Ennek mennyi az esélye matematikailag?
Kb. egy hónapja (vegyük 30 napnak) naponta legalább egyszer (van,hogy többször is, de vegyük egynek) akkor nézek az órára, amikor "ugyanannyi óra ugyanannyi perc van", tehát 15:15, 21:21 ... stb.
Ha egy nap (00:00- 24:00- ig) átlagosan 3x nézem meg az időt óránként, akkor ennek mennyi az esélye?
Ebben nem az esély a lényeg, hanem az, hogy ezt jegyzed meg :)
Ilyen kérdés a villogó lámpákkal volt már. Nem az van, hogy akkor nézel az órádra mindig, (vagy az esetek nagy százalékában) amikor pont azonos óra, azonos perc van, hanem egyszerűen az, hogy fel sem figyelsz arra, amikor nem ez van.
Viszont ha ránézel az órára, és azonos óra, azonos perc, arra felkapod a fejed, hogy hűha, már megint. És megjegyzed. És ha három nap múlva megint megtörténik, akkor nem az ugrik be, hogy "ja, az elmúlt három napban hetvennyolcszor nem ez volt, de most megint" hanem az, hogy "hű basszus, nem rég ez volt, és most megint!"
Mivel az emberi agy a különbségekre, a kirívó dolgokra van beállítva. Jó kis kőköri túlélő reflex: ha valami változott, az legtöbb esetben veszélyt jelentett. És ha valami furcsa volt, az jó volt megjegyezni. Mert lehet, hogy tegnap még nem volt medve a barlangban, ma viszont van. És melyik ősöd élte túl? Amelyiknek feltűnt, hogy az a bokor, amit ezerszer megnézett, most el van hajolva, mintha nekiment volna neki valami. És az ilyen különbségek megragadtak, és életet mentettek :)
Hát ha naponta háromszor nézel az órára és ebből egy ilyen, akkor az egy a háromnak egyharmada, azaz 33.3333... %-a. Ha felszorzod az egészet 30-cal, az arány akkor is ugyanez marad, mert akkor (30*3)/(30*1) lesz, ami nyilván egyenlő 3/1-gyel.
Hány éves vagy?
másodiknak: Nem naponta háromszor, hanem óránként háromszor. És a kérdés arra vonatkozott, hogy mennyi az esélye annak, hogy ilyen időpontokat fogok ki, és nem mást (pl. 12:34) ez nem lehet 1/3
Egyébként húsz fölötti vagyok, szóval már nem gyerek, tanultuk is ezt valószínűségszámítás néven, de már régen volt :)
Tegyük fel, hogy 1 perc alatt max 1szer nézhetsz az órára, de te csak naponta 1x nézed meg.
Egy napban 1440 perc van, ebből 24 perc olyan, amikor x óra x perc van (00:00, 01:01...23:23) => ekkor 1 napon az esély 24/1440 = 1,67%
1.)Mekkora az esélye hogy legalább egyszer így látod az időt
30 napon az esély 30szor ennyi, vagyis 30×(24/1440) = 50% az esélye annak, hogy LEGALÁBB EGYSZER így látod az időt.
2.)Mekkora az esélye hogy minden nap így látod az időt?
0,0167/30 = 0,05567%.
Minden napon pontosan 24 percig mutat az óra azonos percet és órát, azaz pontosen egy percig mutat 01:01-et, 02:02-t stb, és ezekből ugye van 24 darab.
Egy nap 1440 percből áll, vagyis 1/60 napig van azonos óra:perc. Ebből következik, hogy a ránézések 1/60 része lesz ilyen.
Vagyis mondhatjuk úgy is, hogy 1/60 eséllyel nézel rá az órára úgy, hogy azonos az ó:p.
Napi 3 ránázásből (ami azért eléggé alábecslés) átlag 20 naponta kéne ilyet tapasztalnod. Viszont az ember nem tudatosan inkább többször, akár óránként vagy félóránként is rápillant az órájára, amit természetesen nem regisztrál az agyunk, csak akkor, ha különleges élmény éri, pl azonos ó:p. Ezen kívül szándékosan is megnézzük az órát azért napi 3-nál többször.
Ajj, már írtam, hogy nem naponta 3szor, nem is 1x, hanem ÓRÁNKÉNT 3x szoktam átlag az időre pillantani.
Mindkét levezetés logikusnak tűnik, csak nem kalkuláltatok bele minden adatot. Én is össze tudnám hozni az eredményt, de valószínűleg fél napot szenvednék vele, mire kilogikáznám.
Azért tettem fel a kérdést, mert azt hittem, hogy vmi matekos fél perc alatt megoldja :)
Akkor szorozzunk:
((24*3)/1440)*1,3 = 6,5%
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!