Ha idegenek támadnának bolygónkra az átlagembernek mi volna a legjobb mit tehetne?
Több sci-fi után filóztam ezen. Én először arra gondoltam elbújnék, ha intergalaktikus támadás érne, hisz félnék az ismeretlen erőszaktól. Viszont a Világok Harcát látva elgondolkoztam, hogy jobb lenne ellenállni.
Nem csak barlangokban meg pincékben meghúzódni, hanem kilesni az idegenek gyenge pontjait, technikáját és azokat támadni a mi legerősebb fegyvereinkkel. Persze sok élelmiszert meg folyadékot kell gyűjteni a táborba.
Szerinted mi lenne az okos dolog ilyenkor?
Én haverkodnék velük és talán nagyobb esélyt adnék így mindenkinek.
Mivel ez egy elméleti kérdés így nem tudom a körülményeket, a fejlettségüket, a céljukat és a gyengeségeiket de még azt sem, hogyan kommunikálnak ha kommunikálnak számunkra megfigyelhető módon. Mivel ilyen nem fog megtörténni kivéve ha nálunk butábbak támadnak meg (ebben az esetben nyerhetnénk 50-50%) mert a fejlettebbeknek ha van eszük csak röhögnek egy jót és mennek tovább.
:)
(Ha E.T. lennék eszemben sem lenne érintkezni az emberekkel.)
Bocs de ez van.
Azért hagy említsem meg, hogy egy bizonyos Fermi–Hart-paradoxon, vagy csak Fermi paradoxon néven ismert teória érdekes dogot vet fel. Mi csak pár ezer évesek vagyunk, a rádió adásaink csak pár évtizede megy a világűrben. A világűr viszont már 13-14 milliárd éves. Tehát ekkora idővallumban nézve ha előttünk volt is pár civilizáció, esetleg néhány ezer, tíz- vagy százezer éve, akkor ennek kellene valami jelének lennie, ha más nem is, de rádió adások formájában, de semmi nincs. Az égbolt néma mint a hal, leszámítva az egyes égitestek /pulzárok, felrobbanó égitestek, csillagok/ sugárzását.
Ha felnézel az égre, látod a csillagokat. De egy 25 fényévnyi távolságban levő csillagnak a 25 évvel ezelőtti állapotát látjuk, vannak csillagok, amelyeket látunk ugyan, de lehet, hogy már fel is robbantak. Ilyen az Éta Carinae, mely nagyon instabil, de 7500 fényévre van tőlünk, tehát azt látjuk, hogy milyen volt 7500 éve. Vagy a Betelgeuse, amely szintén nem kizárt hogy már fel is robbant, de 500-800 fényévnyire van tőlünk. Ha egy civilizáció van valahol, és mi vesszük a jeleit mondjuk 5000 fényév távolságból, az csak az 5000 évvel ezelőtti távolságot mutatja majd. Jogos nagyon sok csillagász kérdése: mi van, ha egyedül vagyunk? Akkor ez nem kevés kérdést vet fel!
"" "Még mi is élünk, pedig állatira nem vagyunk ilyenek."
De ez csak véletlen, mert már többször is derékba törhetett volna az emberiség, ugye tudod?"
Persze, hogy tudom. És? Mégsem történt meg. A "majdnem" nem érv. Ez mitől lenne biztosíték arra, hogy egy másik agresszív faj tutira kiirtja magát, mire a csillagokba repülne? Ez egy alaptalan optimista fikció.
""És nem, nem fogjuk feltétlenül atomhamuvá tenni magunkat a csillagközi korig."
Ezt honnan tudod BIZTOSAN? "
??? Szövegértés?
Nem fogjuk feltétlenül, az neked biztos?
Itt nem én vagyok, aki bizonyosságokat jelent ki alaptalanul. Éppen azt írom, hogy NINCS bizonyosság. Arra sincs, hogy egy agresszív faj kiirtja önmagát.
Az valószínű, hogy egy agresszív faj civilizálódásával egyre kevésbé veszélyezteti ÖNMAGÁT. De mást?
""Hol kell meghúzni azt a vonalat, amikor egyszer csak varázsütésre békéssé válik egy faj?"
Te most szórakozol?
Pedig te nem szoktál... akkor nézd meg a majmokat, milyen erőszakosak. Belőlük fejlődtünk ki, és SOKKAL szelídebbek vagyunk már most."
Akkor ismét azt mondom, igen, kevésbé vagyunk agresszívak. És?
hol következik ebből, hogy egy civilizáció kutya köteles mimózává változni és PONT addigra, mire kilép a csillagok közé?
Érthető?
Nem tudható. Nem is saccolható. Nincs viszonyítási alap felmérni. Akkor meg teljesen alaptalan bizonyosságként kijelenteni.
A civilizált békés idegen faj nem több, mint a mi optimista álmunk. Aztán vagy bejön, vagy nem.
Paranoiára nincs szükség, de óvatosságra van.
Hawking például már inkább paranoiára hajlóan tart az idegen gyarmatosítóktól, talán ez is túlzás. De az ő rossz előérzete sem cáfolható, meg nem is bizonyítható.
Ami némi optimizmusra adhat okot, az az, hogy nincs nagyon miért megszállni minket.
Ásványi kincsek? Víz?
Nincs itt semmi olyan, ami ne lenne meg egyszerűbben beszerezhetően aszteroidákról, ahol nem kell az 1 G terhe alól kihurcolni.
Mi kellhet innen egy idegen fajnak?
1. szerves anyag, biomassza, fosszilis energiaforrások.
Azért abban szerintem van alap reménykedni, hogy egy olyan faj, aki kifejlesztett egy csillagok közti távolságokat legyőzni képes technológiát, az az ilyesminek a technikai igényén már régen túl van (fosszilis üzemanyagok szükséglete már nálunk is kihalóban van, pedig hol vagyunk még a csillagtúrázástól). Gyaníthatóan a szerves anyag szükséglet szintetizálása is megy, anélkül nehezen elképzelhető az önellátó űrbeli lakhatás.
2. Ihtelligens olcsó munkaerő.
Na jó, mondjuk ki, rabszolga. Szóval valami olyan munka, ami rosszul robotizálható, de számukra kellemetlen vagy kapacitás-hiányos.
Azért reménykedhetünk, hogy EZEN a fázison tényleg minden civilizált faj túl van már.
3. Élőhely.
Lehet, hogy hazavágott saját bolygóról lépve tényleg albérlet céllal jönnek. És habitás kérdése, hogy nem akarnak-e felbérlővé vagy kizárólagos lakóvá előlépni. Ez szerintem a legvalószínűbb pesszimista forgatókönyv. Egy élhető bolygó elbitorlása egy primitívebb fajtól tutira olcsóbb és gyorsabb egy terraformálásnál.
4. És akármennyire békés verziónak tűnik, ez is egy veszélyes forgatókönyv: ha turisztika, egzotikum céljával áradnak ide.
Meg kell nézni, mit tett a civilizációnk a turisztika révén az elmaradottabb, de egzotikus vidékekkel, azok lakóival.
Ez a verzió lehet a legdurvább, mert MORÁLISAN tudja kinyírni a civilizációnkat.
Persze mindez szintén csak fikció, feltételezések. De láthatóan nem lehetetlenek. Semmivel sem bizonyosabb ennél egy Star Trek féle, kezet fogni érkező békés vulkáni delegáció.
#22:
Az a helyzet, hogy nem tudhatjuk, egy civilizációnak milyen intervallumban szükségszerűen rádióhullám alapú a kommunikációja. A fejlődéssel simán válthattak valami jobbra, amit nem is észlelünk.
Nem kizárt, hogy jó néhány civilizáció van észlelhető távra, de mind pre- vagy poszt-rádió korszakukban.
"Paranoiára nincs szükség, de óvatosságra van."
Ebben igazad van.
De ez NEM azt jelenti, amit pl. az amerikaiak értenek alatta: hogy fegyverkezzünk, stb.
Igazából egyetlen dolgot tudok elképzelni, ami problémás lenne: ha viszonylag hamar feltalálnák az olcsó, gyors közlekedést.
Ne felejtsd el, hogy a génsebészet kora most kezdődik: innen már nem sok kell, hogy megváltoztassuk az emberi természetet IS.
Na, ha még ez előtt eljutunk a csillagokba, akkor fordulhat elő olyan, hogy kipusztítunk valakit.
Szerintem hasonló a helyzet más fajoknál is.
És nem: a hangyák nem jutnak ki egyhamar az űrbe. Ez nem valós veszély. Mire kijutnak, már RÉGES-RÉGEN uralják a saját bolygójukat, és mégsem teszik tönkre.
Hasonló a helyzet a ragadozókkal: ekkora hatalommal képesnek kell lenniük felismerni azt, hogy ha csak pusztítanak, akkor ők is hamar elpusztulnak utána.
Ez egy messzi bolygóra is vonatkozik.
"De ez NEM azt jelenti, amit pl. az amerikaiak értenek alatta: hogy fegyverkezzünk, stb."
Hát bizony a fegyverkezésre elég gyenge érv lenne a földönkívüli potenciális fenyegetés. Mármint idegeneké.
De például meteorvédelemre fegyverkezni azért elég megokolt lenne, feltéve, hogy használ (mert egyes vizsgálatok szerint az Armageddon-féle elhárítás nem működne).
Jelenleg nemzetközi egyezmény tiltja az űrbe nukleáris fegyverek juttatását, amit állítólag minden ország be is tart (többek közt ezért nincs fejlesztési célok közt ma a hatvanas évek Orion űrhajós nukleáris bombahajtás projektje).
De az biztos, hogy jelenleg Amerika fegyverkezése sokkal közelebbi célok ellen szól.
"Igazából egyetlen dolgot tudok elképzelni, ami problémás lenne: ha viszonylag hamar feltalálnák az olcsó, gyors közlekedést."
Nem tudom, ennek milyen hátulütőire gondolsz.
"Ne felejtsd el, hogy a génsebészet kora most kezdődik: innen már nem sok kell, hogy megváltoztassuk az emberi természetet IS."
Isten óvjon minket a genetikailag programozható emberi viselkedéstől. Már a média is elég jól gyártja a bólogató, mindent eltűrő birkákat, az kéne még, hogy genetikai "mintapolgárt" gyártsanak.
"És nem: a hangyák nem jutnak ki egyhamar az űrbe. Ez nem valós veszély. Mire kijutnak, már RÉGES-RÉGEN uralják a saját bolygójukat, és mégsem teszik tönkre."
Az űrbe kijutásuk lehetetlenségén én vitáznék, de egy kollektív értelmű vagy tényleg csak ösztönökkel programozott boly-társadalom valóban könnyebben lehet egységesen környezetkímélőbb, mint egy egyet nem értő, renitens individuumokból álló társadalom.
"Hasonló a helyzet a ragadozókkal: ekkora hatalommal képesnek kell lenniük felismerni azt, hogy ha csak pusztítanak, akkor ők is hamar elpusztulnak utána.
Ez egy messzi bolygóra is vonatkozik."
Gondolom a predátoroknál is van vadászati tilalom-időszak, sajnos az emberre nehéz párzási időszakra tiltást nyomni, de etetőnél tutira nem lehet kilőni senkit, egy Predator-filmben sem volt overkill a mekiben.
Szóval, na, az oké, hogy egy civilizált fajnak meg kell tudnia tanulni nem önveszélyesnek lenni, tudni kell csak a takaró határáig nyúlni. De mint feljebb a predátoros példával komolytalanabbul jeleztem, ez NEKÜNK még nem feltétlenül jelent békét.
Mondjuk, ha csak a "kapitális" egyedeket lőnék ki, például a médiasztárjainkat, azzal együtt tudnék élni.
Tetszenek a válaszaitok!
Nekem az a véleményem, hogy ha más naprendszerekből idelátogat valaki, az egyrészt:
- Honnan tudja, hogy itt vagyunk?
- Hogyan jön ide olyan távolságból rövid idő alatt?
- Megéri-e neki az óriási költségeket, hogy csak úgy ránk nézzen?
- Minek támadna meg egyáltalán? A nála lévő technika sokszorosa a miénknek, nem tudnánk valószínűleg olyat adni neki, aminek hasznát venné. Nyersanyag? Minek? Valószínűleg ott szerez magának, ahol akar.
- Mint előretolt kolónia (lásd Babylon 5-ben) eltudom képzelni, még azt is, ha rejtőzködnek. De ez már sci-fi meg fantázia.
A #7 nagyon jól írja.
Sok ilyen sci-fi szólt arról, hogy az idegenek egyetlen célja az emberiség kiírtása.
Nos ennek további célok nélkül semmi, azaz semmi értelme nincsen.
Amúgy a Világok Harca messze megelőzi a sci-fi erát, a 19. század végén írták, film még sehol sem volt. Mondjuk abban a cél nemcsak a kiírtásunk volt, készültek átalakítani a bolygót, hogy ők élhessenek rajta.
Egyszerűen értelmetlen arra fecsérelni rengeteg energiát, hogy csakúgy minden további cél nélkül letaroljuk egy bolygó domináns faját.
A Visitors 'V' című sorozatban sem gyarmatosítás, se kiírtás nem volt célja az idegeneknek, hanem csupán a Föld víz készletét óhajtották ellopni, s mindössze ba Szíriusz környékéről jöttek, ami elég közel van ahhoz, hogy 10 év alatt mindenféle hipertér nélkül ide lehessen érni, igaz, ha jól sejtem a Szíriusznak nincsen bolygója.
Említett sorozatban az idegennek barátnak mutatva magukat érkeztek, hátsó szándékokkal, és voltak köztük, akik végül az földiek oldalára álltak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!