Mi értelme van a végtelen fogalmának?
Milyen gyakorlati hasznát vesszük ennek a fogalomnak? A kérdés azért merült fel bennem, mert a fizikai valóságban nem léteznek végtelen dolgok. Az univerzum nagysága véges. Az atomok száma véges stb.
A végtelen magában hordozna akkora számot, amelynek leírásához az univerzum mérete kevés volna. Akkor mi értelme van ennek a fogalomnak?
oké, de a differenciálszámításnál is azt érzem, hogy szükségtelen a végtelen fogalma
Minden epszilon>0-ra létezik delta>0 balbalba
De itt már feltételeztük hogy a függvény grafikonja 0 vonalvastagságú stb.
Ha a függvényünket bármilyen eszközzel ábrázoljuk a valóságban (pl számítógép, vagy ceruza) mindig lesz a függvény grafikonjának egy vastagsága (pixel, ceruza vastagság) amely megszabja a minimális változás lehetőségét.
Ergo ott sem szükséges azt mondani, hogy végtelenül kicsi legyen az a változás.
Nagyon kötözködönek tünök, csak azért érdekel, mert eddig a matematikát a valóságnak gondoltam.
Most viszont ugy érzem, hogy a matematika az csak 1 gondolati uton kitervelt ideális valami, ami segít a valóságot leírni. De amikor a matematikát rá akarjuk erőltetni a valóságra, precizséggel stb, akkor azzal magunkat hátráltatjuk.
Lásd korábbi sürüség fogalma.
Azért örülök a párbeszédnek, mert segít kialakítani egy képet a fejemben a matematika és a fizika kapcsolatáról. (Ugyanis eddig ugy gondoltam, hogy a kettő lényegében ugyanaz.)
Azt olvastad, amit a #37-ben írtam?
Te összekevered éppen a gyalut az asztallappal...
"Kötözködés-szagot érzek"
Hát... ítéld meg magad.
Igencsak erőltetett lett a válaszod, mivel az űrben NINCSEN tökéletes vákuum, ezért mindent fékez, ami benne mozog.
Tehát ez nem tökéletes.
Rossz a példád ismét. Tényleg eléggé úgy tűnik, hogy csak kötözködni akarsz, és közben nem megy a gondolkodás.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!