Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Máshogy telik az idő, de úgy...

Máshogy telik az idő, de úgy is néz ki mintha máshogy telne? (Többi lent! )

Figyelt kérdés

Ha én "elteleportálok" (csak hogy az oda vissza utat ne vegyük figyelembe) egy hatalmas tömegvonzású bolygóra és ott éldegélek 10 évig, majd visszateleportálok a földre, azt veszem észre hogy amég én csak 10 évet öregedtem addig az emberek a földön 20 évet. Addig eljutottam hogy ez a gravitáció tér-időre való torzító hatása miatt van.

Tegyük fel hogy a bolygó amin vagyok, olyan távolságra van a földtől hogy a földi kutatók és csillagászok a teleszkópjaikkal és távcsöveikkel pontosan rám látnak miközben én kapálom a krumplit a kiskertembe. Ők azt fogják látni ahogy én lassított felvételbe kapálok? Mivel az ő szemszögükből az én bolygómon az időnek az erős gravitáció miatt fele olyan gyorsan kell telnie mint a földön(?)

#csillagászat #gravitáció #idődilitáció
2017. máj. 3. 00:12
1 2
 1/12 dq ***** válasza:
100%

> Ők azt fogják látni ahogy én lassított felvételbe kapálok?

Igen.

2017. máj. 3. 00:41
 2/12 anonim válasza:
0%
Nem. Ők azt fogják látni, hogy mint a Zinger varrógép gyorsan kapálsz.
2017. máj. 3. 03:13
 3/12 Mojjo ***** válasza:
100%
@2: dehogy, már miért látnák azt? Az #1-esnek van igaza, ráadásul még vöröseltolódást is szenved a kép....
2017. máj. 3. 09:01
 4/12 anonim ***** válasza:
9%

Ügyes. Semmit sem fognak látni. Olyan messzire nem. Olyan felbontású nagyító nincs. Te nem a szomszéd Marsra mész, hanem sok fényévnyire. És nem attól fogsz bárhogy kapálni, hogy egy ménkű nagy gravitációjú bolygón vagy. Attól csak palacsinta lesz belőled.

Mert ha a természet törvényeit többszörösen figyelmen kívül hagyjuk, az a fantázia világa, és ott, ha akarom lassan kapálsz, ha akarom villámgyorsan, ha akarom, sehogy.

2017. máj. 3. 10:01
 5/12 crudy ***** válasza:
100%
Nyilvan nem a gyakorlati megvalositas a kerdes lenyege. Jo valasz lehet az h igen azt latjak h nagyon lassu vagy de a relativitasnak meg sok oldala van amit nem ismerunk es nem tapasztaltunk, csak elmeletben letezik. Az is lehet h valami olyan dolgot latnak ami uj iranyt ad vagy uj kerdest vet fel
2017. máj. 3. 10:27
 6/12 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat!
2017. máj. 4. 06:31
 7/12 anonim ***** válasza:
0%

Ne köszönd kérdező, nem lettél okosabb. De egy csomó hülyeséggel gazdagabb.

Tudhatod. hogy ez a kérdés olyan mély fizikai ismereteket igényel, hogy az összes tudatlan, aki összeolvasott erről hetet havat, itt osztja az észt, méghozzá eszméletlenül fölényesen.

2017. máj. 4. 09:18
 8/12 Mojjo ***** válasza:

@7: a kérdés megválaszolásához elég a gravitációs idődilatáció ismerete. Mivel ez egy gondolatkísérlet, ami ezen jelenség működésének megértésére irányul, ezt és csak ezt a jelenséget kell itt vizsgálni, a - felteszem, általad - a #4-ben elmondottak figyelmen kívül hagyandóak.

Ami a fölényeskedést illeti, azt egyelőre tőled látjuk, méghozzá mesterszinten. Ennek gyakorlása helyett akár alá is támaszthatnád a gondolataidat konkrétumokkal, és elmondhatnád, miért is lett sok ostobasággal gazdagabb a kérdező. Köszi!

2017. máj. 4. 10:54
 9/12 dq ***** válasza:

@Mojjo:

Felcsaptam a /wiki/Gravitational_time_dilation oldalt, és ott ezt olvasom:

> Time dilation in a gravitational field is equal to time dilation in far space, due to a speed that is needed to escape that gravitational field.

Ez értelmezhető úgy, hogy ha végtelen magasról ráejtenék egy karórát a Földre, akkor, ahogy zuhan lefelé végig szinkronban van (a járási sebessége) a különböző magasságban levő faliórákkal, és a járásának a sebessége megegyezik azzal, mintha a koordinátaidőben (Földtől távoli, hozzá képest álló rendszer) mért v sebességéhez csak úgy direktben kiszámolnánk a v sebességéhez tartozó járási sebességet (lapos téridőt feltételezve)?

Vagy ez hibás/rossz szemlélet?

2017. máj. 4. 12:26
 10/12 dq ***** válasza:
Ez ostobaság.
2017. máj. 4. 12:36
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!