Honnan tudják, hogy a "Hubble állandó" az tényleg állandó?
"ez az érték a múltban szerintem bármikor változhatott."
Igen, de akkor mikor?
Mert ha egy tízmilliárd fényévre lévő objektumon mérjük, annak pont a tízmilliárd évvel ezelőtti állapotát látjuk, mérjük.
Szóval ez is benne van a Hubble-pakliban, hogy ami távolabb van, az régebben volt állapotban látható.
A Hubble-állandó tartalmazza a tér gyorsuló tágulását is.
Mivel az új módszerekkel az állandót már sikerült 3% pontossággal meghatározni, nyugodtan kijelenthetjük, hogy az állandó konstans, legalábbis annyi időre visszamenőleg évben, amennyi fényévre ma maximálisan ellátunk és mérni tudunk.
Elmélyedtem a dologban, belátom, elsőre sokkal egyszerűbbnek tűnt a helyzet, most legalább én is képben vagyok, nem csak hiszem.
Őszintén szólva, most azon morfondírozok, hogy valóban minden aktuális időpillanatban fennállhatott-e a Hubble-képletben szereplő linearitás. Gyanítom, hogy minimum az ősrobbanás utáni első pillanatok expanziójában nem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!