Máshogy telik az idő, de úgy is néz ki mintha máshogy telne? (Többi lent! )
Ha én "elteleportálok" (csak hogy az oda vissza utat ne vegyük figyelembe) egy hatalmas tömegvonzású bolygóra és ott éldegélek 10 évig, majd visszateleportálok a földre, azt veszem észre hogy amég én csak 10 évet öregedtem addig az emberek a földön 20 évet. Addig eljutottam hogy ez a gravitáció tér-időre való torzító hatása miatt van.
Tegyük fel hogy a bolygó amin vagyok, olyan távolságra van a földtől hogy a földi kutatók és csillagászok a teleszkópjaikkal és távcsöveikkel pontosan rám látnak miközben én kapálom a krumplit a kiskertembe. Ők azt fogják látni ahogy én lassított felvételbe kapálok? Mivel az ő szemszögükből az én bolygómon az időnek az erős gravitáció miatt fele olyan gyorsan kell telnie mint a földön(?)
> Ők azt fogják látni ahogy én lassított felvételbe kapálok?
Igen.
Ügyes. Semmit sem fognak látni. Olyan messzire nem. Olyan felbontású nagyító nincs. Te nem a szomszéd Marsra mész, hanem sok fényévnyire. És nem attól fogsz bárhogy kapálni, hogy egy ménkű nagy gravitációjú bolygón vagy. Attól csak palacsinta lesz belőled.
Mert ha a természet törvényeit többszörösen figyelmen kívül hagyjuk, az a fantázia világa, és ott, ha akarom lassan kapálsz, ha akarom villámgyorsan, ha akarom, sehogy.
Ne köszönd kérdező, nem lettél okosabb. De egy csomó hülyeséggel gazdagabb.
Tudhatod. hogy ez a kérdés olyan mély fizikai ismereteket igényel, hogy az összes tudatlan, aki összeolvasott erről hetet havat, itt osztja az észt, méghozzá eszméletlenül fölényesen.
@7: a kérdés megválaszolásához elég a gravitációs idődilatáció ismerete. Mivel ez egy gondolatkísérlet, ami ezen jelenség működésének megértésére irányul, ezt és csak ezt a jelenséget kell itt vizsgálni, a - felteszem, általad - a #4-ben elmondottak figyelmen kívül hagyandóak.
Ami a fölényeskedést illeti, azt egyelőre tőled látjuk, méghozzá mesterszinten. Ennek gyakorlása helyett akár alá is támaszthatnád a gondolataidat konkrétumokkal, és elmondhatnád, miért is lett sok ostobasággal gazdagabb a kérdező. Köszi!
@Mojjo:
Felcsaptam a /wiki/Gravitational_time_dilation oldalt, és ott ezt olvasom:
> Time dilation in a gravitational field is equal to time dilation in far space, due to a speed that is needed to escape that gravitational field.
Ez értelmezhető úgy, hogy ha végtelen magasról ráejtenék egy karórát a Földre, akkor, ahogy zuhan lefelé végig szinkronban van (a járási sebessége) a különböző magasságban levő faliórákkal, és a járásának a sebessége megegyezik azzal, mintha a koordinátaidőben (Földtől távoli, hozzá képest álló rendszer) mért v sebességéhez csak úgy direktben kiszámolnánk a v sebességéhez tartozó járási sebességet (lapos téridőt feltételezve)?
Vagy ez hibás/rossz szemlélet?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!