Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Miért nincs délben a nap az...

Miért nincs délben a nap az ég közepén?

Figyelt kérdés
Pont most amikor nincs is óraátállítás. Nyáron még közelebb van hozzá, de akkor sincs ott. Persze értem, hogy nem lehet, mert ahhoz egyenlő távolságra kellene felkelnie és lenyugodnia a déltől, de azt nem értem, hogyan lehet akkor a nap állásából megállapítani a pontos időt? Hogyan működhet így egy napóra?

2017. febr. 1. 18:00
1 2
 11/14 Wadmalac ***** válasza:

"Szóval azt mondod valójában nem akkor van dél, amikor az óra szerint, hanem voltaképpen minden nap máskor?"

Nem, helyileg minden nap ugyanakkor van a Nap a legmagasabb ponton. Csak időzónánként egyetlen, a sarkokat összekötő vonal van, ahol ez egybeesik az órán kijelzett déllel.

Illetve ahol van téli-nyári időszámítás, ott csak az év felében. :)

2017. febr. 17. 08:39
 12/14 anonim ***** válasza:

Wadmalac, nem, nem, NEM. Ezt a tévedést próbáljuk eloszlatni az első, helytelen válasz óta. A Nap két egymást követő delelése közt eltelt idő folyamatosan változik az év folyamán.

Nincs olyan, hogy Kiskunlacházán mindig 11:45-kor delel a nap. Ma 11:59-kor delel, január elsején 11:48-kor delelt, november elsején 11:28-kor. Ha nem hiszed, nyiss meg egy napkalkulátort, és győződj meg róla magad, pl. [link]

Ezt a jelenséget, azaz a karóra és a napóra által mutatott idő közti különbségének ingadozását írja le az időegyenlet, amit mostmár tényleg olvasson el mindenki, aki hozzá akar szólni ehhez a kérdéshez:

[link]

2017. febr. 17. 11:30
 13/14 dq ***** válasza:

+-15 perc, az ellipszis pálya miatt. Szerintem erre gondolt Wadmalac is.

(A tengely ferdesége talán nem játszik szerepet..)

Ezért működhet a napóra viszonylag pontosan.

És azért nincs összhangban az UTC idővel a nap járása, mert ez előbbi tök önkényes.

2017. febr. 17. 12:24
 14/14 Wadmalac ***** válasza:

Ja bocs, ezt kihagytam, azt hittem ,ezt már letudtuk. :)

Én most a zónaidő, kelet-nyugati pozíció részre koncentráltam.

Köszönet dq-nak, meg persze a korrekciónak, ezt a részt most kihagytam, így szó szerint véve tényleg nem igaz, amit írtam.

2017. febr. 17. 13:08
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!