Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Fénysebességnél miért állna...

Fénysebességnél miért állna meg az idő?

Figyelt kérdés

Ezt a kérdést olvastam:

"Ha fénysebességgel mennénk egy űrhajóval, akkor számunkra megállna az idő, de a Földön élők tovább öregednének?"

Valaki magyarázza már el, hogy attól, hogy qva gyorsan megyek, miért ne telne az idő?

2010. márc. 29. 01:45
1 2 3 4 5
 1/48 anonim válasza:
29%
Igen.
2010. márc. 29. 01:52
 2/48 anonim ***** válasza:
67%
idődilatáció, nézz utána (nem fogom hajnal 2-kor elmagyarázni.)
2010. márc. 29. 01:53
 3/48 A kérdező kommentje:

Utánanéztem.

A Wikipédia úgy magyarázza, hogy van egy vonat, és egy kocsi, mennek egymás mellett, a kocsi egy kicsivel gyorsabb. A Wikipédiára az van írva, hogy amíg egy, az út mellett álló stoppos azt látja, hogy a vonat mellett az autó szépen lassan elhalad, addig én - aki a vonaton ülök, és kinézek az ablakon - azt látom, hogy az autó a vonat mellett elsuhan. Namost - gyakorlati ember lévén - éltem már át ilyet, de qvára nem azt láttam, hogy elsuhan az autó, hanem pontosan azt, hogy szépen lassan elhalad. Mért látnám úgy, hogy a 99,999999... km/h-s sebességgel haladó vonat mellett a 100km/h-val haladó autó elsuhan? Tudom, hogy nem úgy látom, mert láttam már ilyet.

2010. márc. 29. 02:01
 4/48 anonim ***** válasza:
Nem lehet, hogy az a bizonyos kocsi amit Te láttál mondjuk vagy 100-200 méterrel arrébb volt? Ha pont az ablakod mellett menne az út és bambulnánk onnan kifele, a 100km/h-val közlekedő vonatunk mellett 105km/h-val elhaladó autó már "suhanósabb" picit.
2010. márc. 29. 02:05
 5/48 anonim ***** válasza:
Az a helyzet, hogy nem ad a tudomány erre magyarázatot, csak annyit, hogy így van (mert tényleg így van, kísérlettel igazolták).
 6/48 anonim ***** válasza:
Nem lehet, hogy az a bizonyos kocsi amit Te láttál mondjuk vagy 100-200 méterrel arrébb volt? Ha pont az ablakod mellett menne az út és bambulnánk onnan kifele, a 100km/h-val közlekedő vonatunk mellett 105km/h-val elhaladó autó már "suhanósabb" picit.
 7/48 A kérdező kommentje:
Gondolj bele. Ha közel is van, és mondjuk 1 mikrolepkefasznyival megy gyorsabban, akkor elsuhan? Nem.
2010. márc. 29. 02:12
 8/48 anonim ***** válasza:

Nem néztem utána, mert szeretk először gondolkodni. Tehát szerintem:

Ha fénysebességgel egy luxusörhajón vagy mondjuk konyhai segéd munkás mondjuk 1 évig akkor ugye 300ezer X 360 X 24 X 365 akkor 56764800 milio km-t haladsz.

Míg az itthon élő rokonaid: 939,12 miliót, így kb 60 ezerszer több utat teszel meg mint a föld 1 év alatt.

Akkor ez most olyan mintha 60 ezer év eltelne a földön te meg csak 1 évet öregedtél? Á ez biztos hülyeség. Aludnom kéne:) Fogjátok föl provokációnak és gondoljátok tovább.

Na modnjuk itt most megakadtam.

De youtubon láttam egy videót hogy egy speciális edényben egy lézer pontocska halad mp-ként a pohár egyik végétől a másikig. Viszont ha azt vizszintesen mozgatod akkor elmozdul a lézer pontocska és ha ez fénysebesség közeli gyorsasággla száguldana vízszintesen akkor a kis pontocska egy helyben áll.

2010. márc. 29. 02:23
 9/48 A kérdező kommentje:
Szerintem ugyanannyi idő telik el, csak gyorsabban mész. Attól nem változik az idő múlásának sebessége, mert gyorsabban mész.
2010. márc. 29. 02:53
 10/48 anonim ***** válasza:
74%

v= s/t 5-es fizika

ebben az esetben c = s/t

Azonban tudjuk, hogy a "c" egy konstans, azaz minden körülmények között állandó. Ha tehát "s" (a megtett út) egy koordinátarendszerből nézve többnek látszik, mint egy másikból nézve, akkor "t"-nek (az időtartamnak) is többnek kell lennie az előbbi koordinátarendszerből nézve, mint a másikból, mert csak így lehet mindkét esetben a hányados ugyanaz. Ezek szerint a fénysugár mozgásának folyamata az egyik koordinátarendszerből nézve rövidebb ideig tart, mint a másikból nézve. Mivel ugyanarról a folyamatról van szó, mégis van alapunk összehasonlítani a két rendszert: arra a következtetésre kell jutnunk, hogy az egyikben gyorsabban telik az idő.

Einstein bebizonyította, hogy egy koordinátarendszer sajátidejének telési üteme a koordinátarendszer sebességétől függ. Ha sikerülne olyan szuperszonikus űrrepülőgépet létrehoznunk, amely a fénysebességet megközelítő sebességgel repül, akkor egy ilyen űrrepülőgép fedélzetén eltöltött négy év alatt a Földön 27 év telik el. Az űrrepülőgépen utazó asztronauta csak 6 évet öregszik, amíg a Föld 200 évet. 8 év fedélzeten eltöltött időnek 1500 év "földi" idő felel meg. Az űrhajón csak 12 év telik el, miközben bolygónkon 81000. Mire az űrhajós 15 évvel lesz idősebb, a Földön 2 millió év múlt el!

2010. márc. 29. 03:00
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!