Be tudod bizonyítani, hogy az inulin clearence egyenlő a glomerulus filtrációs rátával (GFR)?
Uramisten:)
mostmár tudom miért nem mentem orvosnak...minden elismerésem Nektek.))
15:03...inkább el se mondom:)
hozzátok képest 0 vagyok:)
amúgy még tanulok;)
Szerintem elég logikus, hogy nagyjából egyenlő vele.
Az inulin clearencel kapcsolatban viszont vannak érdekes kérdések, ugye ez alapból nem termelődik a szervezetben, ezért fogy a mérés során. Így nyilván csökken a vérben a koncentrációja, ha feltesszük, hogy az összes vér térfogata állandó. Ha elég sokat csökken a mérés során a koncentráció, akkor a vizeletbe is kevesebb filtrálódik, tehát a tényleges GFR-nél alacsonyabb értéket mérünk.
Mondjuk ezt ellensúlyozhatja, ha a teljes összvíztérben oszlik meg az inulin, és onnan puffereli a vért. Gyakorlatban sajna még nem mértem, szóval nem tudom, hogy milyenek a térfogat meg koncentráció arányok, valszeg ez a hatás elhanyagolható, különben már tákoltak volna a mérési módszeren.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!