Lehet úgy kizárni egy sorozat korlátosságát, ha megnézzük a határértékét (n->végtelen) és ha +végtelenbe tart, akkor nem lehet korlátos, hiszen felülről nem korlátos?
@1:
Vagy mondjuk valami véges szám és a +inf között oszcillál.
Pl 1/abs(sin(n) ilyen, nem korlátos, de, nem tart sem végtelenbe, sem nem "ugrál" +- inf között.
Sajnos ZH-ban nem fogadták el a megoldásomat. Nem igazán értem miért. Konkrét feladat: Igazolja, hogy az an=(n^2)/(n+1) sorozat nem korlátos!
Megnéztem a limeszét, ami +végtelennek adódott, és ebből azt a következtetést vontam le, hogy nincs felső korlátja, így nem lehet korlátos sem. Hol a hiba?
Utána megmutattad, hogy ez elég?
Gondolom a korlátosság definícióját kellett volna tagadnod, belátnod hogy semmilyen K-ra nincsen n0, hogy |a_n|<K minden n>n0 esetén.
Hiszen minden K-ra és minden n0-ra létezik n1(K,n0), n1>n0, hogy |a_n1|>K. És konkrétan megadni egy ilyen n1(K,n0) függvényt, mondjuk 2*|max{1,K,n0}| vagy ilyesmi már jó.
Késõbb el fogják fogadni azt is, amit írtál..
Én megadtam volna a 4 pontot.
(Mást nem igazán tudunk mit mondani.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!