Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Helyesen értelmezem a hőmérsék...

Helyesen értelmezem a hőmérsékleti sugárzást?

Figyelt kérdés

Már hónapok óta benne vagyok a témában, imádom a fizikát, viszont óriási fájdalom számomra, hogy a kvantumelmélet néhány része nem világos számomra.

Szóval. Ugyebár a tárgyak, anyaguktól függően különböző frekvenciájú sugárzást képesek elnyelni, visszaverni, átereszteni. Az abszolút fekete test egy idealizált objektum, ami mindent elnyel, de mivel ennyi energiát nem képes magában tartani, folyamatosan sugároz. Ha elkezdjük melegíteni a testet, sugárzásának energiája folyamatosan nő, és ezzel a frekvenciája, vagyis a színe is változik. Nyilván ha kiesik a látható tartományból, akkor nem látszik. Szóval a szín arányos a sE - val.

Na de. Mi a helyzet azokkal a tárgyakkal, amik nem nyelik el, csak mondjuk az 550 - 600 nm hullámhosszú sugarakat?

Ugyebár minél több a "saját sugárzása" (vagyis, amit a saját maga által elnyelt sugarakból sugároz ki) annál kevesebb külső fényt ver vissza. Ez a kettő kiegyenlítené egymást, és így, pl. a 6000 fokra jellemző sárga fény ugyan olyan lenne minden testnél?

Én magam is érzem a logikai bukfencet, de egyszerűen nem találom a magyarázatot.

Kérem szépen, valaki leírná ?

13/L

2018. ápr. 24. 19:21
1 2 3 4 5 6 7
 61/67 A kérdező kommentje:
Fogalmazás... Egy kis telefonon, aminek alig látom a képernyőjét, de auto korrekt azért van... Ez nem fogalmazás kérdése... Gondolom elhiszed, hogy a valóságban nem írom ém - nek az én - t. De köss belém nyugodtan :) eleve nem azért írtam ki a kêrdést, hogy a nagy eszemmel hencegjek, ami mondjuk szerintem továbbra is átlagos. Ellenben te... Ahh, 13 évesen kívülről fújtam minden tudományos gyöngyszemet, és itt gyakorin osztom a nagy világnézeteim... Ez igen. Bocsi, nem ismerlek, és (ellenben itt mindenkivel) nem próbálom meg leszűrni neten keresztülről a szellemi képességeid, csak tudod nagyon nem szeretem, amikor valaki ilyen hülyeségeken lovagolva játssza az igazság istenét.
2018. máj. 1. 19:08
 62/67 A kérdező kommentje:
Játsza*
2018. máj. 1. 19:08
 63/67 Mojjo ***** válasza:
@61: Szerintem te továbbra sem érted, mit és miért írok :) Ha megpróbálod értelmezni, ami itt megy a kommentekben, láthatod, hogy éppen téged védelek többek között a fogalmazás dologgal is - hisz épp azt taglalom, hogy de, 13 évesen ez nem egy olyan fogalmazási szint, ami hihetetlen lenne.
2018. máj. 1. 19:15
 64/67 A kérdező kommentje:

Egyébként pedig valóban, a 13 éves korosztály lenézését én sem nézem jó szemmel, minden elhatározás kérdése. Ha most privátban lennénk, tudnék mesélni pár ismerősömről, aki szintén bőven eléri személyem szintjét, viszont így, nyilvánosan nem szokásom másokról mesélni.

Nem értem, mi a baj a nyelvezetemmel? Ezzel a szókincsre utalsz, vagy ahogyan használom a szavakat? Nos, elárulhatom, hobbim az írás, igencsak otthon érzem magam a témában, illetve sok felnőtteknek íródott regényt olvastam rövid életem során, úgyhogy el tudom képzelni a saját kortársaim némileg túlszárnyalását ilyen téren... De akkor sem értem. Miért lóg ki annyira?

2018. máj. 1. 19:18
 65/67 A kérdező kommentje:
Igen, én is észrevettem, hogy védesz, ezt a következőben le is írom. Csak véletlen időnél hamarabb elküldtem a kommentet. Én átlátom mi itt a téma, nyugi. Eleve nem terveztem belefolyni, de hát nem is én lennék, ha nem állnék le vitázni....
2018. máj. 1. 19:20
 66/67 Wadmalac ***** válasza:
Ejha, itt még mindig a 13 év és az ahhoz tartozó anakronisztikus emisszió a fő téma? :D
2018. máj. 2. 07:12
 67/67 A kérdező kommentje:
De még mennyire :D
2018. máj. 2. 18:09
1 2 3 4 5 6 7

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!