Ha pl én nem érintkezek a talajjal, pl a levegőben vagyok (pl lógok egy villanykábelon, ami tudom, hogy abszurd) de ebben az esetben szenvedhetek e áramütést? Vagyis ahhoz hogy áramutést szenvedjen az ember szukséges, hogy érintkezzen a talajjal?
Igen, ha potenciálkülönbség van köztetek. Ez esetben egy szikra lesz ott.
Utána már nincs áram, tehát ha a szikrát túlélted (simán belehalhatsz amúgy), akkor már nem veszélyes.
Bár, ha túl közel kerülsz a földhöz, átüthet.
Ja, még egy. Ha kicsi a hullámhossz (nagyfrekvenciás kábel), akkor egy szál kábel is agyonvághat.
Nem baj. Azt érdemes értened. Hogy az áram a feszültség fennállása (ez a potenciálkülönbség) miatt keletkezik. Ezért ha egy dugalj fázisát megfogod és a földön állsz, azért megy keresztül rajtad áram, mert a fázis és a föld között feszültség van, te pedig vezeted az áramot (jó kis gumitalpú cipőben, tehát jó szigetelő esetén nem vezeted, de az más helyzet).
Tehát ha lógsz egy kábelen, akkor nem ér áramütés, pontosabban a két karodon csekély áram megy át, mert a vezeték két közeli pontja között kicsike a feszültségesés (lásd madarak a vezetéken). Ha nagyfeszültségű vezetéken lógaz és a lábad közel a talajhoz, akkor lehetséges, hogy a levegőn keresztül is történhet vezetés (a nagy különbség miatt), ez a kisülés. Abba nagyjából azonnal belehalsz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!