Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Helyesen értelmezem a hőmérsék...

Helyesen értelmezem a hőmérsékleti sugárzást?

Figyelt kérdés

Már hónapok óta benne vagyok a témában, imádom a fizikát, viszont óriási fájdalom számomra, hogy a kvantumelmélet néhány része nem világos számomra.

Szóval. Ugyebár a tárgyak, anyaguktól függően különböző frekvenciájú sugárzást képesek elnyelni, visszaverni, átereszteni. Az abszolút fekete test egy idealizált objektum, ami mindent elnyel, de mivel ennyi energiát nem képes magában tartani, folyamatosan sugároz. Ha elkezdjük melegíteni a testet, sugárzásának energiája folyamatosan nő, és ezzel a frekvenciája, vagyis a színe is változik. Nyilván ha kiesik a látható tartományból, akkor nem látszik. Szóval a szín arányos a sE - val.

Na de. Mi a helyzet azokkal a tárgyakkal, amik nem nyelik el, csak mondjuk az 550 - 600 nm hullámhosszú sugarakat?

Ugyebár minél több a "saját sugárzása" (vagyis, amit a saját maga által elnyelt sugarakból sugároz ki) annál kevesebb külső fényt ver vissza. Ez a kettő kiegyenlítené egymást, és így, pl. a 6000 fokra jellemző sárga fény ugyan olyan lenne minden testnél?

Én magam is érzem a logikai bukfencet, de egyszerűen nem találom a magyarázatot.

Kérem szépen, valaki leírná ?

13/L

2018. ápr. 24. 19:21
1 2 3 4 5 6 7
 21/67 Wadmalac ***** válasza:
Mojjo: ez nálad autodidakta módon begyűjtött laikus rutin, vagy tényleg profilozó vagy fő- vagy mellékállásban? :D
2018. ápr. 25. 12:23
 22/67 Wadmalac ***** válasza:

Amúgy vicces, hogy egy tudományos topikot flooddá tud fújni négy karakter: 13/L

:D

2018. ápr. 25. 12:24
 23/67 Mojjo ***** válasza:

@20: Ne hülyéskedj. Nekem van jópár nő ismerősöm, sőt, barátom, leginább a 20-as éveik legvégén, vagy a 30-as éveikben járók és igencsak értelmesek, jó beszédképességgel, semmi "még fogalmazni s tudnak" zavar nincs, teljesen rendben lévő érdeklődéssel stb stb. Tehát - már sorry, de - maximálisan szellemi partnernek érzem őket. Persze, emellett tudom, hogy van jópár olyan, aki nem üti meg ezt a szintet, de velük értelemszerű okokból nincs szoros kapcsatom.

Csak jól kell tudni barátokat választani, de nehogymá' azt gondoljuk, hogy mindenki hót fogyatékos körülöttünk, csak mi vagyunk helikopterek, mert menten tökönszúrom magam valami tompa tárggyal (azért nagy bajt mégsem akarok). És ez nemtől független.

2018. ápr. 25. 12:28
 24/67 Mojjo ***** válasza:
@21: Csak érdekel az ember maga, mint olyan, ennyi :) Igyekszem figyelni és megfigyelni és persze megérteni ezt a fajt, több-kevesebb sikerrel :)
2018. ápr. 25. 12:31
 25/67 dq ***** válasza:

> > "Klasszikusan az a kép él bennem, hogy minden tárgy a hőmérsékletének megfelelően (anyagi minőségétől függetlenül) feketetest-sugároz, és ettől lényegében függetlenül még vissza is ver valamennyi rá eső fényt."

> Ez szinte teljesen így is van. A spektrumeloszál egy haranggörbén ül, tehát van szórása, de ettől még igaz.

Ez biztos? Egy hidrogén gáz _hőmérsékleti sugárzása_ nem a spektrumához (elnyelési/sugárzás) hasonló?

2018. ápr. 25. 12:38
 26/67 Wadmalac ***** válasza:

"Csak jól kell tudni barátokat választani, de nehogymá' azt gondoljuk, hogy mindenki hót fogyatékos körülöttünk, csak mi vagyunk helikopterek"

Nem hiszem, mint írtam is, vannak azért páran, akik "hozzák a szintet", amitől nem érzem ezt egy elitklubnak, de sajnos a kisebbség kifejezés illik rá.

" És ez nemtől független."

Nos, nálunk nem, az általam értelmesnek minősített férfiismerőseim lelki válság nélkül kötik össze az életüket, nem is csak futó kapcsolatra borzalmasan sík csajokkal. A pár igazán színvonalas nőismerősöm meg mérhetetlenül egyszerű tenyészcsődöröket gyűjt be (és selejtez havi rendszerességgel).

Mintha a szexuális és intellektuális partner két egymást kizáró igény lenne.

2018. ápr. 25. 12:58
 27/67 Mojjo ***** válasza:

@26: A nőknek gyakran kell a rosszfiús karakter, aki a legritkább esetben kiemelkedően intelligens. A férfiak meg gyakran szeretnek dominálni - és a szellemi főlény ezt a felékerülést csak erősíti. Nagyjából ennyi ennek a háttere.

De azért az én ismerősi körömben ez a jelenség abszolút nem általánosan megfigyelhető...

Amúgy a nemtől függetlenül kitételt arra értettem, hogy értelmes emberek nemtől függetlenül járkálnak körülöttünk.

2018. ápr. 25. 13:06
 28/67 dq ***** válasza:

Azt hiszem #13 nagyjából jól leírta a tankönyvet.

Annyit fogtam fel magamnak ökölszabályként, hogy felejtsem el, hogy a valós testeknek (van alakjuk, anyaguk) a legcsekélyebb közük is lenne a feketetestek viselkedéséhez. Remélem ez így már helyes.

Bár ezt a részét nem értem

#13: "A hőmérséklet kiegyenlítődéséből következik, hogy a kisugárzás csak akkora lehet, mint az elnyelés. Azaz ha egy 1000 K-es fekete test melegít egy nem fekete testet, ami mondjuk kizárólag egy elnyelési sávban nyel el energiát, akkor az sem tud 1000 K fölé melegedni, mert azon az egy hullámhosszon 1000K-en beáll az egyensúly: pont annyit sugároz, mint amit kibocsát."

(Az utolsó mondatban mi a sugárzás és a kibocsátás?)

Van egy fekete és egy piros testem, ez utóbbi csak piros sugárzásokat nyel el, csak pirosban hősugároz (??), és minden rá érkező másmilyen színű fényt visszaver.

A fekete test 1000K-en kibocsát valamennyi teljesítményű piros fényt, meg, a piros test is. Ez a két teljesítmény a priori különböző. Hogyan lesz így hőmérséklet-kiegyenlítődés?

2018. ápr. 25. 13:07
 29/67 Wadmalac ***** válasza:

"Egy hidrogén gáz _hőmérsékleti sugárzása_ nem a spektrumához (elnyelési/sugárzás) hasonló?"

Lassan belekeveredek, hogy az anyagjellemző vonalas színkép (ami nem hőmérséklet-függő) illetve a hőmérsékleti sugárzás hőmérséklet-függő hullámhossza hogyan áll össze egy bizonyos anyag emissziós spektrumában.

Számomra ebből az jön le, hogy a kettő egymásra szuperponálódik.

2018. ápr. 25. 13:10
 30/67 anonim ***** válasza:

>A fekete test 1000K-en kibocsát valamennyi teljesítményű piros fényt, meg, a piros test is. Ez a két teljesítmény a priori különböző. Hogyan lesz így hőmérséklet-kiegyenlítődés?

-A filozófiában nem vagyok otthon, de a két teljesítmény azonos. Tehát ha a piros test a piros hullámhosszat elnyeli, akkor úgy is sugározza, mint a fekete test.

Lehet az nem világos, hogy a hőmérséklet növekedésével csak a sugárzási görbe (teljesítmény adott hullámhossz-tartományban) MAXIMUMA változik, de egy konkrét hullámhosszon igaz a "minél melegebb annál többet sugároz" összefüggés. (Nem véletlen, hogy a vörösen izzó test nem zöldül be, ha tovább melegítjük, hanem fehéren izzik :)

2018. ápr. 25. 13:23
1 2 3 4 5 6 7

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!