Jobbra-balra, fel-le, előre-hátra, meg ha szerencséd van, akkor a negyedik dimenzióba is.
2011. febr. 27. 12:18
2/12 anonim válasza:
A görbült tér csak a matematikában van kitalálva, a valóságban nem létezik, különbe nem keresnék a gravitront sem...
2011. febr. 27. 12:30
3/12 anonim válasza:
Utolsó kapirgál valamit, de teljesen rossz következtetést von le. Van egy modell, ami térgörbületekkel magyarázza a dolgokat, van ami gravitonokkal, van Newton aki simán csak nem magyarázza. Egyik sem mond semmit arról, mi van a valóságban, hiszen azt nyílván nem tudjuk. A modellek csak leírnak, nem az univerzális igazságot tartalmazzák.
2011. febr. 27. 12:37
4/12 anonim válasza:
Aki azt állítja hogy valóságban nem görbül a tér attól kérdezném hogy akkor miért van az hogy a pl. a nap körül (a gravitációja miatt) a csillagok fénye elgörbül? Az elgörbülés miatt pedig más lesz a látszólagos helyzete mint a valós, ez napfogyatkozásnál meg is figyelhető, és ha jól tudom 1919-ben volt is eddingtonnak egy expedíciója ahol ezt megfigyelték és igazolták is.
2011. febr. 27. 13:20
5/12 Phoney válasza:
Először az volt rá az elmélet, hogy magát a fényt téríti el a grav. mező, egyébként az egyik legérdekesebb példája ennek a görbülésnek az "einstein-kereszt", amiben egy galaxis mögötti kvazát 4x látszik kereszt alakban a galaxis gravitációja miatt. Elvileg:)
Elég nehét egyébként megérte(t)ni a térgörbülést, mivel az emberi idegrendszer 3d modellben látja a világot. Mert a 3d-s univerzum bizony csak egy modell a fejünkben, amin keresztül felfogjuk a valóságot. Senki nem garantálja nekünk, hogy úgy is van:)
2011. febr. 27. 13:58
6/12 anonim válasza:
El tudsz képzelni egy gumilapot?
És úgy el tudod képzelni, hogy meggörbíted, míg egy lufi lesz belőle?
Nos: a tér is ugyanígy görbül - csak az nem 2, hanem 3 dimenziós.
Meg is lehet mérni, mennyire görbe: ha rajzolsz egy jó nagy háromszöget. Itt fényévekre gondolj... és lézerfényből is lehet rajzolni.
Utána már csak meg kell mérni a szögeit: ha az összegük nem 180 fok, akkor az a tér görbült.
2011. febr. 27. 23:34
7/12 Pinocchio válasza:
Lehet hogy ezzel én vagyok egyedül,de szerintem maga a kifejezés is idiótaság.Önmagával jellemzel valamit,amikor azt mondjuk meggörbül valami,akkor a térbeli alakja változik.Ahhoz tudnám ezt hasonlítani amikor azt mondjuk hogy gyorsan telik az idő kb ugyanekkora ökörség.Én inkább úgy fogalmaznék hogy tér struktúrája változást szenved.
2011. febr. 28. 00:35
8/12 anonim válasza:
"Meg is lehet mérni, mennyire görbe".. voltak is ilyen kísérletek, de asszem eddig még nem mutattak ki semmit. Persze ettől még lehet igaz az elmélet.
2011. febr. 28. 17:33
9/12 anonim válasza:
"szerintem maga a kifejezés is idiótaság.Önmagával jellemzel valamit,amikor azt mondjuk meggörbül valami,akkor a térbeli alakja változik."
Ez egy primitív elképzelés, és csak akkor jó, ha kizárólag 3 dimenziós térrel szeretnél foglalkozni.
Azt, hogy hogyan lehet lemérni egy tér görbültségét, már leírtuk. Nézd meg, próbáld meg megérteni...
Amúgy az erős gravitációs központok kiváló példák a térgörbületre. És léteznek a valóságban is.
2011. febr. 28. 22:08
10/12 A kérdező kommentje:
Abban nem kételkedek, hogy léteznek.
Pinocchio neked pedig szerintem nem kellene sehova írnod, mivel fogalmad sincs semmiről.Az előző kérdéseimre is hasonló hülyeségeket írtál.
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!