Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Az Univerzumunk egy óriási agy?

Tislerics Máté kérdése:

Az Univerzumunk egy óriási agy?

Figyelt kérdés

Kicsit elagyaltam rajta hogy az egész univerzumunk egy élőlény, és a galaxisok, vagy csillagok, a bennünk lévő fehérjéknek felelnek meg...

Ugye a Galaxisok szuper-halmazai fonalakba rendeződnek és ugyan úgy néznek ki, mint az agyi idegpályák.

[link]

Nem tartom valószínűnek, de van valami ami megcáfolná az elméletet?

2015. okt. 15. 11:14
1 2 3 4 5 6
 41/55 A kérdező kommentje:

#38! "Miért nem jó érv a galaxisok rendeződésére a gravitáció? Te tudod egyáltalán, hogyan működik a gravitáció?"

Nem, nem tudom hogy működik! Egyenlőre a tudománynak is csak feltételezései vannak. Viszont azok a tulajdonságai amiket meg tudtunk figyelni, a fonalba rendeződés során megváltoznak. Mégis mi indokolja a fonalba rendeződést? Ha erre van tudományos egzakt magyarázat, akkor azt figyelmen kívül hagytam.

Ha nem szeretnéd hogy arról beszéljek, hogy van gyorsabb a fénynél akkor nem teszem! bocs.

"Az sem lehetetlen, hogy léteznek láthatatlan rózsaszín unikornisok. Te idáig mennyit láttál?"

Eddig nem láttam. :D De a valószínűsége tényleg közelít ahhoz, amit hipotézisként megfogalmaztam :)

Ha ez zavar téged és jobban szereted a földhöz ragadtabb dolgokat, akkor azt megértem.

2015. okt. 16. 01:04
 42/55 anonim ***** válasza:

"mi indokolja a fonalba rendeződést? Ha erre van tudományos egzakt magyarázat, akkor azt figyelmen kívül hagytam."

Pontosan.

Az ősrobbanás ugye sugaras volt, vagyis ideális esetben ma km³-enként lenne egy atom, azt' kész. Viszont a gravitáció ugye úgy működik, hogy ha valami csak kicsit is megzavarja ezt a rendet, akkor szépen összerántja az anyagot csomókká - pont úgy, ahogy a világunkban jelenleg van. Egyébként a szappanhab is így néz ki, ezért is hívják ezt szappanhab modellnek.

Ugyanígy működik egy, a hegyére állított ceruza is: ha elkezd borulni, akkor tuti, hogy felborul.

...és mi okozta ezt a kicsi zavart?

A kvantumingadozások. Az ősrobbanás elég kicsi volt ahhoz, hogy ott még ez számítson.

"Ha nem szeretnéd hogy arról beszéljek, hogy van gyorsabb a fénynél akkor nem teszem! bocs."

Beszélhetsz róla, csak bizonyításokat ne építs rá. Mivel a világunkból ma már igen sokat látunk, és tömegével kellene megfigyelnünk mindenhol ezt a jelenséget.

"Ha ez zavar téged és jobban szereted a földhöz ragadtabb dolgokat, akkor azt megértem."

Nem zavar, amíg csak gondolkodsz rajta. Bár... ehhez is több tudás illenék.

De gondolkodni szabad - csak az nem egészséges, ha elhiszed a saját, megalapozatlan feltevésed, aztán építkezni próbálsz rá.

2015. okt. 16. 01:58
 43/55 anonim ***** válasza:
Van gyorsabb a fénynél, azok a kvantumrészecskék, csak hogy ők viszont nem teszik meg az utat információcserénél, hanem az állapotuk változik.
2015. okt. 16. 06:11
 44/55 A kérdező kommentje:

#42! köszönöm a választ az első bekezdésben! :) igaz nem tűnik valami egzaktnak nekem, de hát a tudósok bizonyára jobban értenek ehhez és amire jutottak az elfogadható magyarázatként...

2. bekezdés: kvantum-összefonódás! igaz ott mondjuk az információ terjed közel végtelen sebességgel, vagy teleportál. Minden esetre gyorsabb az információ csere, mint amire a fény képes lenne. :) 1 pont a Griffendélnek! :D

3. bekezdés: Igaz, ez valóban csak egy hipotézis, és nem is hiszem el hogy létezik, amíg be nem bizonyosodik.

köszönöm!

2015. okt. 16. 09:08
 45/55 anonim ***** válasza:

"2. bekezdés: kvantum-összefonódás! igaz ott mondjuk az információ terjed közel végtelen sebességgel"

Nem... pont az a baj, hogy nem terjed. Nem tudsz információt kivenni belőle.

Itt még tényleg nem tudjuk pontosan, hogy mi történik, ez kutatási terület.

Ha találsz valami módszert itt az információ kinyerésére, biztos a Nobel-díj.

2015. okt. 16. 09:29
 46/55 A kérdező kommentje:

"Ha találsz valami módszert itt az információ kinyerésére, biztos a Nobel-díj."

Hát ez jó ötlet! Találkozunk Stockholmban! :D

A kvantum mechanika valóban még nagyon fiatal ága a fizikának, de egy valamire megtanított már most bennünket: nem érdemes hinni abban, hogy a fény a leggyorsabb. Más módszerek is léteznek, amik a részecskék viselkedésén szemmel láthatóak!

2015. okt. 16. 10:09
 47/55 Wadmalac ***** válasza:
100%

"A számítógépekben is az ismert agyakban gyors információáramlás van. Miért ne lehetne lassú? van ideje nem? :D a gyorsaság viszonyítás kérdése! maximum nekünk tűnik lassúnak."

Sajnos nem.

A mai univerzumunkban eddigi fizikai tudásunk alapján kijelenthetjük, hogy semmi nem megy gyorsabban a fénynél. Sem sugárzás, sem anyag, sem gravitációs hullám ,de még csak kiolvasható információ sem.

Nézd meg, mekkora a ma belátható univerzum. Ugyebár ennél tutira nagyobb a valóságban ,csak odáig nem látunk.

nézd meg, hány fényév az átmérője.

Most gondold el, hogy egy gondolati információ elindul az egyik széléről a másikra fénysebességgel. Mennyi idő is lesz az? Annyi, ahány fényév az univerzum átmérője.

Na kérlek, annyi idő még jócskán nem telt el az univerzum keletkezése óta.

És azt feltételezni, hogy ez egy kifejlődött gondolkodó szerkezet, úgy, hogy tudjuk, hogy még egyetlen átívelő neuronvillanásra sem volt ideje, nem hogy fejlődésre, hát elég irreális gondolat.

Na szóval szép elképzelés, de semmi alapja az ég egy világon. És védheted, de értelmetlen. Az ötlet még csak nem is egyedi és új. Lem Magellán-felhő regényében is előkerül, az meg valamikor az ötvenes években készült.

2015. okt. 16. 12:55
 48/55 Wadmalac ***** válasza:
100%
Rögeszmésen ötlethez kötődni csak akkor érdemes, ha van alapja. Ennek ma nincs. Feltételezésre építesz feltételezést, talánra lehetet, arra megint talánt. Ha csak a valószínűségeket összeszorzod a sorozatban, aminek mind teljesülnie kéne az agy ötletedhez, már nullához konvergál.
2015. okt. 16. 12:57
 49/55 anonim ***** válasza:
100%
Amúgy, az milyen logika hogy ha azt mondják neked hogy 0 kelvin alatti hőmérséklet, meg fénynél nagyobb sebesség elérése, azt instant elhiszed, de ha csomóan bizonygatják neked az észérvekkel alátámasztott válaszokat azt nem?!
2015. okt. 16. 13:23
 50/55 A kérdező kommentje:

"Amúgy, az milyen logika hogy ha azt mondják neked hogy 0 kelvin alatti hőmérséklet, meg fénynél nagyobb sebesség elérése, azt instant elhiszed, de ha csomóan bizonygatják neked az észérvekkel alátámasztott válaszokat azt nem?!"

0 Kelvin alatt: Lehet hogy a cikk kamu volt, az is lehet hogy a tudósok számoltak el valamit. De elhiszem, hogy le lehet menni 0 kelvin alá, mert a Tudomány törvényszerűségei bármikor átíródhatnak. Erre volt példa nem kevés! A fénysebességről ne is beszéljünk. Na ná, hogy átléphető, persze ahhoz valahogy meg kell hajlítani a téridőt, vagy teleportálni kell. Nézz utána: Kvantum-összefonódás! link:

[link]

Vannak törvényszerűségek amik megdönthetetlenek, ez nem jelenti azt, hogy meg se lehet kerülni őket! A részecskéknek sikerül. EZ TÉNY!

Az észérvekkel alátámasztott válaszokat pedig szintén elhiszem! és tisztelem! Leszögezném úgy nyolcvanharmadszorra is: nem tartom valószínűnek a hipotézist amit megfogalmaztam! De az hogy nincs gyorsabb a fénynél és ez miatt lehetetlen, meg hogy nem figyeltünk meg semmilyen mozgást a galaxisok között, ami információáramlásra utalna az csak azt eredményezi hogy a hipotézis nagy valószínűséggel nem igaz! De nem zárja ki! legalábbis nekem!

EZ EGY HIPOTÉZIS nem több! tudatában vagyok és úgy is kezelem. mióta kiírtam! :) Sajnálom én szeretek eljátszani az ilyen gondolatokkal, és szeretem megcáfolni is azokat, itt még nem sikerült. De azért ti sokat segítettetek ebben és ezt köszönöm! :)

2015. okt. 16. 14:14
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!