Valóban hibás ez a wikipédiás levezetés, vagy én tévedek?
Van hasonló kérdésem, de az arra irányult, hogy hogyan következik a levezetősből az, amit abból kikövetkeztettek.
De most arra kérdezek rá, hogy egyáltalán jó-e a levezetés?
Ha a Hold eljutásának az ideje a Föld árnyának egyik szélétől a másik széléig 200 perc, és a Hold e út során csak 50 percig van teljesen eltakarva, akkor hogy lehet az, hogy a Hold átmérője a Földéhez kisebb négyszer kisebb legyen?
Szerintem ez hülyeség...
Szerintem egyszerűen rosszul vannak ezek az adatok megadva.
Egy négyszer kisebb testnek az "átkelés" többségében el kellene lennie teljesen takarva.
Idegen nyelveken beszélők nem tudnák megnézni mondjuk az angol wikit?
Egyébként innen vettem az adatokat:
Már Eratoszthenész előtt megállapították, hogy fogyatkozáskor a Föld árnyéka mintegy ötven perc alatt takarja el teljesen a Holdat (ez a Hold átmérőjére jellemző szám), a Hold pedig mintegy kétszáz perc alatt ér át az árnyék egyik oldaláról a másikra (ez a Föld átmérőjére jellemző szám). E két idő hányadosa a két átmérő átmérő hányadosa: Föld átmérője mintegy négyszerese a Holdénak.
az "átkelés" többségében
az "átkelés" idejének meghatározó részében
Félreérthetted szerintem (elsőre én is), Wiki ezt írja:
"Már Eratoszthenész előtt megállapították, hogy fogyatkozáskor a Föld árnyéka mintegy ötven perc alatt takarja el teljesen a Holdat"
Te meg:
"Hold e út során csak 50 percig van teljesen eltakarva"
Ez nem ugyanaz. Wiki szerint ennyi idő alatt takarja el.. tehát világosból, ennyi idő alatt lesz sötét... azaz a Föld árnyékának az egyik széle ennyi idő alatt halad végig a Holdon, tehát ez "megadja" a Hold átmérőjét.
A második fele is furán van megfogalmazva, de az meg gondolom fordítva. Hogy a Hold egy kiválasztott pontja, mondjuk a széle (ez az amit nem ír, pedig csak így logikus) mennyi idő alatt halad végig a Föld árnyákának egyik szélétől a másikig. Mivel a sebesség ugyanaz, így a 4szer annyi idő alatt megtett út négyszer akkora.
De a második fele tényleg hülyén van megfogalmaz wikipédián.
Nagyon remélem, hogy érthető... :)
Akkor már értem.
50 perc alatt játszódik le az a "folyamat", hogy a Hold a Föld árnyának egyik szélével való találkozástól kezdve a teljesen eltakart állapotba kerülésig egyre inkább eltakaródik.
A 200 perc pedig az az idő, amely alatt a Hold egyik széle a Föld árnyának egyik szélétől eljut a másik széléig.
Köszönöm a kiigazítást!
Mindegy egyébként, hogy mit tekintünk mozgónak.
Egyszerűbb, ha úgy vesszük, hogy a Hold mozog, és azt nézzük, hogy a Hold mennyi idő alatt mozog bele annyira, hogy teljesen el legyen takarva, és hogy mennyi idő alatt jut el a túlsó szélig.
Én azért kiemelnék még egy részt a wikiből :
" Ehhez fel kell tételeznünk, hogy a Nap sokkal messzebb van tőlünk, mint a Hold, ezért a Föld árnyékkúpja a Föld–Hold távolságon csak elhanyagolható mértékben szűkül be (ez így is van)."
Nos a Föld árnyékkúpja kb 1.000.000 km hosszú és a Hold távolságában az átmérője kb 9000 km. Ez a Föld 12.000 km mérete alapján szerintem igencsak NEM elhanyagolható mértékű csökkenés... De hát nem vagyunk egyformák. Persze ha valaki érez indíttatást, ezeket a pontatlanságokat simán kijavítgatja majd. Mindenesetre "jól" tükrözi az adott téma hitelességét, pontosságát ...
maci
A Nap átmérője mintegy 1.400.000 km, a Föld kb 12.000 km. Mivel a Föld kisebb átmérőjű, így a Nap elől kitakart térrész nyilvánvalóan kúp-alakú. Ezen térrész bármely pontjára az a jellemző, hogy onnan a Nap nem látható, mert a Föld teljesen eltakarja a Napot. Ennek mérete kb 1.000.000 km "magasságú" vagy szemléletesebben: hosszúságú kúp. Ezt nevezzük árnyékkúpnak ...
maci
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!