Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Az Univerzumunk egy óriási agy?

Tislerics Máté kérdése:

Az Univerzumunk egy óriási agy?

Figyelt kérdés

Kicsit elagyaltam rajta hogy az egész univerzumunk egy élőlény, és a galaxisok, vagy csillagok, a bennünk lévő fehérjéknek felelnek meg...

Ugye a Galaxisok szuper-halmazai fonalakba rendeződnek és ugyan úgy néznek ki, mint az agyi idegpályák.

[link]

Nem tartom valószínűnek, de van valami ami megcáfolná az elméletet?

2015. okt. 15. 11:14
1 2 3 4 5 6
 51/55 Wadmalac ***** válasza:

"Sajnálom én szeretek eljátszani az ilyen gondolatokkal, és szeretem megcáfolni is azokat, itt még nem sikerült."

Nem, halálbiztos cáfolat tényleg nincs. Elégedj meg azzal, hogy mérhetetlenül valószínűtlen. :)

2015. okt. 16. 14:22
 52/55 anonim ***** válasza:
100%

Tegyük fel hogy az univerzum egyik szélén lévő csillag valamilyen módon gravitációs hullámokat bocsát ki (számomra szimpatikusabb hogy ezzel kommunikálna egy ilyen agy mint fotonokkal, a sebessége nyilván ugyanakkora egyébként). Mire eljut valameddig ez az ,,információ" addigra a csillag ami keltette már rég elpusztult, sőt mivel az univerzum tágul egyre kevesebb csillag van, ami ugye felfogná a jelet. Idővel az univerzum valószínűleg lehűl és nem lesz benne csillag (szerintem ezt elég ilyen egyszerűen leírnom), tehát nem lehet benne ilyenfajta kommunikáció. Véges számszor fordulhatna benne elő az hogy egyik ,,végéből" a másikba eljut egy ilyen gravitációs hullám csomag és ez a szám biztos hogy nem egy nagy szám. Szerintem ez elég cáfolat erre az elméletre.

Tegyük fel hogy vannak fénysebességnél nagyobb sebességű részecskék, ám akkor ezek nem léphetnek kapcsolatba a mi általunk ismert anyaggal és nem is lassulhatnak fénysebsségre le (nem hogy alá). Azt hiszem az ilyen hipotetikus részecskék a Tachyonok. Mivel nem figyelhetjük meg őket ezért célszerű feltételezni az ilyenekre hogy nem léteznek.

Egyébként csillagok által kibocsátott gravitációs hullám (ha persze kielégítik azt a feltételt hogy keltsenek, ami nem egyszerű, de talán megteszik) az borzasztóan gyenge változást képes létrehozni (fekete lyuk párok bespirálozás során olyan hullámokat bocsátanak ki ami kb 10^-21 változást hoz létre, több száz naptömegűek. Ehhez képest a csillag által kibocsátott még gyengébb (feltételezem planck hossznál is kisebb dolgot képes reprodukálni ha változik az a momentuma ami a hullám kibocsátásához szükséges).

2015. okt. 16. 15:35
 53/55 anonim ***** válasza:
50%
Nem feltétlenül kritériuma egy gondolkodó agynak, hogy minden része kapcsolatot tudjon teremteni minden részével. Ha az ember agyát kettévágják középen, és a két agyféltekének semmiféle kapcsolat sem lesz egymással, attól még az agy működik, az ember is életben marad. Persze kicsit másképp fog működni, mint a normál agy, de működik.
2015. okt. 17. 13:24
 54/55 anonim ***** válasza:
64%

Kérdező. Mégegyszer elmondom neked. A kvantumrészecskék NEM lépik át a fénysebességet. Nem is kell mozogniuk az adott tevékenységekhez! Sem teleportálni! Sem varázsolni!

Azért hiszel a cikknek mert a dolgokat meg lehet cáfolni?! Tehát, a tudományban kevésbé hiszel mint az elméleti elgondolásokban amiknek talán nincs is igazságtartalmuk.

2015. okt. 17. 14:39
 55/55 A kérdező kommentje:

Kedves #54!

A kvantumrészecskék nem lépik át a fénysebességet, nem is kell nekik! pontosan, azok máshogy működnek! és köszönöm hogy még-egyszer leírtad! :) Ezek szerint te is képben vagy hogy mi az a kvantum-összefonódás. Ennek roppant mód örülök. :D

Ja és én is elmondom még-egyszer, (habár nem sok értelmét látom, mivel nem vagytok hajlandóak megérteni) Nem hiszek semmilyen elgondolásban, amíg nem bizonyított, csak eljátszom a gondolattal. :)

2015. okt. 17. 16:32
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!