Ebben a 9. matek feladatban kérnék segítséget, szerintem hibás a megoldás (? )
Sziasztok! Hányféle különböző testet lehet összeragasztani a) 4 db b) 5 darab egység élhosszúságú kockából,ha minden ragasztásnál pontosan összeillesztjük két egységkocka egy-egy lapját?
Na most ez a mozaikos könyvből és hát megnéztem a az a) feladat megoldását és azt írta 7 db test,na mármost 1. a b) nek meg sem volt a megoldása a másik az hogy szerintem nem ennyi a megoldás. Mert ugyebár 2 kockát 6-féleképp ragaszthatunk össze mert 6 oldala van.Na mármost ez 3 kocka esetébe már ,ha a kockák össze vannak ragasztva 16 lehetőség és ha 4 akkor 20 db (ez nem biztos,hogy jó,mert pont a matekot akarom gyakorolni,na szóval a hétnél szerintem biztos több.Valaki esetleg,megtudná mondani miért 7,már ha a megoldókulcs helyes. Köszönöm
2 kockát egyféleképpen lehet összeragasztani.
Ebből indulj ki.
Az a kérdés hogy milyen két megoldást tekintesz azonosnak.
Egyik az elforgathatóság.
Ez a három test pl. elforgatással azonos:
D DD DD D
DD D D DD
A másik a tükrözhetőség.
Tükrözéssel ez a két test is azonos:
D D
D D
DD DD
D D
Ha ezeket mind tekinted akkor pl. két kockát csakis egyféleképpen ragaszthatsz össze: mindenképp egy 1x1x2-es testet kapasz eredményül.
egy kocka:
-
! !
-
(1x1x1) - 1 lehetőség
két kocka:
- -
! ! !
- -
(1x1x2) - 2 lehetőség
három kocka:
- - -
! ! ! !
- - -
-
! !
- -
! ! !
- -
- 2 lehetőség
----------------------------------
négy kocka:
- - - -
! ! ! ! !
- - - -
-
! !
- - -
! ! ! !
- - -
-
! !
- - -
! ! ! !
- - -
- -
! ! !
- -
! ! !
- -
-
! !
- -
! ! !
- -
! !
-
+
ha egy kocka három egymás melletti oldalára ragasztod a másik hármat (ezt nem tudom 2 dimenzióban lerajzolni)
+ ha csinálsz egy L formát így:
- -
! ! !
- -
! !
-
És az egyik nem-középsőre ragasztasz egyet merőlegesen ("kígyó-alak").
Ez így hét lehetőség.
Bocs, a Space-eket nem hozta át.
Felrajzoltam gyorsan Excelben.
Ez a 4, az 5 megoldását rád hagyom. :p
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!