Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Hogy lehet az, hogy az általun...

Hogy lehet az, hogy az általunk látott világegyetem csak egy kis téridő-buborék a világegyetemen belül?

Figyelt kérdés

A felfúvódás elmélete szerint az általunk látott világegyetem csak egy kis téridő-buborék, ami gyors tágulásnak indult az ősrobbanást követően. A kozmosznak azonban más részei is lehetnek ezen a buborékon túl, amiket mi nem láthatunk. Ezekben a régiókban a tér-idő egészen más lehet, valószínűleg nem tartalmaz csillagokat és galaxisokat, amik csak a mi buborékunk adott tömegsűrűségének következtében alakultak ki. Rendelkezhet azonban hatalmas, nagy tömegű szerkezetekkel, sokkal nagyobbakkal, mint amik a látható univerzumban találhatók, ezek vonzhatják magukhoz a galaxishalamzokat, előidézve a sötét áramlást.

[link]

2010. febr. 2. 14:51
1 2 3 4
 21/33 A kérdező kommentje:
Szóval az univerzum azon részét, ahonnan a fény egyelőre nem jut el hozzánk, nevezzük más téridőbe tratozónak?
2010. febr. 3. 13:46
 22/33 A kérdező kommentje:
más téridőbe tartozónak.
2010. febr. 3. 13:46
 23/33 A kérdező kommentje:

"A kozmosznak azonban más részei is lehetnek ezen a buborékon túl, amiket mi nem láthatunk. Ezekben a régiókban a tér-idő egészen más lehet,"

De itt külön kiemeli, hogy a nem látott részeken más a téridő, érzékeltetve, mintha ott minden más lenne.

2010. febr. 3. 13:52
 24/33 anonim ***** válasza:
Azért lehet más a tér-idő, mert a felfúvódáskor fénysebességnél gyorsabb volt a tér tágulása és már ott, abban az időben, amikor alapvető tér-idő szerkezet alakult ki, tehát kezdett kicsit sűrűsödni az anyag, már akkor sokkal sűrűbb vagy ritkább térrészek, ezért sokkal nehezebb objektumok alakulhattak ki. Például sokkal nehezebb galaxisok, amelyeket nem láthatunk a távolság miatt, de azokra a galaxisokra, galaxishalmazokra, amik mondjuk fél úton vannak, még jócskán hatással lehet rá a gravitációs mezeje annak a szupernehéz képződménynek. A gravitációról is tudni illik, hogy fénysebességgel terjed a hatása, ezért a gravitációs mezeje is csak akkor hat ránk, ha látjuk is.
2010. febr. 3. 14:03
 25/33 A kérdező kommentje:

Hm...

Úgy fest, hogy te azért belelátsz ezekbe a dolgokba.

Hadd kérdezzem meg, egyetemi szinten is tanulsz/tanultál fizikát, vagy pusztán érdekel a témakör?

Szóval azt állítod, hogy az ősrobbanás utáni időben különböző téridejű tartományok/területek/részek alakultak ki?

És minden téridő-buborék nagysága egyre csak tágul az idő előrehaladtával?

2010. febr. 3. 14:14
 26/33 A kérdező kommentje:
Az anyagsűrűség folyásolta be, hogy hol milyen téridejű szerkezet alakult ki?
2010. febr. 3. 14:16
 27/33 anonim ***** válasza:

Nos egyszerűen csak annyira gyors a tágulás, hogy a fény a korlátozott sebessége miatt sosem éri utol a tágulás miatt drarsztikusan eltávolodott galaxishalmazokat. Nem kell válaszfalakra gondolni, csak nem elég gyors a fény.

A felfúvódáskor már kezdett kicsit eltérni a hőmérséklet egyes pontok között, ezért kezdtek távolodni egymástól a forróbb részekben a részecskék, a jidegebbekben pedig közeledtek, és végűl annyira összesűrűsödtek, hogy galaxisok alakútak ki. A felfúvódás részleteiről Hagyom Stephen Hawking-ot és Roger Penrose-t vitatkozni egy ideig.

Sajnos felsőoktatásban nem részesültem, de már vagy 10 éve töretlenűl tanulmányozom az ismeretterjesztő cikkeket és könyveket, sajna az integrálást nem tanította senki, úgyhogy kénytelen vagyok elfogadni a legelfogadottabb elméleteket.

2010. febr. 3. 14:30
 28/33 anonim ***** válasza:
tehát utóbbi kérdésedre a válasz igen.
2010. febr. 3. 14:31
 29/33 A kérdező kommentje:

Általában bizonytalan vagyok a hozzászólókkal, de 10 év azért nem semmi.:)

Nem vitatkozni szeretnék, csak rákérdezek, ami nem világos, ne értsd félre.

Na de az, hogy milyen helyeken milyen téridő rendszer van, az szerintem nem a fénysebességtől függ.

Amúgy a többi téridőben is van fény, csak nem az, ami a hozzánk közeli dolgoktól származik, nem?

2010. febr. 3. 14:37
 30/33 A kérdező kommentje:

"tehát utóbbi kérdésedre a válasz igen."

Ez az anyagsűrűséges dologra vonatkozik?

Kicsit kezdem elveszteni a fonalat.:(

2010. febr. 3. 14:39
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!