Hogy lehet az, hogy az általunk látott világegyetem csak egy kis téridő-buborék a világegyetemen belül?
A felfúvódás elmélete szerint az általunk látott világegyetem csak egy kis téridő-buborék, ami gyors tágulásnak indult az ősrobbanást követően. A kozmosznak azonban más részei is lehetnek ezen a buborékon túl, amiket mi nem láthatunk. Ezekben a régiókban a tér-idő egészen más lehet, valószínűleg nem tartalmaz csillagokat és galaxisokat, amik csak a mi buborékunk adott tömegsűrűségének következtében alakultak ki. Rendelkezhet azonban hatalmas, nagy tömegű szerkezetekkel, sokkal nagyobbakkal, mint amik a látható univerzumban találhatók, ezek vonzhatják magukhoz a galaxishalamzokat, előidézve a sötét áramlást.
"A kozmosznak azonban más részei is lehetnek ezen a buborékon túl, amiket mi nem láthatunk. Ezekben a régiókban a tér-idő egészen más lehet,"
De itt külön kiemeli, hogy a nem látott részeken más a téridő, érzékeltetve, mintha ott minden más lenne.
Hm...
Úgy fest, hogy te azért belelátsz ezekbe a dolgokba.
Hadd kérdezzem meg, egyetemi szinten is tanulsz/tanultál fizikát, vagy pusztán érdekel a témakör?
Szóval azt állítod, hogy az ősrobbanás utáni időben különböző téridejű tartományok/területek/részek alakultak ki?
És minden téridő-buborék nagysága egyre csak tágul az idő előrehaladtával?
Nos egyszerűen csak annyira gyors a tágulás, hogy a fény a korlátozott sebessége miatt sosem éri utol a tágulás miatt drarsztikusan eltávolodott galaxishalmazokat. Nem kell válaszfalakra gondolni, csak nem elég gyors a fény.
A felfúvódáskor már kezdett kicsit eltérni a hőmérséklet egyes pontok között, ezért kezdtek távolodni egymástól a forróbb részekben a részecskék, a jidegebbekben pedig közeledtek, és végűl annyira összesűrűsödtek, hogy galaxisok alakútak ki. A felfúvódás részleteiről Hagyom Stephen Hawking-ot és Roger Penrose-t vitatkozni egy ideig.
Sajnos felsőoktatásban nem részesültem, de már vagy 10 éve töretlenűl tanulmányozom az ismeretterjesztő cikkeket és könyveket, sajna az integrálást nem tanította senki, úgyhogy kénytelen vagyok elfogadni a legelfogadottabb elméleteket.
Általában bizonytalan vagyok a hozzászólókkal, de 10 év azért nem semmi.:)
Nem vitatkozni szeretnék, csak rákérdezek, ami nem világos, ne értsd félre.
Na de az, hogy milyen helyeken milyen téridő rendszer van, az szerintem nem a fénysebességtől függ.
Amúgy a többi téridőben is van fény, csak nem az, ami a hozzánk közeli dolgoktól származik, nem?
"tehát utóbbi kérdésedre a válasz igen."
Ez az anyagsűrűséges dologra vonatkozik?
Kicsit kezdem elveszteni a fonalat.:(
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!