Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Honnan tudja az egyik test,...

Honnan tudja az egyik test, hogy a másik mekkora tömegű? Ugyanis állítólag így derül ki, mekkora erővel vonzza azt. A válaszokban szeretnék NEM feltételezéseket hallani, hanem olyasmit, amit már bizonyítani tudtak kísérlettel.

Figyelt kérdés
2009. márc. 10. 13:52
 1/10 anonim ***** válasza:

Nem tudja.

Minden elemi részecske vonz minden másikat. Az erők meg (több test esetén) összeadódnak.

2009. márc. 10. 15:14
 2/10 anonim ***** válasza:
100%
Én a kérdést sem értem. Te vhogy úgy képzeled el a tömegvonzást, h egy tárgy "lát" egy másikat, kitalálja a tömegét és elhatározza h x N erővel fogja vonzani? Vagy tényleg nem értem...
2009. márc. 10. 22:28
 3/10 anonim ***** válasza:
100%

Kicsit komolyabban: NEM a testek vonzzák egymást. A gravitáció éppúgy fénysebességgel terjed, mint a fény.

A mostani elméletek szereint a tömegek görbítik a teret - és ebben a görbe térben mozog a többi test.

2009. márc. 10. 23:33
 4/10 A kérdező kommentje:

Köszönöm az eddigi válaszokat.

Az egyetemen tanultam fizikát, de ott nem említettek olyan kísérletet, amely alapján bizonyították volna a gravitáció fénysebességgel terjedését. Akkoriban azt mondták, a gravitáció "részecskéi" hipotetikusak, és feltételezzük, hogy léteznek, de nem tudtuk még kimutatni a létezésüket.

Az elektromágnesesség terjedésével kapcsolatban matematikai formulák léteznek, amelyeket laborban lehet ellenőrizni. A töltött részecskék esetében vannak pozitív és negatív részecskék, amelyeknél a vonzást-taszítást tapasztalhatjuk. Vmi hasonló részecskék okozzák-e a tömegvonzást, vagy valami egészen más jelenséggel állunk szemben?

Nem hallottam még ilyenről a gravitációval kapcsolatban.

2009. márc. 13. 08:56
 5/10 anonim ***** válasza:
100%
Einstein szerint (általános relativitáselmélet), a tér görbült, és a tér görbületét érzékeljük gravitációként. Ezt kb úgy tudod elképzelni, h van egy kifeszített lepedő. Ha ráraksz egy golyót, akkor ugyebár kicsit besüllyed alatta a lepedő, És ha mellé raksz testeket, akkor olyan, mintha a golyó "odavonzaná" őket. Minél nehezebb a test, annál jobban "besüllyed a lepedő":)
2009. márc. 15. 23:33
 6/10 A kérdező kommentje:
Szóval azt mondja Eintstein, hogy a tér görbületét "érzékelem" gravitációként. De én állítólag benne vagyok a térben. Ha egy folyóban úszol, nem érzékeled annak kanyarodását, csak akkor, ha a partot is látod. A tér esetében tehát "te", aki érzékeled a tér görbülését, vhogy látod a "partot" is? Különben hogyan érzékelhetnéd a görbülést?
2009. márc. 16. 08:48
 7/10 anonim ***** válasza:

"A tér esetében tehát "te", aki érzékeled a tér görbülését, vhogy látod a "partot" is? Különben hogyan érzékelhetnéd a görbülést?"

Einstein példája: ha egy liftben ülsz, ami felfelé indul (gyorsul felfelé), akkor nehezebbnek érzed magad.

Ha a világűrben vagy, súlytalanságban egy dobozban, ami g-vel gyorsul, akkor úgy érzed magad a dobozban, mintha normál súlyod lenne, és a doboz egyik falán (a menetiránnyal ellentétesen) ülnél mint padlón.

Itt a Földön a gravitáció hatására ugyanakkora súllyal állunk a talajon, mintha a világűrben valahol egy dobozban állandóan g-vel gyorsulnánk, és ebben a dobozban állnánk a menetiránnyal szemben lévő falon. Csak az egyik esetben egy dobozt gyorsít egy rakéta, a másik esetben egy különleges szerkezetű térrészben vagyunk, és az idézi elő a látszatra azonos hatást.

Ezt nem lehet érzékletesen elmagyarázni, de matematikailag le lehet írni (a laikus számára követhetetlenül bonyolultan).

2009. márc. 16. 21:30
 8/10 A kérdező kommentje:

Ha állandó g-vel gyorsulsz, hamarosan megközelíted a fénysebességet, és minden más lesz, megnő a tömeged, stb. A Földön állva viszont nem történik ilyesmi, ami azt jelzi, hogy vmi nagyon másként van itt, mint a világűrben. Mi van másként, és miért nem lehet ezt érzékletesen leírni, miért csak képletekkel?

Ha a tér "görbül", azt hogyan veszi tudomásul az anyag (atom? elektron? kvarkok?)? Minden erőhatáshoz szükséges valami közvetítő közeg (hatás-ellenhatás). A gravitáció esetében mi ez?

2009. márc. 19. 19:39
 9/10 anonim ***** válasza:
100%

"A Földön állva viszont nem történik ilyesmi, ami azt jelzi, hogy vmi nagyon másként van itt, mint a világűrben. Mi van másként, és miért nem lehet ezt érzékletesen leírni, miért csak képletekkel?"

Az van másként, hogy a tér geometriája eltérő a Földön, mint a Földtől távol. Ennek a geometriának a leírása bevezetés szinten kb. 50 oldal úgy, feltéve, hogy az olvasó már tisztában van a lineáris algebra és a vektoranalízis (így a fortiori az analízis) alapjaival. Mivel a képzeletünk csak arra alkalmas, hogy az eukleidészi geometria és a közepes méretű tárgyak és kis sebességek világában mozogjon, ezért mindent, ami ezen a tartományon kívül van, csak szavakkal és képletekkel lehet megközelíteni, érzékletesen, képszerűen elmesélni nem lehet. A nemeukleidészi geometria például érzékletesen elmondva csak egy halom ellentmondás vagy paradoxon. Képletekkel elmagyarázva már érthető.

2009. márc. 20. 15:27
 10/10 A kérdező kommentje:

Mi az, amitől a tér "geometriája" eltérő tud lenni? És van-e erre az eltérőségre más bizonyíték, mint a kiindulópont, a gravitáció jelensége?

Ha pedig nem lehet átlagos tudattal "megragadni" a valóságot, akkor mi értelme az olyan tudománynak, ami "megfejti" azt?

Szerintem a nem-euklidészi geometria nem jó példa a másságra, mert ha azzal kezdi valaki a tér modelezését, akkor elég könnyen képiessé is tudja tenni (kipróbáltam, működik). Ugyanez a "görbült tér" esetében biztos nem igaz, hiszen valójában nem "görbül" a tér, hanem nemlineálisan működik.

2009. márc. 23. 22:15

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!