Miért nincs délben a nap az ég közepén?
"Szóval azt mondod valójában nem akkor van dél, amikor az óra szerint, hanem voltaképpen minden nap máskor?"
Nem, helyileg minden nap ugyanakkor van a Nap a legmagasabb ponton. Csak időzónánként egyetlen, a sarkokat összekötő vonal van, ahol ez egybeesik az órán kijelzett déllel.
Illetve ahol van téli-nyári időszámítás, ott csak az év felében. :)
Wadmalac, nem, nem, NEM. Ezt a tévedést próbáljuk eloszlatni az első, helytelen válasz óta. A Nap két egymást követő delelése közt eltelt idő folyamatosan változik az év folyamán.
Nincs olyan, hogy Kiskunlacházán mindig 11:45-kor delel a nap. Ma 11:59-kor delel, január elsején 11:48-kor delelt, november elsején 11:28-kor. Ha nem hiszed, nyiss meg egy napkalkulátort, és győződj meg róla magad, pl. [link]
Ezt a jelenséget, azaz a karóra és a napóra által mutatott idő közti különbségének ingadozását írja le az időegyenlet, amit mostmár tényleg olvasson el mindenki, aki hozzá akar szólni ehhez a kérdéshez:
+-15 perc, az ellipszis pálya miatt. Szerintem erre gondolt Wadmalac is.
(A tengely ferdesége talán nem játszik szerepet..)
Ezért működhet a napóra viszonylag pontosan.
És azért nincs összhangban az UTC idővel a nap járása, mert ez előbbi tök önkényes.
Ja bocs, ezt kihagytam, azt hittem ,ezt már letudtuk. :)
Én most a zónaidő, kelet-nyugati pozíció részre koncentráltam.
Köszönet dq-nak, meg persze a korrekciónak, ezt a részt most kihagytam, így szó szerint véve tényleg nem igaz, amit írtam.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!