Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Hogy lehet, hogy a sztratoszfé...

Hogy lehet, hogy a sztratoszférából nézve a Föld lapos, nem görbül?

Figyelt kérdés
Egy nagyon jó italreklám miatt néztem utána Auguste Piccard fizikusnak, aki saját készítésű balonnal képes volt feljutni és szétnézni. Először azt hittem egy poén a reklám de ő és a társa tényleg azt mondta a Föld látványa onnan egy lapos korong felfelé hajló szélekkel. Hallottam már a laposföldes elméletről, de komolytalannak tartottam és meg voltam róla győződve, hogy csak azért létezhet mert nem tudunk elég magasra jutni ahhoz, hogy a saját szemünkkel lássuk. De a sztratoszférából nem kellene határozottan látszani az ívnek?
2018. júl. 15. 17:02
1 2 3 4 5
 41/49 Miss Endzsi ***** válasza:
Félre olvastam a repülési magasságot. Akkor így miért lenne baj, hogy a kicsi műholdakat nem látjuk? Ha jóval magasabban repülnek a repülőknél, akkor mi a baj?
2018. aug. 18. 13:55
 42/49 anonim ***** válasza:
35%

Tényleg ennyire alacsony szintű az itt megnyilvánulók intellektuális szintje, vagy csak a gyakori van sokszorosan felülreprezentálva ilyen tekintetből?

Utolsó, a tizenezer műhold az egész bolygó körüli térrészre vonatkozik, aminek csak egy nagyon pici szeletét látod egyszerre, ráadásul a nap nagy részében a Nap fénye minden mást elnyom. Éjszaka pedig hogyan akarod meglátni a kivilágítatlan műholdat a fekete háttér előtt többszáz vagy többezer kilométerről? Legfeljebb akkor, ha a Nap fénye visszatükröződik róla, ami egy 5 órás keringési idejű műholdnál kb. 3 percig érvényesül, aztán vagy takarásba kerül (horizont alá bukik), vagy úgy fordul hogy nem a bolygóra tükrözi a Nap fényét.

Másrészt a műholdak kb. 95%-ának mérete nem nagyobb egy hátizsáknál, hogy akarod ezt meglátni több száz vagy ezer km-es távolságból?

Harmadrészt itt lenn a bolygó felszínén elég sok olyan hatás éri az eszközeinket, amelyek odafenn teljesen hiányoznak (csak példának okáért, pára, oxigén, por, mechanikai behatások, akár élőlények (pl. baktériumok, gombák), stb.), amelyek viszonylag hamar tönkreteszik, elkoptatják, elkorrodálják idelenn, de semmiféle hatást nem gyakorolnak odafenn az eszközeinkre (mivel odafenn kvázi légüres térben keringenek a műholdak).

Neked csak azért bűzlik ez a sztori, mert alapvető ismeretekkel sem rendelkezel a műholdakkal kapcsolatban, csak akkor azt nem értem, minek szólsz hozzá ezzel kapcsolatos kérdéshez?

2018. aug. 18. 14:03
 43/49 anonim ***** válasza:
35%
Miss Endzsi, a repülők nem 10.000 kilométer magasan, hanem 10.000 méter mmagasan közlekednek. Csak három nagyságrendet tévedtél, oda se neki :)
2018. aug. 18. 14:04
 44/49 Miss Endzsi ***** válasza:
Én nem is hittem, hogy látni lehet, ezért is olvastam utána, hogy miről beszélnek itt mások, csak hát sikerült félreolvasni egy szót.
2018. aug. 18. 14:05
 45/49 anonim ***** válasza:
Akkor az Alexfly félék akik látni vélik a műholdakat mit látnak??? Döntsétek már el melyik hülyeség a nem hülyeség. Ha ők műholdat látnak akkor igenis hemzsegnie kellene az égboltnak, ha meg nem látszanak a műholdak akkor meg ne akarjuk már mindig azzal bizonygatni, hogy léteznek, hogy látni lehet őket.
2018. aug. 19. 16:01
 46/49 Alex Fly ***** válasza:

@45: igen, az ilyen AlexFly-félék már több alkalommal észleltek pl. ISS-átvonulást, Iridium-felvillanásokat, stb. És természetesen megfeleő helyen és időben bárki más is láthatja ezeket.

És ami a legszebb az egészben: nielőtt valaki elkezdené,hogy műholdak nincsenek; neki sem tartana pár percnél tovább, hogy a Heavens-Above oldalán utánanézzen annak, hogy az ő földrajzi helyén mikor, milyen irányban láthat hasonlót és utána a saját szemével győződjön meg arrólb valóban ott van-e az adott műhold a megfelelő szférikus koordinátákon...

Persze lehet, hogy akkor más lenne a véleménye.

Mindenesetre világszerte több ezer (hivatásos és amatőr) csilagászt egyáltalán nem zavarnak holmi laposföldesek abban, hogy rendszeresen észleljék ezeket...

2018. aug. 20. 03:52
 47/49 anonim ***** válasza:
És akkor amit a 42-es mond az hülyeség?
2018. aug. 20. 13:34
 48/49 Wadmalac ***** válasza:

Nem értem a műhold problémát.

Egy nyári estén ha valaki veszi a fáradtságot, hogy egy negyed óráig bámulja az eget, minimum egy műholdat kiszúrhat.

Nem azért, mert közel vannak, hanem mert odafent nem kicsit erősebb a napfény és ha a műhold valamelyik felülete éppen feléd tükrözi, akkor az a fényerő elég ahhoz, hogy észrevedd.

Saját fényük nincs, de ha lenne is, az kevés lenne az észleléshez.

Ha kiszúrsz az égen egy műholdat és követed szemmel, sokszor láthatod, ahogy a fénye elhalványul és "eltűnik", egyszerűen már nem tükröz feléd elég fényt, hogy lásd.

Gyorsan forgó műholdaknál a feléd tükrözött fény esetleg csak pillanatokig látható, ezek pl. az Iridium-felvillanások.

Mint fentebb írtam, maximum negyedóránként észre lehet venni egy áthaladó műholdat. Értelemszerűen csak azokat, melyik éppen szerencsésen tükröződik a látáshoz. De ebből felmérhető, hogy mennyi másik van, amit pont nem látsz mázliból.

A geostacokat sem látod, illetve lehet, hogy látod, de mivel a csillagos háttérhez képest nincs feltűnő mozgásuk, simán csillagnak nézed (meg nem mellesleg Q messze vannak, nem pörögnek, úgyhogy a szükséges tükröződés még esélytelenebb).

2018. aug. 21. 07:43
 49/49 anonim válasza:

Tessék ☺

Szerintem ő is csaló és ez csak optikai csalódás ,ahogy a laposfejűek mondják

[link]

2019. dec. 4. 08:50
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!