Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Mi az a fekelyuk?

Mi az a fekelyuk?

Figyelt kérdés

Konkretan mibol van es miert es hogyan es mikor es hol. Hogyan keletkezik es hogy pusztul el. Tehat mi is az a fekelyuk.:)

Ha kerhetem, es modotokban all akkor legyszives leirnatok szakszavakkal es zarojelekben megmagyaraznatok azokat? :) Koszonom.

2015. máj. 28. 22:28
1 2 3 4 5 6 7
 51/64 anonim ***** válasza:

Azért -egy pillanatra- visszatérnék az előző modellemhez. "Ha kivesszük belőle a fekete lyukat", ezzel megszüntetjük az összetartó erőt. "Ha kivesszük belőle a keringést is", ezt úgy értettem, hogy megszüntetjük az érintő irányú összetevőt, tehát már csak egy sugár irányú összetevő marad, azaz -látszólag egy pontból- széttartó csillagok. És most felejtsd el, hogy valaha is ott volt a fekete lyuk.

Lehet, hogy kijön a fánk?

2015. jún. 4. 20:22
 52/64 anonim ***** válasza:
Ja, igen. "Középen egy nagy büdös semmivel"?
2015. jún. 4. 20:25
 53/64 anonim ***** válasza:
Meg egyébként is. Mi van a lufid közepén?
2015. jún. 4. 20:29
 54/64 SwapP ***** válasza:

De most egy galaxis alakjáról beszélsz, vagy az univerzuméról...mert nem mindegy. Én eddig abban a tudatban voltam, hogy egy galaxisból vesszük ki a feketelyukat.

Maguktól Sosem állna össze egy ilyen rendszer.( központi test nélkül). Én ugy tudom elképzelni amit irsz, hogy keringnek a testek a galaxisban, majd egyszercsak eltűnik a lyuk. Ezen az elven indultam el. Ilyenkor a keringésből átmegy a mozgás egyenesvonalú egyenletes mozgásra, majd ahogy esik úgy puffan. Van amelyik keresztezi a másik pályáját, és ütköznek. Van ami magányosan, van ami magaköré vonzva másokat szakad ki a rendszerből. Csak tudnám mit akarsz ezzel az egésszel..

2015. jún. 4. 21:36
 55/64 anonim ***** válasza:

Na jóóó.

Fussunk neki mégegyszer.

Ezzel a fekete lyuktalan, keringéstelen galaxissal az univerzum egy bizonyos állapotát próbáltam modellezni. A többit leírtam az előzőekben. Pl.: sugárirányú lenne az elmozdulás (az ütközésekre csekély lehetőséggel).

2015. jún. 4. 22:22
 56/64 anonim ***** válasza:

Egyébként azt kérdezném tőletek, hogy hogy van jelenleg az elképzelés a tágulásról? Úgy értem, hogy ha tegyük fel fénysebességgel tágul, de vannak elméletek, amik szerint a tágulás sebessége csökkenni fog. Mi történik a fénnyel, ami "beéri" a tágulást?

Az én nemhivatalos elképzelésem, hogy a határon legyen az bármilyen sebességi, bármilyen irányú mozgás a tér visszahajlik önmagába, mintegy hurok. Ezzel "csapdába" csalva a fényt. Így az univerzum határán, ami ez alapján kvázi nem is határ erős elektromágneses kondenzációnak kell lennie. Vagy ez hülyeség?

2015. jún. 4. 23:24
 57/64 SwapP ***** válasza:

Csakhogy ez a modell sem jó!

Kivettük a központi objektumot, ami pályán tartott minden testet. Ezek a pályák megszünnek, mivel a keringésis. Jó eséllyel mondhatom, hogy ott nem sok minden marad. Ahogy írtam, elképzelhető, hogy újabb feketelyuk alakul majd ki idővel valamelyik nagyobb csillagból, de valószínűbb, hogy mindenki megy a maga útjára, és aminek a legnagyobb a valószínűsége, hogy nagyon sok egymásba esik/ ütközik. A fánkforma semmi esetre sem marad meg. Csak Tegyük fel, hogy a galaxis különböző pontjain csak 3 nagytömegű csillag van. Ezekhez gyűliik oda minden égitest, ami a gravitációs mezejében benne van. Persze ennek van egy saját lendülete, ami a többi csillag pozíciójának, mozgásirányának, lendületének...stb függvényében változik. Másképp mondva közösnevezőre jutnak, megegyeznek a mozgásuk további irányában. Még a Földön is modellezhető, az, hogy mi lenne, ha megszünne egy pár tagú rendszer központi objektuma. Ha csak egy teniszlabdát pörgetsz egy zsinóron, és elengeded, akkor látod, hogy a körkörös mozgásból "egyenes"lett. Ha egy körhintának minden lánca egyszerre szakad el, mindegyik egyenes vonalban folytatják útjukat. Most ezt pont elképzelhetjük úgy is, hogy a körhintára 100 milliárd ember ülhet fel, egymáshoz nagyon közel, egymás fölött alatt, némelyik körül kering egy másik, ami körül 4kisebb...van amelyik vízszintesen, van amelyik kicsit kitér a függőleges irányba. Vannak rövidebb és hosszabb láncok is. Remélem így már jobban látszik, hogy nagyon sok test ütközhet, és fog is, ha a láncok elszakadnak.

2015. jún. 5. 07:34
 58/64 SwapP ***** válasza:

87%- nak!

Baromi jól gondolkozol szerintem. Bár az önmagába visszahajló univerzum perem nekem nem tűnik valószínűnek, lehet azért mert ennek nincs ( legalábbis én még nem találkoztam ilyen fizikával) fizikája. Sajnos azt sem tudhatjuk biztosan mekkora az univerzum. Én azt vallom, hogy amit látunk abból csak nagyon keveset következtethetünk a méretére. Egy ilyen kérdésre azt a választ szoktam adni, hogy van egy mondjuk 100milliárd fényév sugarú gömb( vetítsük ki ezt 2D re, azzal könnyebb kicsit gondolkodni. Egyszerűsítsünk cm re és legyen 10cm sugarú a kör, és ebből adódóan legyen 1,37cm sugarú a látható univerzum). Elhelyezhetjük az alaphalmazba a látható univerzumot, és ebből azt tudjuk meg, hogy amit mi berajzoltunk kisebb kör, az alaphalmaznak egy olyan része ami 13,7 milliárd éve létezik( azaz ennyivel ezelőtt keletkezett itt az első látható fénysugár). Mindezzel csak azt szeretném szemléltetni, hogy mennyire nem tudjuk, hogy mi van a látóhatáron túl.

Persze akár igazad is lehet. De Számomra valószínűtlen, hogy "jobbra kimegyek, balra bejövök..." ( feltéve, hogy erre gondolsz az "önmagába visszahajló" alatt). Tudom sok a "szerintem" de a tágulás szerintem nem fő lassulni. Minden arra mutat, hogy a tágulásnak folytatódnia kell. Mivel a magyarázataim után egyre inkább elfogadom a sötétenergia létét így azt tudom mondani, hogy a feltételezett fizikai tulajdonságai miatt, nem is lehet máshogy. Itt arra gondolok, hogy a távolság függvényében nő az antigravitációs erő.

Ha mégsincs igazam, és a tágulás a visszájára fordul( gondoljunk a halmazokra amit rajzoltunk) amíg a látható univerzum sugarát el nem éri az alaphalmaz, addig a fény megy előre törhetetlenül. Viszont ahogy elérte nem tudni mi fog történni. Nekem nem hihető egy olyan variáció, hogy "feltorlódik a fény, viszont a térről nem pattan vissza a fény.. Talán az a legjobb elképzelés a Számomra, hogy a fény az univerzum pereme mentén( még belül) folytatja tovább az útját, az univerzum alakjának megfelelően. De sajnos annyira teoritikus a téma, hogy félek, hogy hülyének fognak nézni :D a választ nem tudom megmondani biztosan.

2015. jún. 5. 08:12
 59/64 SwapP ***** válasza:
És még egy utolsó megjegyzés, hogy 87% jobb lenne, ha nevet használják, hogy legközelebb tudjam kivel beszélek :D
2015. jún. 5. 08:14
 60/64 anonim ***** válasza:

Érdekes a kérdésed.

Az egyik verzió:

Ha a tér ma is, mint az ősrobbanás kezdetén a fénysebességnél sokkal gyorsabban tágul, úgy sosem éri be a tágulást.

Ha ez a tágulás azóta csökkent, illetve tovább csökken fénysebesség alá, háát erre vannak mindenféle kacifántos magyarázatok, akár Neked is igazad lehet.

Az általam korábban felvázol multiverzum elméletben -mégha a sötét energiát nem is bántjuk-, ez a probléma fel sem merül - a tér végtelen.

SwapP jól ábrázolja a feltételezett modellt, mégha az Univerzum átmérőjére a jelenlegi legnagyobb becslésre 90 milliárd fényévet is találtam (10 % bőven belefér).

Hogy a 13,7 ből a 90 hogy jön ki, ne kérdezd, mert nekem sehogyse.

(A 10 centis kör valahogy nem esett le.)

Csak feltételezni tudom, hogy a tér tágulását is beleszámítják. Ezesetben viszont csakugyan a tér tágulása lassul.

Nem nekem címezted, de elmondom, időnként politikai témában is vitatkozok (pl. menekült-ügy stb.),s ott a nicknevem okozott kellemetlenségeket. Ezért tettem "láthatatlanná". Sajnos így mindenütt láthatatlan.

2015. jún. 5. 11:57
1 2 3 4 5 6 7

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!