Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Máshogy telik az idő, de úgy...

Máshogy telik az idő, de úgy is néz ki mintha máshogy telne? (Többi lent! )

Figyelt kérdés

Ha én "elteleportálok" (csak hogy az oda vissza utat ne vegyük figyelembe) egy hatalmas tömegvonzású bolygóra és ott éldegélek 10 évig, majd visszateleportálok a földre, azt veszem észre hogy amég én csak 10 évet öregedtem addig az emberek a földön 20 évet. Addig eljutottam hogy ez a gravitáció tér-időre való torzító hatása miatt van.

Tegyük fel hogy a bolygó amin vagyok, olyan távolságra van a földtől hogy a földi kutatók és csillagászok a teleszkópjaikkal és távcsöveikkel pontosan rám látnak miközben én kapálom a krumplit a kiskertembe. Ők azt fogják látni ahogy én lassított felvételbe kapálok? Mivel az ő szemszögükből az én bolygómon az időnek az erős gravitáció miatt fele olyan gyorsan kell telnie mint a földön(?)

#csillagászat #gravitáció #idődilitáció
2017. máj. 3. 00:12
1 2
 11/12 Mojjo ***** válasza:
dq, azt bírom benned, hogy általában meg is válaszolod a saját kérdéseidet, mielőtt bárkinek lehetősége lenne válaszolni rájuk :) (Ne érts félre, ez nem negatívum, sőt, épp ellenkezőleg. Nekem/nekünk csak jó, mert nem kell fáradozni a válaszadással, a te részedről meg látszik, hogy képes vagy önállóan gondolkozni, nem a sült galambot várod.)
2017. máj. 4. 12:53
 12/12 dq ***** válasza:

#7:

Kicsit egyszerűsítsünk a kérdésen. A kérdésben nagy távolságok és kis megfigyelési időtartamok vannak.

Cseréljük ezt le kis távolságokra, és nagy megfigyelési időtartamokra!

Az elmúlt 4 milliárd évben a Föld felszíne (vagy mondjuk kicsivel alatta) 2.5 évvel több időt élt, mint a Föld magja.

Ez azt jelenti, hogy ha a kérdező a Föld felszínén áll, 4 milliárd 2.5 évig bámul lefelé, akkor azt látja hogy a Föld magjában az órák csak 4 milliárd évet változtak.

Ennyivel lassabbnak látja odalent az időt telni. (1 - 6e^-10 szer olyan lassan látszódna kapálni a Föld magjában, mint a földfelszínen szoktuk látni kapálni )

(És akkor kiküszöböltünk minden olyan tényezőt, amelyről nem tudunk.)

2017. máj. 4. 19:35
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!