Miért nem jó ez a Riemann-integrálás?
Az f(x)=4-x^x függvényről van szó, ennek próbáltam kiszámolni a görbe alatti területét.
Itt van egy kép a levezetésről:
Az utolsó előtti lépésben a tört számlálójában a + jeleket mínuszra változtattad, de a tört előtt meghagytad a mínuszt.
Ez biztosan rossz, de lehet, hogy van más is.
De meg eleve az első kifejezés mire vonatkozik?
Mettől meddig számolod a területet?
Ez alapján ugye 0-tól 1-ig, de ezt tudatosan így akartad, vagy véletlen?
Én csak most próbálom megtanulni a Riemann-integrálást, azért hibáztam. Egyébként én 0-4-ig akartam. Amúgy pedig a szumma 4/1 az azért lett 4 bár lehet, hogy tévedek, mert a szumma 1/n nyilván egy. Akkor pedig:
szumma 4/1=4*szumma1/n=4*1=4
Nem?
Akkor hogy tudom a teljes görbe alatti területet kiszámolni?
Jujj...
A szumma 1/n az ún. harmonikus sor, és az összeg végtelen.
Ezt a végtelen sorok témakörében be szoktuk bizonyítani, már középiskolában is.
Az a baj, hogy a Riemann-integráláshoz a végtelen sorokat, illetve a konvergens sorozatokat betéve kellene ismerni.
Ha nem haragszol, ez nálad nincs még meg.
Így ezen a helyen nem fogunk tudni segíteni, át kellene venni az analízis bevezető részét.
Bocs, az előzőben másra válaszoltam!!
Szumma 1/k (k=1-től végtelenig) lenne végtelen.
Itt tényleg 1, hiszen n rögzített.
Általában, ha a és b között akarunk numerikusan integrálni, akkor ugye az [a;b] intervallumot kell n részre osztani és ezeken végigmenni az összegzéssel.
Így az összegzésben az x helyére a+k*(b-a)/n kifejezést kell írni. Ha 0 és 4 között összegzel, akkor ez esetben k*4/n-et kell írni.
Ismerem a harmonikus sort és tudom, hogy szumma 1/n-nek egyébként végtelen a határértéke!
Amúgy rájöttem erre a k*4/n dologra, de azért kösz!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!