Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Hogy tudnám rábírni a szaktárs...

Hogy tudnám rábírni a szaktársamat, hogy belássa ezt matematikailag, és ne legyen hülyeség neki? [lényeges lenne, mert nagyon idétlenül hat]

Figyelt kérdés

Van egy rendes szaktársam, jó vele beszélgetni, nagyon rendes, van, amit Őneki sikerült elmagyaráznia, meg amúgy van, amihez nagyon ért, széleskörű tudása van.

De van egy matematikai bökkenő nála, magyarán olyasmit tekint Ő anomáliának a matematikában, amit a vak is lát, hogy úgy van, és nem vagyok képtelen felfogni, hogy miért van ezen kiakadva, és miért hiszi azt, hogy ezzel probléma van. Annak ellenére, hogy tényleg rendes velem, ez már zavaró nekem, de olyan egyszerű a dolog - amit Ő anomáliának hisz -, hogy szemléltetni se tudom neki.

Konkrétan : Az neki a baja, hogy hogy lehet az, hogy egy számnak a maradékos osztása önmaga. Magyarán amit nem fog fel, hogy lehetséges:

x,y C N+ ; x<y ==> x mod y = x

Ráadásul - bár ebbe már inkább bele se merek gondolni -, lehet, hogy annyira rá van szálva a dologra, hogy otthon ezen cseszi el az idejét, hogy ennek mentén próbál ellentmondást keresni a matematikában.

Tényleg nem tudom, hogy szegénynek milyen logika lett huzalozva a fejében, mert ráadásul azért nagyjából vágja a matekot, és amúgy szvsz. oda van érte.

De most egy olyan nyílvánvaló dolgon van kiakadva, amit szerintem muszáj lesz beláttatni vele, különben még a végén nagyon csúnyán fel fog sülni (pl.: ha tényleg ez alapján elkezd ellentmondásokat keresni a matematikában, ami eleve egy veszett ügy).

Szóval arra kéne egy nagyon frappáns ÉS MARADÉKTALAN (minél nagyobb matekos precizitással felírva, ahogy csak lehet) bizonyítás, hogy egy szám egy nála nagyobb számmal való maradékos osztása magát a számot (az osztandót) adja.

Előre is köszönöm!

2015. febr. 19. 20:50
1 2 3 4
 21/31 A kérdező kommentje:

Váááá!!! Végre, ezt kerestem! Ami a 20. oldalon van!!! :D :D :D

Ezer köszönet!!!

2015. febr. 19. 22:44
 22/31 anonim ***** válasza:
semmiség :) jó egy tanárom honlapját látni egy oldalon, mint arra hivatkozva. ebből látszik mekkora ember is ő :)
2015. febr. 19. 23:09
 23/31 anonim ***** válasza:

Mondjuk nem valami szerencsés jelölésed "x,y C N+ ; x<y ==> x mod y = x "...

x=x mod y -t ajánlanám.

2015. febr. 20. 12:48
 24/31 anonim ***** válasza:
Mondjuk a 3=3 mod5 után ha nem nagyon világos a srácnak, akkor matekos tárgyakon nem sok jót jósolok neki. :S Ezt nem szemétkedésből írom.
2015. febr. 20. 13:11
 25/31 anonim ***** válasza:

Akkor maradéktalan bizonyítás:

Feltevésünk tehát az, hogy minden a-ra és nullától külömöző b egész számra van egyértelműen meghatározott c;d egész, amire

b=ac+d

Ha b=ac, akkor készen vagyunk.

Ha nem, akkor van b ac és ac' közé esik.

Akkor d-t választhatjuk a b és az ac pont távolságának, mivel ebből csak egy van, az állításunk igazolást nyert.

2015. febr. 20. 18:30
 26/31 anonim ***** válasza:

Na :D

b-re és nullától különböző a-ra.

Elnézést. :)

2015. febr. 20. 18:30
 27/31 anonim ***** válasza:
Ha nem, akkor b ac és ac" közé esik.*
2015. febr. 20. 18:31
 28/31 anonim ***** válasza:
ac'*
2015. febr. 20. 18:32
 29/31 A kérdező kommentje:

Köszi, ez is jó! :)

De azóta sikerült! :D Mondjuk reggel fél 8-kor, egy fél órás buszút után kissé azért fáradt is volt.

De ami azért mondjuk így se volt szimpi, hogy a direkt neki nyomtatott és sajátkezűleg makrózott (hogy még érthetőbb legyen, a Freud-Gyarmati Számelmélet könyvben leírtakat összesűrítve) jegyzetet visszaadta, pedig nyílvánvaló volt, hogy nem azért hoztam el, hogy ott helyben olvassa végig... =/

Sajna vannak ilyen hülyeségei....

2015. febr. 20. 19:43
 30/31 anonim ***** válasza:

Ha jól értettem, a barátodnak pusztán annyi volt a "baja", hogy a nullát nem tekintette egész számnak?

Vagy nem tudta a maradékos osztás DEFINÍCIÓJÁT?

Mert más zavart nem látok, és nem értem kb. az előző hozzászólók nagy részét sem, mit kell ezen variálni.

Ehhez még csak a Freud-könyv se kellene, de legalábbis nem a huszadik oldal. Csak a maradékos osztás definíciója és kész.

Annyit megírnál, hogy mi áll neked a 20-ik oldalon, ami kellett a megvilágosodáshoz?

Mert nekem az eredeti jegyzet-változat van meg 1980-ból, és annak az első oldalán van a maradékos osztás.

Köszi

2015. febr. 20. 22:39
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!