Tudnátok még tévhiteket írni az evolúcióról?
Sziasztok! Tévhitek gyűjtésébe kezdtem az evolúcióról! Idáig ennyit gyűjtöttem össze:
1. Az evolúció fejlődés
2. Az evolúció leállt az emberi fajnál
3. Az evolúció kizárja Isten létezését
4. A szelekció minden rosszat "kigyomlál"
5. Az evolúció nem tudja megmagyarázni az élet keletkezését, csak a már létező élőlények változását
6. Isten az evolúción keresztül teremt
7. Az evolúció és az empátia/erkölcs egymás ellentétei
8. Csak a "legerősebb" marad életben
9. Az evolúcióra nincs elegendő bizonyíték, amúgy is csak egy elmélet
10. "Az egyszerűsíthetetlenül összetettség elve" (pl. a gerincesek hólyagszeme)
11. Az ember a majmoktól származik
12. A fajelmélet (az emberen belül vannak alacsonyabb és magasabb rendű fajok)
13. Az teljesen a véletlenen alapszik
14. A dinoszauruszok nem haltak ki, hanem ma is élnek, madarak formájában
15. Charles Darwin istenhívő volt
16. Az orvostudomány rohamos fejlődése kiiktatta a természetes szelekciót az emberi evolválódásból
17. Az evolúciónak van célja és iránya
18. Az ember magasabb rendű a többi élőlénynél
19. Az ember nem állat
20. Az evolúció CSAK biológia fogalom
Szóval idáig ennyi van. Ehhez várok még többet. Az is nyugodtan írhat, aki nem ért egyet a lista bizonyos részeivel, megpróbálok majd bizonyítani, ill. cáfolni. :)
"A dinoszauruszok nem élhetnek madarak formájában."
Mint már ketten is próbáltunk rávilágítani, a madarak (a jelenlegi taxon definíció szerint) a dinoszauruszok egy csoportját, részhalmazát alkotják, ergo ma is élő dinoszauruszok.
Azt a szemléletmódot, hogy a madarak, mint csoport, a dinoszauruszok leszármazottai, de attól külön rendszertani csoportot alkotnak, ma már nem szokták használni a taxonómiában, mert sok bizonytalansághoz vezet (például eléggé sérülhet a rendszer hierarchiája).
Kérdező! Mint írtad, Isten léte nem falszifikálható. Épp ezért könnyű belátni, hogy amit előtte írtál - ti., hogy Isten a tudomány mai állása szerint nem létezik - nem igaz, egy egyszerű tévhit.
A tudomány nem jelenti ki, hogy Isten létezik-e, vagy sem. Ahogy megbeszéltétek nem tud a kérdéssel semmit sem kezdeni. Épp ezért nem jelenthető ki, hogy a 6. pontod tévhit lenne. Vagy az, vagy nem, nem taglalja a tudomány.
Ami az ötös pontot illeti: ha biológiáról beszélünk, kevéssé meglepő módon evolúció alatt a biológiai evolúciót értjük. Ne akarj eltérni ettől és bővíteni a fogalmat. Ráadásul ahogy sadam is írta, bizonyítékokkal kellően alátasztott modellel nem rendelkezünk az élet kialakulásáról. Az 5. ezek miatt igaz, nem tévhit.
Köszi az utolsó listát is! Angolul valamennyire tudok, fordító segítségével menni fog. ;)
És akkor összegezve a vitatott pontokat:
5. Javítva: a biológiai (az élővilágé) evolúció nem tudja megmagyarázni az élet keletkezését - ez TÉNY
6. Mivel Isten nem falszifikálható, ezért lényegében a felvetésnek nincs is értelem -tudományos szempontból-
11. Ezt nem vitatható, ez TÉVHIT
24. A dinoszauruszok kládjának egy csoportja túlélte a K-T kihalást - ez, így TÉNY
16. ez, így TÉVHIT
15. Olvastam Darwin biográfiáját, tudom, hogy kezdetben az volt, de én ezt a tudományos pályafutására értettem. Nem minden ember ateista, aki nem istenhívő. Darwin agnoszticizmusa (ami néha kicsit teistának is tűnik) véleményem szerint a társadalmi (és a felesége :)) nyomásra alakult ki (többek között). Mondjuk az ilyen nagy gondolkodók nem igazán szeretik, ha miden áron kategorizáljuk őket, szóval szerintem azt mondaná, hogy ne tegyük. :)
Elvileg ez már helyes lista, DE a két feldobott témára még mindig NAGYON várom a választ. (Ha eszembe jut még kérdés, akkor biztos kiírom, bár ahogy látom nem sok válasz érkezik)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!