni, ahogy körbe-körbe forognak a Sarkcsillag körül. Csakhogy ez a valóságban nem így van! A Sarkcsillag ugyanis a horizonthoz képest mindig ugyanannyi fokos szöget zár be, amelyik szélességi fokán állsz a földnek. Itt Magyarországon a Sarkcsillag egyáltalán nem az ég tetején van, amiből az következik, hogy sok csillagkép lebukik a horizont alá, és eltűnik, nem látod őket. Ezeket a jelenségeket csak azzal lehet magyarázni, hogy a föld gömbölyű, de ha te mégis azt hiszed, hogy lapos a föld, kérlek, magyarázd már el nekem, miért van az, hogy a föld más és más pontján (az északi féltekén) a Sarkcsillag más fokot zár be, illetve a déli féltekén miért nem lehet látni?
Az állításaimmal nehezen fogsz tudni vitatkozni, mert ha kimész a csillagos ég alá, te is ezt fogod látni, ezek egyszerűen tények. A csillagképek körbe-körbe forognak a Sarkcsillag körül az északi féltekén. És a déli féltekén más csillagképeket lehet látni, amit Ausztráliában látnak, annak nagy részét mi soha nem fogjuk látni (Dél Keresztje és hasonló csillagképek), amit pedig mi itt, északon látunk (Cepheus stb.), azt Ausztráliában nem fogják sohasem látni. Ha lapos lenne a föld, akkor mindenhol látnák ugyanazokat a csillagképeket éjszaka. Szóval akkor miért nem látjuk mi azt, amit Ausztráliában? Ezt magyarázd meg, ha a föld lapos!
Kedves 77-es. Nem vagyok lapos Föld hívő, főleg nem Mr.
De feltevésed sajnos nem állja meg a helyét. Neten utána nézve rátaláltam mivel magyarázzák a te problémádat. Bár tudom, hogy rögtön hülyeségnek fogod tartani, mindig ezt csinálod, látom a régebbi hozzászólásaidon. Szóval a lapos Föld nem forog. Felette a Nap, Hold spirálmozgásban közelít és távolodik a Ráktérítő és Baktérítő között és ezt a mozgást követi a többi égitest, bár mindegyiknek van saját mozgástere is. Azok a csillagok amik a horizont alá esnek, nem láthatók azon a szélességi körön, amelyen állsz.
Nincsenek bizonyítékok, hogy lapos a Föld. Soha nem is voltak. Egy másik kérdésnél, olyan emberekről beszélsz, akiknek érdeke, hogy az emberek azt higgyék, hogy a Föld gömbölyű. Pont fordítva van. A nagy, lapos Földet hangoztató, ebből előadásokat tartó, könyveket író; ebből élő emberek érdeke, hogy minél több embert behülyítsenek. Téged sikerült. Nem vagy tisztán látó, hogy ellentétes a hited, mint az emberek többségének. Sem pedig különlegesebb nem vagy. Attól, hogy egy kisebbséghez tartozol, még nem leszel különleges, vagy igazibb, mint a többség. Az pedig a világ poénja, hogy 3-4 napja tartozol egy klubhoz, és már a világ összes kérdésére tudod a választ. Ilyenkor, ugye felmerül a kérdés, hogy ha ezek a válaszok ennyire egyértelműek, ezekre a kérdésekre, akkor ugyan a többség számára miért nem olyan egyértelműek? Megsúgom: mert ostobaságok! Sikerült elhinned egy oltári hazugságot, és bedőlnöd pár valódi szélhámosnak.
Századszorra mondom: a gömb, avagy geoid (kinek, hogy tetszik), az univerzum legtermészetesebb formája. Nincs sem korong alakú, sem kupola alakú, sem hógömb alakú, sem örvénylő pizzatészta alakú égitest - ezek, a legtermészetELLENESEBB formák. A Földet, MINDEN (úgy értem... MINDEN) irányban körbe lehet járni. Nem csak kelet-nyugat vonatkozásban. Észak-Dél irányban is, és minden irányban. (ami, ugye telesen ellent mond, az örvénylő korong (vagy nem tudom, hogy nevezzem) alakkal). Aki nem hiszi, amit a többség tényként taglal, az ne a karosszékből kardoskodjon, hanem fogja a batyut, és járjon utána. Otthonról mindenki nagyon okos. Ha ilyen királyul tudod a világot, akkor indulj világ körüli túrnéra, és cáfold meg, hogy a Föld gömb alakú. Ha bárki lefotózza a világvége szakadékát, vagy befényképez Atlasz tunikája alá, akkor én leszek a lapos Föld hívők következő messiása; a lakásom, meg a mekkája. De mindaddig, amíg csak mindenki a száját koptatja arról, hogy miben HISZ; de egy körömpiszoknyi morzsalék bizonyítékot nem dob le az asztalra, addig, maradjunk a jól megszokott Földgömbnél. Ugyanis, erről, van milliónyi fénykép. Nem karikatúra, nem festmény: fénykép! Hiába van a, mit tudom én, milyen exobolygóról is, egyesek számára életszerűnek tűnő illusztráció... a Földről... vannak... igazi fényképek... a világvégéről: nincsenek! És ez itt a lényeg! Ha készül rólam egy fénykép, és te a kép alapján, azt gondolod, hogy én csak egy kitaláció vagyok, mert hát, "az emberek, szoktak kitalált dolgokról is festeni képeket"; az csak a szegénységi bizonyítványodra bizonyíték, nem az állításodra. Ennyi.
Aki nem érti meg ennek a lényegét, azzal tényleg nem lehet mit kezdeni. Sajnálom.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!