Az összefonódás miért nem számít mérésnek a kvantummechanikában?
Engem is bosszant már egy ideje. Valószínűleg 3-4 egyszerű szabályban leírható lenne az egész koppenhágai értelmezés, azt mégse találom sehol.
Tippre: a koppenhágai értelmezésből ez a rész hiányzik.
Ha egy részecske "nagy" tárggyal fonódik össze akkor az "mérés", összeomlik a hullámfüggvény, a részecske állapota beáll egy határozott állapotba.
Ha a részecsle egy "kicsi" tárggyal fonódik össze, akkor nem omlik össze a hullámfüggvény.
A koppenháai értelmezés nem tesz jóslatokat arra vonatkozóan, hogy mi történik "közepes" méretű rendszereken.
(hálás lennék ha valaki kijavítana)
Hát, ez a kicsi-nagy felosztás is rossz.
Tulajdonképpen a kérdés az, hogy a rendszer információsan "elszigeteltnek" tekinthető-e.
Természetesen a rendszer méretétől, bonyolultságától függően ennek esélye változó, minél nagyobb a rendszer, annál inkább, mondatni exponenciálisan nő az esélye az összeomlást kiváltó információ-forgalomnak.
"kiváltó információ"
ez érdekes megközelítés, de őszintén szólva én még sehol nem láttam az információt, mint a kvantummechanika törvényeit alakító fogalomat leírva, legfeljebb később beszélnek deskrtiptív jelleggel információról, de az axiómáknál ilyent én még nem léttam, legfeljebb a specrelben, de nem a kvantummechanikában
"Link?"
Keresgélek, ha lesz értelmes, hozom. Wiki, időkép nem passzolna ide.
Pár megjegyzésem lenne, hátha segít. Egy többrészecskés rendszer többféle állapotban is lehet. Ezen állapotok egy része teljesen összefonódott, egy része egyáltalán nem, és lehetnek köztes esetek, fokozatok. A tenzorszorzat állapottér már csak ilyen.
És mérésből is létezik gyenge mérés, amikor csak részben korreláltatjuk a mérőrendszert a mérendővel, így csak részleges/zajos információnk lesz, és a mérendő rendszerbe is kevésbbé avatkozunk be. Ha pl. valaki egy kvantumos kulcsküldést le akar hallgatni, akkor mivel klónozni nem tudja az állapotot, lebukni meg nem akarna, csak gyengén mér bele a jelbe. Persze már ezzel is zajt visz a kulcsküldésbe, de ha mázlija van, akkor valami technikai tökéletlenségre fogják majd a dolgot.
Vagy vegyük példának egy hélium atom két elektronját. Ők egy összefonódott állapotban lévő kettős. Mi méretik meg ilyenkor? Mi mér mit? A mérés alapvető kritériuma az állapotváltozás, ami egy folyamat. Önmagában az összefonódottság meg egy állapot(jelző). Amikor ez az állapot kialakul vagy megszűnik, az lehet csak mérés.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!