Ennek mennyi az esélye matematikailag?
Kb. egy hónapja (vegyük 30 napnak) naponta legalább egyszer (van,hogy többször is, de vegyük egynek) akkor nézek az órára, amikor "ugyanannyi óra ugyanannyi perc van", tehát 15:15, 21:21 ... stb.
Ha egy nap (00:00- 24:00- ig) átlagosan 3x nézem meg az időt óránként, akkor ennek mennyi az esélye?
azt eddig jól levezették, hogy egy nap 24 "jó" perc van, így 1,67% az esélye annak, hogy egy ránézésnél éppen egybeesik a perc és az óra.
Ebből annak az esélye, hogy a napi 3 ránézésből legalább az egyikben egybeesik, az jó esetek=összes eset - rossz esetekkel számolva 1-(1-0,0167)^3=0,049 , tehát 4,9%.
Hogy ez 30 napon keresztül minden nap megtörténik, annak az esélye 0,049^30, ami ~6×10^(-40) (ami ~6×10^(-42)%), ékes magyar nyelven ******* kicsi.
nem tudtam hogy minden nappal exponenciálisan csökken az esélye...
0,000000000000000000000000000000000000000006% ez valóban ***** kicsi. :D
Azt ugye ki ki tudod számolni h hány perc egy nap (60*24). Azt is meg lehet mondani h hány perc van, amikor ahány ora van, annyi perc is (00:00, 01:01, ..., 23:23, összesen 24 perc naponta). na ezt a 24-et oszd el a 24*60-nal (1/60), ez adja azt a 0 és 1 közé eső számot, ami ennek az esélyét mutatja meg. Ha óránként 3*nézel az órára (tegyük fel, hogy egy ránézés egy perc és a perc elejétől pontosan a végéig tart), akkor ugye naponta 24*3=72szer, és (60*24)/72=1/20 ->1/(20*60)=1/1200 az esélye ennek!!!
Ez nagyon aranyos feladat, de adhatnál nehezebbet is, egyébként honnan van? Te találtad ki vagy gordiusz/zrínyi...stb.?
uhh, ha ezeket a válaszokat egy matektanár látná (a leghúzósabb, akinek 3 jött ki valószínűségnek...)
tényleg azt gondoljátok már végig, hogy ha kétszer ismétlem meg ugyanazt a kísérletet (tehát például kétszer nézek rá az órámra), akkor nem lesz kétszer akkora esélyem, hogy legalább egyszer sikeres lesz a kísérlet (tehát nem fogok kétszer akkora eséllyel azonos percet és órát látni). Ha ez így működne, és mindig összeadódna, akkor véges sok próba után elérnénk, sőt, meghaladnánk az 1 valószínűséget, ami józan ésszel abszurd.
"Köszönöm a válaszokat! Most már kezd összeállni a levezetés, azt hiszem a 22:33-as lesz a jó eredmény."
ezek szerint mégsem kezd összeállni, mert az a megoldás a fent leírtak miatt nem jó.
Olvasd el a 23:44, értsd meg, miről is van szó. Abban napi 3szori órára nézés volt, de ha megérted, hogy miről van szó, akkor ugyanígy napi akármennyi óra megnézésre ki tudod számolni.
------------------
"nem tudtam hogy minden nappal exponenciálisan csökken az esélye..."
értelemszerűen exponenciálisan csökken az esélye, mint ahogy annak az esélye, hogy egy dobásból fejet dobsz, az 1/2, hogy két dobásból két fej lesz, az (1/2)^2, ..., annak, hogy 10dobásból 10 fej, annak (1/2)^10
Itt is ez van, hogy egy napon ez megtörténik, annak van valami p valószínűsége. Hogy két adott napon megtörténik, annak p*p, annak, hogy a hónap minden napján, az p^30.
"Ez nagyon aranyos feladat, de adhatnál nehezebbet is, egyébként honnan van? Te találtad ki vagy gordiusz/zrínyi...stb.?"
Ez az életből van, velem esett meg. Egyszer észrevettem, hogy már pár napja mindig ilyen időpontokat fogok ki, mikor megnézem az órát, és kipróbáltam kíváncsiságból, hogy működik-e ez egy hónapig is? Működött. :)
20.17-nek: Biztosan igazad van, de most már végképp összezavartál, úgyhogy - mivel kezdem egyre hülyébbnek érezni magam - egy darabig hagyom a témát. A lényeget végül is megtudtam: túl kicsi a lehetősége ahhoz, hogy tisztán véletlen legyen.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!