Szerinted melyik tudomány nehezebb a fizika vagy a matek?
"Visszakérdeznék: Mi másból vezetnéd le az algebra alaptételét vagy a Fermat tételt, ha nem az axiómákból? Netán a vizeletedből? Nagyon kíváncsi vagyok."
-Ember! Az állítás lényege NEM az volt, hogy MÁSból kellene levezetni, hanem az, hogy levezetni nem is "olyan könnyű"...
Konkrétan ha sikerülne, az azt jelentené, hogy jobb matematikus vagy mint Euler, Gauss és Fermat együttvéve...
"Nem azt mondtam, hogy a matematika könnyű. Csak hogy a fizikához képest jóval könnyebb. Tanultam mindkettőt elég intenzíven, tudom, mit beszélek. "
-Hát, pedig nem úgy tűnik...
""A dolog szépséghibája az, hogy rögtön az egyik első féléves matekos vizsgán elhasalt a srác..."
És ez mennyiben bizonyítja az állításodat?"
-Semmiben, csak valahogy úgy eszembe jutott.
"vagy mennyiben ad választ arra a kérdésre, hogy miből vezeted le a matematika bármelyik tételét?"
-Azt meg megválaszoltam följebb!
Rögtön megmondom, melyik nehezebb, amint a "nehézség" mértékét, mértékegységeit definiálod. Amíg ez nem történik meg, nem lehet mérni (összehasonlítani).
Egy öklömnyi ólom nehezebb, mint egy öklömnyi fa. Az állítás azért pofonegyszerű, mert ismerjük a térfogat, fajsúly, gravitáció és hasonló fogalmakat, definiáltuk, ezáltal összehasonlíthatóvá tettük a dolgokat e tekintetben.
A fizika "nehézsége" nincs definiálva. Szubjektív dolog, nagyon sok mindentől függ az előképzettségtől a korábbi előéleten át (motiváció) egy sor dolog befolyásolja. De nincs megmondva, mi és milyen az a "sor dolog". Hasonló a helyzet a matematikával, vagy bármi mással és az összevetéssel.
Tehát az egyetlen jó válasz: kinek melyik.
„A tudományban nincsenek nehéz és könnyű dolgok, csak megértettek és meg nem értettek vannak.”
Akinek nem lenne ismerős a gondolat, ajánlom neki olvasásra ezt a cikket: www.ujakropolisz.hu/cikk/oveges-jozsef-fizika-nagy-varazsloja
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!