Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Tudnátok még tévhiteket írni...

Tudnátok még tévhiteket írni az evolúcióról?

Figyelt kérdés

Sziasztok! Tévhitek gyűjtésébe kezdtem az evolúcióról! Idáig ennyit gyűjtöttem össze:

1. Az evolúció fejlődés

2. Az evolúció leállt az emberi fajnál

3. Az evolúció kizárja Isten létezését

4. A szelekció minden rosszat "kigyomlál"

5. Az evolúció nem tudja megmagyarázni az élet keletkezését, csak a már létező élőlények változását

6. Isten az evolúción keresztül teremt

7. Az evolúció és az empátia/erkölcs egymás ellentétei

8. Csak a "legerősebb" marad életben

9. Az evolúcióra nincs elegendő bizonyíték, amúgy is csak egy elmélet

10. "Az egyszerűsíthetetlenül összetettség elve" (pl. a gerincesek hólyagszeme)

11. Az ember a majmoktól származik

12. A fajelmélet (az emberen belül vannak alacsonyabb és magasabb rendű fajok)

13. Az teljesen a véletlenen alapszik

14. A dinoszauruszok nem haltak ki, hanem ma is élnek, madarak formájában

15. Charles Darwin istenhívő volt

16. Az orvostudomány rohamos fejlődése kiiktatta a természetes szelekciót az emberi evolválódásból

17. Az evolúciónak van célja és iránya

18. Az ember magasabb rendű a többi élőlénynél

19. Az ember nem állat

20. Az evolúció CSAK biológia fogalom

Szóval idáig ennyi van. Ehhez várok még többet. Az is nyugodtan írhat, aki nem ért egyet a lista bizonyos részeivel, megpróbálok majd bizonyítani, ill. cáfolni. :)

2017. aug. 4. 19:07
1 2 3 4 5
 11/42 A kérdező kommentje:
Amúgy tényleg nagyon köszönöm, hogy időt szántál a válaszra, most tudatosult, hogy konkrétan többet írtál, mint én! :D Gondolom igazi szakértője vagy a témának! Esetleg tudnál olyat írni, ami kifejezetten a konvergens és/vagy divergens folyamatokkal kapcsolatos? Sokat gondolkodtam rajta, de egy sem jutott eszembe.
2017. aug. 4. 22:18
 12/42 sadam87 ***** válasza:
94%

"A dinoszauruszok nem élhetnek madarak formájában."

Mint már ketten is próbáltunk rávilágítani, a madarak (a jelenlegi taxon definíció szerint) a dinoszauruszok egy csoportját, részhalmazát alkotják, ergo ma is élő dinoszauruszok.

Azt a szemléletmódot, hogy a madarak, mint csoport, a dinoszauruszok leszármazottai, de attól külön rendszertani csoportot alkotnak, ma már nem szokták használni a taxonómiában, mert sok bizonytalansághoz vezet (például eléggé sérülhet a rendszer hierarchiája).

2017. aug. 4. 22:19
 13/42 sadam87 ***** válasza:
94%
Másképp megfogalmazva, a modern, filogenetikai rendszertanban csak monofiletikus csoportok (kládok) lehetnek taxonok. Ezek olyan csoportok, amelyek tartalmazzák a közös őst és annak összes leszármazottját. Márpedig a Dinosauria taxon csak akkor lehet monofiletikus, ha a ma élő madarak is bele tartoznak.
2017. aug. 4. 22:20
 14/42 A kérdező kommentje:
Értem. Akkor ez az állítás helytelen? A dinoszauruszok nem haltak ki.
2017. aug. 4. 22:21
 15/42 A kérdező kommentje:
Arról mi a véleményetek, hogy faj képződésekor mindig két új faj keletkezik? Erre vonatkozó hipotéziseket D. C. Denett egyik könyvében olvastam.
2017. aug. 4. 22:24
 16/42 A kérdező kommentje:
Amúgy szerintem ez utóbbi eléggé ellent mond pl. az alapító hatásnak. Ott miért változna meg drasztikusan a "megmaradt" populáció. Talán a drift nagyobb hatással van rá (?)
2017. aug. 4. 22:44
 17/42 Mojjo ***** válasza:
81%

Kérdező! Mint írtad, Isten léte nem falszifikálható. Épp ezért könnyű belátni, hogy amit előtte írtál - ti., hogy Isten a tudomány mai állása szerint nem létezik - nem igaz, egy egyszerű tévhit.

A tudomány nem jelenti ki, hogy Isten létezik-e, vagy sem. Ahogy megbeszéltétek nem tud a kérdéssel semmit sem kezdeni. Épp ezért nem jelenthető ki, hogy a 6. pontod tévhit lenne. Vagy az, vagy nem, nem taglalja a tudomány.

Ami az ötös pontot illeti: ha biológiáról beszélünk, kevéssé meglepő módon evolúció alatt a biológiai evolúciót értjük. Ne akarj eltérni ettől és bővíteni a fogalmat. Ráadásul ahogy sadam is írta, bizonyítékokkal kellően alátasztott modellel nem rendelkezünk az élet kialakulásáról. Az 5. ezek miatt igaz, nem tévhit.

2017. aug. 4. 23:04
 18/42 A kérdező kommentje:
Oké, belátom, hogy tévedtem, köszönöm a segítséget! Erre való az az oldal! (amúgy azt én is leírtam, hogy a makromolekulák genezisére nincs elmélet). A divergens/konvergens és a Dennett-es témról is írnátok?
2017. aug. 4. 23:28
 19/42 anonim ***** válasza:
Ha tudsz angolul, akkor talán ez a legnagyobb és legteljesebb lista: [link]
2017. aug. 5. 06:24
 20/42 A kérdező kommentje:

Köszi az utolsó listát is! Angolul valamennyire tudok, fordító segítségével menni fog. ;)

És akkor összegezve a vitatott pontokat:

5. Javítva: a biológiai (az élővilágé) evolúció nem tudja megmagyarázni az élet keletkezését - ez TÉNY

6. Mivel Isten nem falszifikálható, ezért lényegében a felvetésnek nincs is értelem -tudományos szempontból-

11. Ezt nem vitatható, ez TÉVHIT

24. A dinoszauruszok kládjának egy csoportja túlélte a K-T kihalást - ez, így TÉNY

16. ez, így TÉVHIT

15. Olvastam Darwin biográfiáját, tudom, hogy kezdetben az volt, de én ezt a tudományos pályafutására értettem. Nem minden ember ateista, aki nem istenhívő. Darwin agnoszticizmusa (ami néha kicsit teistának is tűnik) véleményem szerint a társadalmi (és a felesége :)) nyomásra alakult ki (többek között). Mondjuk az ilyen nagy gondolkodók nem igazán szeretik, ha miden áron kategorizáljuk őket, szóval szerintem azt mondaná, hogy ne tegyük. :)

Elvileg ez már helyes lista, DE a két feldobott témára még mindig NAGYON várom a választ. (Ha eszembe jut még kérdés, akkor biztos kiírom, bár ahogy látom nem sok válasz érkezik)

2017. aug. 5. 10:05
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!